15. 4. 2022 Daniel Ryl

Sparťani před finále: Motivaci máme velkou!

V kabině Sparty panuje před finálovou sérií s Třincem pozitivní nálada, ale zároveň velký respekt. "Všichni víme, jak dlouho Sparta čeká. Byla by pro mě čest dovést Spartu k titulu jako kapitán," přiznává útočník Michal Řepík, kterému dává za pravdu také obránce Tomáš Pavelka - mistr z roku 2017, kdy s Litvínovem zdolal ve finále právě Třinec.

Dala se při volnu vyčistit hlava od hokeje?
Měli jsme dva dny volna, tak jsem se snažil vypnout s rodinou a na hokej nemyslet, i když ho v hlavě samozřejmě mám. Až při pátečním tréninku jsem se do toho více ponořil. V neděli sedneme na vlak a pojedeme do Třince. Už se samozřejmě připravujeme a rozebíráme Třinec. Těšíme se!

Jaké jsou největší zbraně Třince?
Mají zkušený tým, který hraje dlouho spolu. Základ týmu je už čtyři pět let stejný. Čtyřikrát za sebou se dostali do finále, dvakrát za sebou vyhráli. Hrají dobře kompaktně, dobře brání a čekají na brejky. Vše podporují dobrými přesilovkami, což bude jejich devíza.

Góly se jim dávají těžko, bude to spíše defenzivní boj?
Víme, že moc gólů nedostali. Budeme se snažit je něčím přelstít a vymyslet, abychom se za ně dostali a dávali góly. Trenéři připravují různá videa z našich i jiných zápasů. Bojovnost bude hrát ve finále velkou roli.

Bude velkou změnou začínat venku?
Bude to jiné. Jestli to bude výhoda, to se teprve ukáže. V sériích proti Liberci a Českým Budějovicím jsme venkovní zápasy neodehráli tak dobře, jako jsme hráli doma. Ne, že by to bylo špatné, ale něco tomu chybělo. Musíme se zlepšit, budu rád, když to proměníme ve výhodu. Třinec je pro mě favorit série, tlačí je do toho i média.

Vyhrát alespoň jednou venku by tak mohl být důležitý začátek, že ano?
Byli bychom samozřejmě rádi. (usmívá se) Těžko se odhaduje, jak to bude vypadat. Necháme na ledě všechno a budeme chtít vyhrát. Bylo by blbý, kdybychom nechtěli a vzhlíželi k domácím zápasům.

Jandač: Z týmu cítím velký hlad po úspěchu

V základní části jsme s Třincem čtyřikrát prohráli, může to mít nějaký dopad?
Já jsem hrál jen tři, protože na posledním zápase jsem kvůli olympiádě nebyl. Vybavuju si bláznivý zápas doma, ale na tuhle sérii nikdo nemyslí. Základní část je něco jiného. My Třinec respektujeme za to, jak umí hrát play off a vůbec neřešíme, jak jsme hráli v základní části.

Jak je těžké se přenést přes nešťastnou ztrátu Davida Tomáška?
Je to velký zásah do týmu. Tomasovi se dařilo, měl fazónu a byl to s Chlápou náš nejlepší hráč. Chybět nám bude, ale máme široký a kvalitní kádr. Budeme se ho snažit nahradit a bojovat i pro něj.

Z druhé strany jsi to zažil v roce 2016, kdy se zranil Daniel Přibyl. Cítil jsi jeho ztrátu jako soupeř?
Pro každý tým je ztráta takového hráče nepříjemná. Když se Příba před šesti lety zranil, pomlácený byl tehdy celý tým a se zraněním hráli i další kluci. My jsme všichni zdraví a v pohodě, což je pozitivní.

O šest let později už stojíš na naší straně s kapitánským céčkem, je to motivace navíc?
Mám motivaci velkou! Na Spartě jsem vyrůstal a hrál, než jsem odešel do Kanady. Byla by pro mě čest dovést Spartu k titulu jako kapitán. Nevyhráli jsme už patnáct let a čekání je dlouhé. Víme, že čelíme těžkému soupeři, ale my máme taky obrovskou kvalitu. Doufám, že nás čeká atraktivní série.

Přiživují tvoji touho vzpomínky z titulu před šesti lety?
Vyhrát titul je samozřejmě hezký. Můžeš slavit s klukama, se kterýma trávíš celou sezonu. Člověk se pak nenabaží, ale není jednoduché se do finále dostávat. Třinec drží šňůru, ale třeba Sparta čeká šest let. Nikdo z hráčů neví, jestli to není třeba naposledy.

Oba týmy se navíc budou moci spolehnout na fantastickou atmosféru. Je to odměna za dřinu a dlouhé měsíce před prázdnými tribunami?
Každopádně! Po covidových sezonách, kdy diváci moc nechodili, si to strašně užíváme. V obou halách bude plno, takže se na to těšíme.

Tomáš Pavelka: rozhodnou detaily, trpělivost a disciplína

Kapitán Michal Řepík získal titul s Libercem před šesti lety, zato obránce Tomáš Pavelka slavil s Litvínovem o rok dříve. "Už je to nějaký rok zpátky a nemůžeme použít stejné zbraně," vzpomíná na vítěznou sérii s Třincem.

"Celý tým se časem vyvíjí. Tehdy je trénoval pan Kalous, aktuálně pan Varaďa, který nastolil trošku defenzivnější styl. V play off neobdrželi moc gólů, takže dozadu mají systém velmi dobře propracovaný. My ale nemůžeme být vystrašení," nabádá před těžkou sérií.

Kudy vede cesta přes letošní Oceláře? "Finále rozhodují detaily, trpělivost a disciplína. Když je dokážeme plnit, budeme úspěšní," věří Pavelka a začátek venku vnímá jako výhodu. V mužstvu navíc panuje skvělá atmosféra.

"To je součást play off. Atmosféra v kabině ho vyhrává, což se ukázalo i v Litvínově. Všichni víme, jak dlouho Sparta čeká, ale nemůžeme se upínat na sedmý zápas a jestli zvedneme titul. Musíme se soustředit na první zápas v Třinci," uzavírá sparťan, který u nás působí už pátou sezonu.

BITVA OBRŮ: ZLOMÍ SPARTA TŘINECKOU VLÁDU?

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek