5. 3. 2023 | Daniel Ryl

KOM - SPA 5:2 - Do playoff ze třetího místa

52., neděle 5. 3. 2023
Kometa Brno - Sparta KOM - SPA
Kometa Brno: Čiliak – Ďaloga, Kundrátek (A), Kučeřík, Holland, Hrbas, Ščotka, Gulaši (A) – Zaťovič (C), Holík, Horký – Ondráček, Strömberg, Šalé – Flek, Kollár, Zbořil – Boltvan, Zembol, I. Sedláček.
Sparta: J. Kovář (41. Kořenář) – Kempný, Krutil, Jandus, Mikliš, Polášek (A), T. Tomek – Řepík (C), Sobotka (A), P. Kousal – Tomášek, Horák, E. Thorell – Konečný, D. Vitouch, Buchtele – Vauhkonen, G. Thorell, Safin.
Branky a nahrávky: 19. Horký (Holík), 22. Zbořil, 32. Flek, 33. Kundrátek (Holík, Zbořil), 59. Flek – 12. Vauhkonen (Jandus), 43. Vauhkonen (Polášek). Rozhodčí: Mrkva, Ondráček – Lederer, Axman. Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7 700 (vyprodáno). Střely na branku: 22:33. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2, 5:2.
Závěrečný zápas základní části nám nevyšel podle představ, jelikož jsme na ledě Brna prohráli 2:5. Domácí rozhodli v povedené druhé třetině, a přestože jsme se díky druhému gólu Olaviho Vauhkonena dostali na dostřel, zlepšený výkon ve třetí třetině už na bodový zisk nestačil a do playoff půjdeme jako třetí celek základní části.

Komentář

Aktivní nástup Komety přinesl několik střeleckých pokusů z různých pozic, které Jakub Kovář pokryl. Na druhé straně zastavila Safinovu z pravého kruhu lapačka Marka Čiliaka, načež náš brankář pokryl nepříjemnou teč Kima Strömberga. V přesilovce jsme mohli dostat Moravany do úzkých, ale početní výhoda skončila už po půlminutě faulem Michala Řepíka.

Kometa byla ve čtyřech hráčích aktivnější, ale výraznější šance nepřicházely. Za polovinou třetiny ale vypálil od modré čáry Martin Jandus, jehož pokus se od brusle Olaviho Vauhkonena odrazil do branky. Gól ještě posvětilo video, po němž Kometa zkoušela odpovědět marně. Ačkoliv jí pomohla přesilovka, defenziva Sparty odolávala, ale v závěru si po levé straně nabruslil před branku Luboš Horký a trefou do horní části branky zaskočil sparťanského gólmana.


Moravané zvládli skvěle také nástup do prostřední části. Ztrátu Davida Vitoucha na útočné modré zužitkoval z úniku Adam Zbořil, jenž s troškou štěstí zasunul kotouč za natažený beton Jakuba Kováře. Sparta se snažila zareagovat aktivitou, jenže Gustaf Thorell netrefil odkrytou branku a pevná defenziva Brna s jistým Markem Čiliakem odrážela jeden útok za druhým.

V sedmé minutě zužitkoval důraz před brankou Jan Buchtele, jehož trefa rukavicí ale byla na základě videa neuznaná, jelikož došlo k úmyslnému pohybu. Kometa mohla bleskově odpovědět, Kim Strömberg však nezužitkoval střelu ze slotu, protože Jakub Kovář byl pohotový. V polovině utkání nastřelil puk od modré čáry Jakub Flek a jeho pokus proletěl až do horní části branky.

Vzápětí navíc putoval na trestnou David Vitouch a bylo zle. Na levém kruhu dostal nabito Tomáš Kundrátek a přesnou trefou nedal brankáři šanci. Naše mužstvo doplácelo na nepřesnou kombinaci a laciné ztráty kotouče zejména na útočné polovině, zatímco Kometa kontrolovala dění před svou brankou a slušný náskok jí dodal potřebný klid. Když se v závěru neujala Zembolova střela ze strany, stav už se v prostřední třetině neměnil.


Vstup do třetí třetiny vyšel pro změnu lépe našemu mužstvu, které už jistil z branky střídající Josef Kořenář. Střelu Adama Poláška od modré čáry domácí gólman jen vyrazil před sebe a důrazný Olavi Vauhkonen přidal svou druhou trefu. Vstřelená branka našemu týmu psychicky pomohla, měli jsme v dalších minutách navrch, ale když už došlo na zakončení, Marek Čiliak byl pohotový.

Optická převaha pokračovala i nadále, nebezpečná však byla i Kometa, a to zejména při úniku Jakuba Zembola, jehož zakončení mezi betony Josef Kořenář ustál. Zbytek zápasu se dohrával převážně na polovině Komety, která podnikala výpady do otevřené obrany. Luboš Horký se u mantinelu hezky zbavil dvou hráčů a pobídl Martina Zaťoviče, jenž na zadní tyčce minul.

Vzápětí Marek Ďaloga po brejku přestřelil branku. Už dvě a půl minuty před koncem jsme po oddechovém čase zkoušeli vabank, a přestože jsme měli kombinačně navrch, nebezpečné střely scházely. V závěru navíc na levé straně ujel Jakub Flek a přesnou trefou do prázdné branky korunoval naši porážku.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Modrý (HC Kometa Brno): "Dnes tady byla výborná divácká kulisa a navíc přijela Sparta, proti které se každý tým vybičuje k lepšímu výkonu. Nasadili jsme i několik mladých kluků, kteří hráli výborně a dali nám šanci vyhrát. Podpořil nás i výborný výkon gólmana. Bojovali jsme a rozhodli ve druhé třetině, kdy se nám podařilo výsledkově utéct."

Hans Wallson (HC Sparta Praha): "V první řadě bych chtěl pogratulovat Brnu k vítězství. V první a druhé třetině se nám nedařilo dostat do útočného pásma a Kometa nás velmi dobře bránila. Ve třetí třetině se nám podařilo vytvořit tlak, ale šance jsme neproměnili. Teď se musíme hlavně připravit na playoff."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek