26. 2. 2019 Daniel Ryl

Sparta začne domácí sérii proti Ocelářům

Už není kam uhnout! Spartu čeká klíčový závěr základní části, ve kterém zabojuje o postup do play off, a výrazně napoví už nejbližší tři zápasy, které sparťané odehrají na domácím ledě. Už ve středu 27. února přivítají od 18.30 hodin v dohrávce 48. kola hokejisty Třince, proti němž vyrukují s "posilou". Do utkání totiž zasáhne útočník Jaroslav Hlinka, jehož návrat bude vysílat přímým přenosem O2 TV.

Za Spartu naskočí Hlinka, poprvé se vrací Vrána

Fanoušci Sparty se přece jen dočkali. Návrat útočníka Jaroslava Hlinky je hotovou věcí a klubová legenda naskočí už ve středečním utkání proti Třinci. "Udělám všechno pro to, abych své Spartě a klukům v kabině v této situaci pomohl, jak nejlépe budu umět. Ať už na ledě, nebo v kabině, udělám všechno proto, aby se nám podařilo sezonu zachránit a skončit na nejvyšším možném místě," hlásí před svým návratem nejproduktivnější hráč v historii klubu.

1+6
Útočník Jaroslav Hlinka odehrál v této sezoně za druholigové Vrchlabí celkem osm zápasů, ve kterých nasbíral sedm kanadských bodů.

Trenér Uwe Krupp měl čtyřnásobného extraligového šampiona už měsíc v tréninku, ale k návratu došlo až teď. "Jedna varianta proběhla kvůli tomu, že byl jeden z kluků nemocný. Nebylo to tehdy tak blízko. Uvidíme, jak to bude nyní vypadat," poodkryl v rozhovoru mistr světa z roku 2001, který za Spartu naskočil naposledy vloni na jaře.

V utkání proti Ocelářům pak dojde ke kuriózní situaci. Před aktuální sezonou převzal kapitánské céčko po Jaroslavu Hlinkovi útočník Petr Vrána, ale ten byl v závěru přestupového období vyměněn právě k Ocelářům za Robertse Bukartse a poprvé se vrátí na Spartu jako soupeř. Zajímavý souboj to tak bude i pro lotyšského střelce, který zatím na svůj první zásah ve sparťanském dresu stále čeká.


Sparta v. Třinec řečí čísel:


Třinec famózně otočil derby a bojuje o čtyřku

Nevydařený úvod Třince, zaviněný také dlouhou sérií venkovních zápasů, je očividně minulostí. Oceláři totiž v posledních měsících naplňují předsezónní předpoklady a rychle se zařadili mezi nejlepší týmy soutěže. Parta Václava Varadi je aktuálně na čtvrtém místě se ziskem 87 bodů, ale oproti třetímu Hradci Králové (91) a druhé Plzni (92) má o zápas méně.

Slezanům sice nevyšla série tří domácích zápasů v řadě, když prohráli 2:5 s Libercem, Mountfieldu HK podlehli 1:5 a s Kometou odešli poraženi nejtěsnější porážkou 0:1. Chuť si však spravili výhrou 5:0 na ledě Litvínova  a naposledy zaskočili v derby Vítkovice, kde prohrávali už o tři branky, ale nakonec brali ve 110. moravskoslezském derby výhru 4:3!

Jednou asistencí přispěl k vítězství také útočník Martin Růžička, který je se 40 kanadskými body (17+23) nejproduktivnějším Ocelářem. "Prohrávali jsme 0:3, je fakt, že moc lidí by si na nás v tu chvíli asi nevsadilo. Ale jen to ukazuje na charakter a sílu našeho týmu, že se nevzdáme za žádného stavu," pochvaloval si na klubovém webu nejlepší střelec týmu. Ten se spoléhá i na dalších pět borců s více než dvaceti body, včetně dvou obránců Martina Gernáta a Lukáše Krejčíka.


Soutěž o zájezd na MS se ŠKODA AUTO a Louda Auto

Ve spolupráci s hlavním partnerem našeho klubu Louda Auto vám ŠKODA AUTO přináší Tipovací soutěž o dvě vstupenky na zápas českého týmu na světovém šampionátu v ledním hokeji na Slovensku. Vyplňte během během sparťanských domácích zápasů s Třincem a Karlovými Vary tipovací formulář a výhra může být vaše! Více najdete ZDE.


Trend pokračuje, zápasy s Oceláři končí těsně

V aktuálním ročníku na sebe narazí oba celky počtvrté, ale už teď je jisté, že lepší vzájemnou bilanci budou mít Slezané. Sparta sice v prvním utkání na jejich ledě zvítězila 5:4 v prodloužení, když na ledě soupeře prohrávala 0:1, 1:3 i 3:4, ale nakonec si do Prahy odvezla díky šikovným rukám Andreje Kudrny cenné dva body.

4
Sparta musí zvládnout úvod. Už ve čtyřech vzájemných duelech v řadě totiž vstřelil vedoucí gól Třinec.

Sparta pak doháněla ztrátu i ve druhém utkání, kde sice zareagovala na vedoucí trefu gólem Jana Buchteleho, ale přes deset tisíc diváků nakonec vidělo porážku 1:3. Těsným výsledkem pak skončil i třetí souboj, jenž hostili Oceláři. Ti šli opět do vedení, na které odpověděl tentokrát Jan Piskáček, jenže následně udeřil Aaron Chmielewski a sparťané si odvezli porážku 1:2.

Vzájemné zápasy z aktuální sezony tak potvrzují trend vyrovnaných duelů. Od semifinálové série v dubnu 2015 skončily pouze dva z osmnácti zápasů více než o dvě branky. Sparta si bude navíc muset dát pozor na přesilové hry Ocelářů, které jsou s úspěšností 21,20 % druhé nejlepší ze všech extraligových týmů.


Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Machovský – Kalina, Blain, Piskáček (C), Voráček, Dvořák, Košťálek, Delisle – Beran, Sill, Smejkal – Jarůšek, Klimek, Bukarts – Buchtele, Pech (A), Forman (A) – Kudrna, Klíma, Rousek.

HC Oceláři Třinec: Hrubec (29. Kantor) – Gernát, Roth, Galvinš, Musil, Doudera, Matyáš – Svačina, Vrána, Růžička (A) – Dravecký (A), Marcinko (C), Hrňa – Werek, Polanský, Novotný – Chmielewski, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Raška.


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek