24. 9. 2018 Daniel Ryl

Spartu čeká předehrávka, podruhé hostí Hradec

Uplynulý týden zakončila Sparta výborně, když si připsala výhry v Plzni a proti Pardubicím, ale už v úterý 25. září ji od 18.30 hodin čeká další těžký soupeř! Ačkoliv Pražané odehrají teprve páté utkání sezony, kvůli přesunu termínů přivítají už podruhé v novém ročníku Hradec Králové, který v prvním kole zdolali jasně 4:0. Podobný výsledek chtějí sparťané zopakovat i v předehrávce 27. kola, kde budou usilovat o třetí vítězství v řadě. Pro vstup do areny bude otevřen i druhý hlavní vstup JIH!

Sparta vítězí! Táhnou ji Košťálek i spolehlivý Machovský

Na vlnu euforie je ještě brzy, ale vydařený vstup do sezony si Sparta může odškrnout. Vděčí za to spolehlivému Matěji Machovskému v brance, výborné úspěšnosti v oslabení i gólům v přesilovkách, ale také nečekanému tahounovi - obránci Janu Košťálkovi. Zadák Sparty v pátek sestřelil Plzeň a v neděli rozhodl o výhře nad Pardubicemi.

3,25
Sparta míří v úvodu sezony do černého! Ve čtyřech zápasech má průměr 3,25 gólu na zápas. Vyšší číslo vykazuje už jen Litvínov.

I díky své trefě v přesilovce vede s pěti kanadskými body týmové bodování. "Před sezonou jsem to určitě nečekal. Spíš jsem si říkal, jak to začne, ale vletěl jsem do toho naplno a zatím to vyznívá dobře," usmíval se v rozhovoru po utkání s Východočechy bývalý obránce Manitoby, který se do Česka vrátil po šesti letech v zámoří. 

I on má pomoci zapomenout na předešlou sezonu a nastartovat novou úspěšnou éru pod vedením německého trenéra Uweho Kruppa. "Hrajeme aktivně, je tam hodně bruslení. Dnešní hokej je o pohybu, nechceme soupeři dovolit vyložené šance. A když se k něčemu dostanou, perfektně nás drží Machy," pochvaloval si po vítězství nad Pardubicemi útočník Jan Buchtele, jenž se proti svému bývalému týmu radoval z první trefy v sezoně.


Sparta v. Hradec Králové řečí čísel:


 Východočeši válí, pomohl i navrátilec Smoleňák

Vedení Mountfieldu HK vyhlásilo před startem nové sezony revoluci. Cílem už není zkušený tým na okamžitý zisk titulu, ale omlazení a stavba základních kamenů týmu, který by ho měl získat do pěti let. Velký počet letních změn se ale na hře Východočechů neprojevil, protože Královehradečtí po porážce na Spartě zabrali a v posledních třech zápasech brali tři body!

Vybojované vítězství 3:2 nad Chomutovem potvrdili v těžkém utkání na ledě Zlína, kde vybojovali hubený triumf 2:1 a naposledy zdolali Olomouc 4:1. Jistotou byl zejména brankář Jaroslav Pavelka, jenž se těší i na Spartu. "Půjdeme do toho s pokorou a uděláme maximum pro to, abychom si odvezli nějaké body a protáhli naši vítěznou sérii. Bude to boj, ale budeme chtít vyhrát a vrátit jim to za první zápas," řekl pro klubový web Mountfieldu HK.

V jeho dresu přijede do Prahy také útočník Radek Smoleňák, který se s klubem dohodl na smlouvě a čeká na případnou nabídku ze zahraničí. "Jsem rád, že jsem zpátky, že jsem si v Hradci mohl zase zahrát zápas. Rád vzpomínám na minulý rok, když jsem sem přišel a fanoušci i kluci v týmu mě vzali za svého. I to byl jeden z důvodů, proč jsem rád zpátky," pochválil královéhradecké fanoušky po své premiéře proti Olomouci.


První vzájemné střetnutí? Mountfield střílel, Sparta dávala góly

Oba týmy se potkají v této sezoně už podruhé, když první vzájemné střetnutí nabídlo už první kolo, v němž se obě mužstva potkala na ledě Sparty. Ta musela v utkání čelit 45 střeleckým pokusům soupeře, ale všechny pochytal výborný Matěj Machovský, kterého podpořili spoluhráči čtyřmi vstřelenými brankami a sparťané vstoupili do sezony vítězstvím 4:0.

8 308
První utkání sezony proti Mountfieldu HK sledovalo v aréně parádních 8 308 diváků!

"Výsledek 4:0 je trochu vysoký, ale uspěli jsme, pomohli jsme brankáři a nepustili Hradec do dorážek. V útoku se nám naopak povedlo využít šance," těšilo po vítězné premiéře německého trenéra Uweho Kruppa. 

Jeho tým nakonec proměnil čtyři z celkových 27 pokusů a před 8 308 diváky udržel čisté konto. Trenér Východočechů Tomáš Martinec domácím sportovně pogratuloval k vítězství, ale i přes porážku své svěřence chválil: "Sparta ukázala, že má skvělý tým a z šancí, které si vypracovala, dokázala dát góly a to rozhodlo. Náš tým musím pochválit, pracoval celý zápas a do poslední minuty jsme se snažili převrátit utkání na naši stranu."


Sestavy z posledního utkání:

HC Sparta Praha: Machovský – Blain, Kalina, T. Pavelka, Košťálek, Piskáček (A), Delisle, Tomáš Dvořák – Říčka, Vrána (C), Jarůšek – Smejkal, Sill, Černoch – Kumstát, Pech (A), Forman – Buchtele, Klimek, Kudrna.

Mountfield HK: J. Pavelka – Zámorský, Piché, Cibulskis, Graňák, F. Pavlík, Rosandič, Nedomlel – Smoleňák, Koukal, Chalupa – Vincour, Cingel, R. Pavlík – Berger, Bičevskis, Miškář – Paulovič, Kukumberg, Bezúch.


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek