15. 4. 2022 Daniel Ryl

Jandač: Z týmu cítím velký hlad po úspěchu

Trenér Josef Jandač vede sparťany do druhého finále v kariéře, když šest let po sérii s Libercem může napsat nový příběh - tentokrát proti Třinci. "Velký hlad cítím z týmu už delší dobu. Co jsme se před play off vyhrabali z problémů, které jsme měli, v mužstvu se něco změnilo. Atmosféra je výborná, my ji teďka musíme potvrdit na ledě," říká před finálovou sérií zkušený trenér.

Jak probíhá příprava na finále?
Dva dny po posledním semifinále dostali hráči volno, ale ti, kteří nehráli, trénovali. Byl jsem se na ně podívat, jinak jsme sledovali video a připravovali se na Třinec.

Narazí na sebe dva velmi silné týmy, co tedy rozhodne?
Nerad bych debatu stáčel do roviny, co finále rozhodne. Mluví se o defenzivě, ale Třinec má i skvělou ofenzivu. Mají silné mužstvo, které hraje dobře do obrany i do útoku. Věřím, že bude rozhodovat, s čím chceme hrát a uspět my.

Zvládnutá oslabení proti Českým Budějovicím jsou ale dobrým signálem, souhlasíte?
V pátém zápase nám oslabení pomohla vyhrát celý zápas. V předešlých zápasech jsme ale nějaké góly v oslabení taky dostali. Někdy vám to vyjde, někdy ne. Kluci na oslabení v posledním semifinále odvedli skvělou práci, pokryli jejich klíčové hráče a ustáli i dvě delší oslabení. My ale nemůžeme hrát takhle, abychom se do oslabení vůbec dostávali. Vyjde to jeden zápas, ale druhý už nemusí a může to být problém.

V oslabení jsme se ale během sezony velmi zlepšili, čím to?
Bavili jsme se o tom, protože oslabení nás trápilo už od přípravy, byť jsme hráli podobným systémem. Upravili jsme drobné detaily, po příchodu Miloše jsme toho moc nezměnili. Oslabení nám ale také hrávali hráči, kteří ho tolik nehrajou. Měli jsme dost absencí v obraně, což byl první rozdíl. Máme stejný systém, ale různé hráče. Druhá věc je, že když se nám podařilo pár oslabení ubránit, kluci si zvedli sebevědomí. A třetím bodem je pochopitelně brankář.

Byly pro vás v přípravě směrodatné výsledky vzájemných zápasů ze základní části, nebo se soustředíte spíše na výkony Třince v posledních týdnech?
Vzájemné zápasy nejde hodit stranou. Zápasy s Třincem byly ale divoké na obě strany. I my jsme jim dokázali dát dost gólů. Bude to stejné jako s Motorem, se kterým jsme prohráli tři ze čtyř zápasů, a to celkem jasně. S Třincem jsme hráli dvakrát po sobě zkraje ligy, takže jsme nebyli v takovém rozpoložení. Máme novou půlku mužstva, kterému vždycky trvá, než se sžije se systémem i tlakem. Třinec kádr jen doplňuje a má spoustu věcí dlouhodobě zajetých.

BITVA OBRŮ: ZLOMÍ SPARTA TŘINECKOU VLÁDU?

Cítíte ale velký hlad po úspěchu?
Cítím ho už delší dobu. Co jsme se před play off vyhrabali z problémů, které jsme měli, v mužstvu se něco změnilo. Atmosféra je výborná, my ji teďka musíme potvrdit na ledě.

Bude velký rozdíl začínat venku, kde má Třinec třeba nezvyklé ledkové mantinely?
Já doufám, že nedostanu do palice, jako jsem dostal v minulém utkání. (usmívá se) Upřímně jsem nad tím vůbec nepřemýšlel. Jen doufám, že se bude bojovat na ledě, a ne někde jinde.

Na titul čekáme dlouhých patnáct let, je tlak o to větší?
Sparta potřebuje čekání prolomit. Je to podobné jako u nároďáku. Valíte něco před sebou, potřebujete to urvat. Sparta čeká dlouho, ale aspoň mají novináři o čem psát. Z mého pohledu se snažím mít zameteno před vlastním prahem a udělat pro výhru všechno. Nic se ale nedá naplánovat, je to sport. Jakmile ale padne puk na buly, myslím si, že hráči na tohle nemyslí.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila