30. 4. 2020 Kateřina Eisová, Marek Táborský

Ton: Kostra týmu je pevná, věříme našim hráčům

Platí za klubovou ikonu, na jaře 2019 se stal sportovním ředitelem Sparty. Dodnes drží střelecký rekord. Petr Ton hodnotí první rok v nové funkci pozitivně, nyní vše podřizuje přípravě následující sezony. „Chceme na ledě dominovat,“ říká odhodlaně.

Jak byste zhodnotil uplynulou sezonu?
Určitě pozitivně. Dali jsme si před sezonou jasný cíl – bojovat o titul a vrátit se do Ligy mistrů. Ligu mistrů máme, o titul bohužel nebojuje nikdo. V základní části jsme se ale drželi na předních příčkách, měli jsme dobře nakročeno a v play-off bychom začínali doma. Tým si opět vydobyl respekt. Podařilo se nám postavit silný kádr, jehož kostra zůstává stejná i do příští sezony. Cíle tak zůstávají nadále vysoké.


Na jaře došlo ke třem odchodům, ale většina mužstva zůstává stejná. Dojde k nějakým dalším změnám v A-týmu?
Hned v pátek ráno odhalíme jména prvních dvou posil. Soustředíme se také na vyhledávání mladých talentů. Věřím, že o jejich spojení se Spartou budeme informovat v nejbližších dnech.

V příští sezoně se budeme kromě domácí extraligy účastnit i hokejové Ligy mistrů a Spenglerova poháru. Jak tomu bude přizpůsoben kádr?
Musí být široký, takový počet zápasů nelze odehrát o třech pětkách a mladých hráčích. Plánujeme postavit čtyři kompletní formace, které budou doplněny pátou z první ligy. Uzavíráme spolupráci s Baníkem Sokolov, kde budou přesně tito hráči od příští sezony nastupovat. Sokolov v roli partnerského klubu nahradí Kadaň, kam jsme naše hráče posílali v minulé sezoně.

Na kterých pozicích budeme tým posilovat?
Dali jsme si za cíl přivést ještě špičkového centra a obránce. Bek by měl nejen dobře bránit, ale být také lídrem našich přesilovek.

Poohlížíme se i po hráčích, co by přidali více důrazu?
Nemyslím si, že je to nutné. Tomáš Dvořák udělal velký výkonnostní posun a vůbec se nebojí přitvrdit. V kádru máme i Milana Jurčinu a Honzu Piskáčka, stejně tak i další obránci dokážou hrát tvrdě, když je potřeba. Jsme tým, který chce určovat tempo hry. Nepotřebujeme se bít, chceme dominovat. Nevylučuji ale, že přijde další čistě defenzivní obránce.

Jak probíhá výběr posil? Kdo má u výběru hráčů poslední slovo?
Rozhodnutí neleží na jednom člověku. Jsme ve sportovním oddělení jeden tým, vše konzultujeme s vedením, v rámci managementu i s trenéry. Pokaždé se snažíme hledat hráče, kteří nám typologicky nahradí ty, kteří z týmu odcházejí, nebo zaplní prostory, kde nám něco scházelo. Také na ně máme určité požadavky – aby byli týmoví, tvořiví a přizpůsobiví. Velmi se mi líbí slova, která používá Marian Jelínek, že tým je jako skládanka. Má určité části, které do sebe zapadají. Pokud se nám je podaří správně poskládat, mužstvo bude skvěle fungovat.

Jaký je důvod odchodu Jiřího Smejkala?
Jiří Smejkal chtěl zkusit štěstí v zahraničí. Končila mu smlouva, je v ideálním věku a povedla se mu sezona, takže se rozhodl využít nabídku, kterou obdržel. Pokusí se přes Finsko dostat do zámoří. Jirkův sen je hrát v Americe a cítí, že angažmá v zahraničí mu k tomu pomůže. V očích skautů týmů z NHL mají cizí soutěže větší prestiž, přestože se stále dokola ukazuje vyrovnanost těchto lig s tou naší. Hradec Králové to dokázal v Lize mistrů loni, Sparta před třemi lety. Jsme schopní s týmy ze Švédska a Finska hrát vyrovnaný hokej.

Odchází také Vladimír Růžička. Proč?
Systém hry, který chce Sparta produkovat, vyžaduje vyšší počet kvalitních hráčů, což způsobilo, že se nevešel do prvních dvou formací. Hráč, jako je on, potřebuje více času na ledě, což očekával po svém příchodu do Sparty. Spolu s Vláďou a jeho agentem jsme se shodli, že nejlepší pro obě strany bude spolupráci ukončit, aby Růža dostal větší šanci v jiném týmu. Rozešli jsme se v dobrém, vše proběhlo bez problému. Vláďovi děkujeme a přejeme hodně štěstí v budoucí kariéře.

Jakubu Sedláčkovi skončilo hostování. Jak to bude s ním?
Spolu s Matějem Machovským tvořili skvělou dvojici. Kubovi skončilo hostování a Matěj má nadále platnou smlouvu. Rádi bychom dali šanci také Jakubu Neužilovi, který minulou sezonu odchytal v první lize, nebo nadějnému Oldřichu Cichoňovi. V juniorce předváděl neuvěřitelné výkony a byl nejlepším brankářem soutěže. S týmem navíc bude dál trénovat Michal Neuvirth, který se chce stále porvat o možnost pokračovat v kariéře. Rozhodně se k němu nechceme otočit zády. Chceme vidět tyto brankáře v akci. S Jakubem Sedláčkem ale také zůstáváme v kontaktu.

Změnila se situace s Danielem Přibylem?
Opět dostane šanci vybojovat si v týmu místo. Jeho zdravotní stav se velmi zlepšil, ke konci základní části již bylo domluvené, že by se rozehrál v Kadani. Kdyby sezona neskončila tak brzy, možná by týmu i vypomohl v play-off. Spolupráce s ním nám nadále dává velký smysl, rozhodně nedovolíme, aby se k hokeji vrátil v jiném klubu, než je Sparta. Všichni vědí, že než odešel do Ameriky, patřil k nejlepším hráčům v lize. Pokud bude zdravotně v pořádku, plán je takový, že by se rozehrál v Sokolově, a když se bude cítit dobře, připojí se k A-týmu do extraligové sezony.

Proč z týmu odchází obránce Jeremie Blain?
Jeremiemu po této sezoně končila smlouva. Bohužel jsme se nedohodli na podmínkách. Minulou sezonu nehrál úplně podle našich představ, proto jsme my i naši trenéři chtěli počkat do konce sezony a přesvědčit se o jeho kvalitách v těžkých zápasech play-off. To se ale bohužel neodehrálo a řešili jsme jeho budoucnost. Jeremie na nás nepočkal a dohodl se s jiným klubem. Přesto bychom mu rádi poděkovali za solidně odehrané dvě sezony.

Budoucnost Kevina Klímy je jasná, podepsal novou smlouvu v Hradci Králové. Jaká je situace u Robertse Bukartse, Jiřího Černocha a Alberta Michnáče?
S Robertsem Bukartsem jsme podepsali ukončení smlouvy, takže už není naším hráčem. Jirka Černoch zůstává na roční hostování v Karlových Varech, stále je naším hráčem. O Alberta mají zájem České Budějovice. Je pro nás prioritou, aby naši hráči, jako je Albert, hráli v extralize, proto nejspíš nadále zůstane v Motoru. Za rok už mu bude 22 let a bude mít více zkušeností, je možné, že se probojuje i do našeho A-týmu.

Jaká bude role Pavla Šreka, který nedávno rozšířil sportovní oddělení?
Pavel Šrek bude zastávat roli manažera mládeže. Úzce spolupracuje s trenéry na výběru hráčů do našich mládežnických týmů a na jejich následné výchově, má na starosti ubytování mládežnických hráčů a také mládežnické turnaje.

Pár novinek se odehrálo i v realizačním týmu. Z jakých důvodů došlo ke změně kondičního trenéra?
Rozhodli jsme se povolat Martina Šetelíka, který dosud pracoval u juniorů a dorostu. František Ptáček studuje trenérskou A-licenci, jeho snem je trénovat. Proto jsme se dohodli, že se přesune k dorostu, kde bude působit jako hlavní i kondiční trenér a sbírat potřebné zkušenosti. Přidá se k němu další náš bývalý hráč Tomáš Netík. Martin Šetelík bude jako kondiční trenér nadále spolupracovat se všemi mládežnickými kategoriemi kromě dorostenců.

Kde bude působit Darek Stránský, který dosud plnil roli trenéra dorostu i šéftrenéra naší akademie?
Darek Stránský dostal skvělou nabídku, bude asistentem trenéra Vítkovic. V roli šéftrenéra mládeže jej nahradí Richard Žemlička. Ten nadále zůstane hlavním trenérem juniorů, asistenta mu bude stále dělat Tobiáš Slavíček. Další změnou u mládeže je, že novým hlavním trenérem šesté třídy a asistentem u osmé třídy bude Jiří Zelenka.

Bude Jaroslav Hlinka stále pokračovat jako asistent trenéra u A-týmu?
Ano, stále bude pomáhat našim trenérům. Od začátku je naší vizí propojit management s trenérskou lavičkou.

Kostra A-týmu zůstává pohromadě. Byl to hlavní záměr?
Byl, za to jsem opravdu rád. Jsem přesvědčený, že v týmovém sportu by se mělo do kolektivu co nejméně zasahovat, pokud vše funguje tak, jak má. My i trenéři jsme byli spokojení s tím, jak je tým složený, proto jsme se rozhodli nedělat větší zásahy a udržet si hráče, na kterých je mužstvo postavené. Až na Jirku Smejkala, který chce zkusit štěstí v zahraničí, chtěli všichni ve Spartě zůstat. Předpoklad, že zase budeme atakovat nejvyšší příčky, je veliký. Máme v aktuální tým důvěru.


Zůstává také Lukáš Rousek. Jakou roli by měl v příští sezoně mít?
Minimálně takovou, jakou si v minulých sezonách vybojoval. A ta byla často stěžejní. Ve svých dvaceti letech patřil v týmu k hráčům s velkým časem na ledě. Dokonce se dostal i do širšího výběru národního týmu. Často slýcháme, že se ve Spartě hraje hlavně na zkušené hráče, ale on je jedním z důkazů, že to tak není. Lukáš má svůj cíl a jde si za ním, je velmi pracovitý a dělá velké pokroky. Naslouchá všem radám, bere si je k srdci a na jeho výkonech se to projevuje. S Lukášem nadále počítáme jako s důležitým článkem týmu.

V juniorce máme spoustu nadějných hokejistů. V A-týmu si stabilnější pozici vybudovali David Vitouch a Daniel Poizl, kdo jiný by mohl naskočit v příští sezoně?
Solidní šanci si v juniorce vybojovali útočníci Jakub Konečný, Josef Slavíček a Patrik Prymula a obránce Michael Krutil, všichni odváděli skvělé výkony. Měli by dostat příležitost se letos ukázat i v A-týmu. Dále jsme z Kladna přivedli juniorského útočníka Petra Haška, který by měl jít společně s Michaelem Krutilem a Josefem Slavíčkem k draftu NHL. To všechno jsou kluci, kteří by mohli v příští sezoně dostat šanci v A-týmu a následovat tak už zmiňované Davida Vitoucha a Daniela Poizla.

Jak jste spokojený s výkony mládeže v uplynulé sezoně?
Všichni měli skvělou letní přípravu, na podzim jsme klukům nastolili přísnější režim. Chvíli trvalo, než si na zvýšenou zátěž zvykli, pak se ale dle plánu vrátili k parádním výkonům. Dorostenci po pomalejším rozjezdu nastolili vysoké tempo, vyhráli patnáct zápasů v řadě a měli i solidní pozici do play-off. Junioři od začátku kralovali, soupeře přehrávali, a když prohráli, bylo to často jen o gól. Brankář Olda Cichoň byl nejlepším hráčem soutěže, Marek Bláha byl jedním z nejproduktivnějších obránců, naši útočníci také hráli skvěle. Celkově musím říct, že jsem s výkony mládeže spokojen, odvedli dobrou práci.

Kdy bude začínat příprava a jak bude vypadat trénink? V čem pandemie změnila naše plány?
Přípravu zahajujeme na přelomu dubna a května, trénovat budeme v malých skupinkách za zpřísněných bezpečnostních opatření ve venkovním prostředí. Koronavirus změnil naše plány v tom, že jsme do dubna chtěli hrát hokej a bojovat o nejvyšší příčky. Letní příprava proběhne v tomto ohledu ve standardním režimu, led se bude vyrábět až ve druhé půlce července.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila