6. 2. 2017 Jakub Borovský

Finále CHL je tady! Sparta vyzve Frölundu

Už na začátku sezony sparťané říkali, že chtějí v Champions Hockey League uspět. Nyní mají před sebou vysněný vrchol, ke kterému jim chybí pouze poslední krok. V úterním utkání musí na ledě švédského celku Frölunda HC vybojovat vítězství. Sparťany nečeká snadný úkol, švédský klub je obhájcem titulu z minulé sezony v Lize mistrů i domácí lize. Svěřenci Jiřího Kalouse si ale při cestě do finále poradili hned se třemi švédskými týmy. Utkání, které začíná v 19:05 hodin, živě vysílá Sport TV.

Frölunda je od obnoveného startu Ligy mistrů v roce 2014 nejúspěšnějším týmem, když ve všech třech ročnících došla až do finále a v minulé sezoně vyhrála titul. Aktuálně se jí daří také ve švédské nejvyšší lize, kde jí patří druhé místo za semifinálovým soupeřem Sparty Växjo Lakers, které Pražané porazili. "Koukal jsem na ně ve čtvrtek a musím říct, že je na nich vidět, že jde o hodně bruslivý tým. Asi ne náhodou se dlouhodobě pohybují na špici švédské ligy. Hráli velmi aktivní celoplošný hokej, hodně dohrávali souboje a mají úžasně nebezpečné přechody do rychlého protiútoku, hned otáčí hru. Asi to bude těžké, ale myslím, že by to mohl být dobrý hokej," hodnotí soupeře hlavní trenér Sparty Jiří Kalous.

Oproti minulým kolům play off se finále hraje pouze na jediné utkání, už v úterý tedy bude CHL znát svého vítěze. Týmy se na to musí připravit hlavně po taktické stránce, kdy by je jediná chyba mohla připravit o naději na vítězství. "Oba týmy budou chtít určitě hrát výborně do obrany. A tím nemyslím pasivně, ale tak, aby nedocházelo k přečíslení, nepropadávalo se a neprohrávaly se osobní souboje. Tedy ty věci, na které se pořád tlačí. Tady to bude asi enormní z obou stran," předpovídá Kalous průběh utkání.

I když má Frölunda své kvality, také sparťanům se daří. V domácí soutěži jsou na třetím místě a v Lize mistrů porazili nejednoho silného soupeře. "Uvidíme, s čím na nás Frölunda přijde, jestli budou pokračovat v té aktivní hře, nebo více taktizovat. Věřím tomu, že pokud kluci dodrží, co chceme hrát, tak ta šance vždycky je. Začíná se od stavu 0:0 a my jsme si to ověřili už na těch špičkových týmech v průběhu soutěže, ať už to bylo Växjö, HV 71, nebo Kärpät Oulu. To jsou zvučné týmy, ale my jsme přes ně přešli, což klukům může dodat takové to zdravé sebevědomí. Takže není na místě mít nějakou přehnanou obavu. Respekt tam samozřejmě je, ale ne, abychom byli podělaní," říká odhodlaně sparťanský kouč.

Frölunda přešla přes Linköping nebo Fribourg

Cestu za obhajobou titulu CHL zahájila Frölunda ve skupině A s Wolfsburgem a Pardubicemi. S oběma soupeři si připsala jednu výhru a jednu porážku, když Pardubice zvítězily na domácím ledě 3:2 po nájezdech, venku ale švédskému celku podlehly 2:5. Wolfsburg porazili indiáni v Německu 2:1 a v posledním kole, kdy už ale měli postup zajištěný, prohráli doma 2:3. Do play off postoupili se sedmi body z prvního místa.

V první kole play off vyzvali běloruský Junosť Minsk, který je v úvodním duelu dokázal porazit na domácím ledě 3:2. Švédský celek ale ukázal sílu a v odvetě si postup mezi nejlepších šestnáct zajistil výsledkem 5:0. V osmifinále se jim do cesty postavil německý Eisbären Berlin, který ale moc příležitostí nedostal. Po výhrách 6:1 a 4:1 Frölunda prošla bez problému do čtvrtfinále, kde na ni čekal Linköping. Ani ten ale neměl proti obhájci sebemenší šanci. Nejprve prohrál na ledě Frölundy 0:4 a v odvetě na domácím ledě 2:5.

Kdo by čekal, že semifinále nabídne drama, musel být zklamaný. Proti švédskému celku nastoupili hráči Fribourgu Gottéron včetně českého útočníka Romana Červenky. Už po prvním duelu bylo ale víceméně jasno, že o titul bude opět hrát Frölunda, která doma zvítězila vysoko 5:1. Postup potvrdila v odvetě, kterou ovládla 4:0.

Sparta porazila Kärpät, HV71 i Växjö

Sparťané zahájili cestu za vysněným úspěchem ve skupině O s Färjestadem a Krakovem. S švédským celkem prohráli na domácím ledě 1:2 a porážku oplatili na soupeřově ledě výhrou 3:2 po prodloužení. Polský debutant podlehl Spartě v obou případech 2:7 a 4:5. Do play off šli sparťané z druhého místa za Färjestadem.

V prvním kole na Pražany čekal těžký soupeř v podobě finského Kärpätu Oulu. Po velmi těžkém boji vydřeli postup po remíze 1:1 a následné výhře 1:0 v prodloužení. Už druhý švédský tým v aktuálním ročníku vyzvali sparťané v osmifinále. HV 71 vyzrálo na svěřence Jiřího Kalouse v pražské O2 areně 4:2, hráči pražské Sparty ale ukázali obrovskou sílu a švédský celek zničili 5:0.

Ke čtvrtfinále vyrazili sparťané do německého Bernu, po remíze 1:1 doma vyhráli 4:1 a zaslouženě postoupili už do semifinále, kde narazili na třetího švédského soupeře Växjö Lakers, přes kterého postoupili po výhrách 2:1 a 4:0 do finále.

Finále nabídne i souboj o vítězství v bodování

Lukáš Pech a Joel Lundqvist nebojují jen o vítězství v soutěži o nejužitečnějšího hráče, rozdají si to také o vítězství v bodování CHL, kde má Lundqvist o bod víc než Pech a další hráč Frölundy Casey Wellman. V porovnání obou týmů vede Sparta v procentuální úspěšnosti ubráněných oslabení i návštěvnosti, švédský tým zase lépe zvládl v dosavadních zápasech CHL přesilovky.

FRÖLUNDA VS. SPARTA
46Vstřelené góly37
17Inkasované góly18
25,45 %Využití přesilových her17,78 %
87,80 %Ubráněná oslabení94,29 %
Joel Lundqvist 13 bodů (3+10)Nejproduktivnější hráčLukáš Pech 12 bodů (6+6)
Henrik Tommernes 9 bodů (3+6)Nejproduktivnější obránceJuraj Mikuš 6 bodů (3+3)
Casey Wellman 6 gólůNejlepší střelecLukáš Pech, Tomáš Netík 6 gólů 
Joel Lundqvist 10 asistencíNejlepší nahrávačJaroslav Hlinka 7 asistencí
Dan Bakala (93,65 %)
Johan Gustafson (92,57 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Tomáš Pöpperle (93,88 %)
Filip Novotný (91,04 %)
1 918Návštěvnost4 926
AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek