6. 2. 2017 Jakub Borovský

Budeme se bít za jméno Sparty, slibuje Pech

Je nejproduktivnějším sparťanem v Champions Hockey League. Spolu s dalšími dvěma Švédy bojuje o cenu nejužitečnějšího hráče Ligy mistrů. Pro LUKÁŠE PECHA je ale mnohem důležitější týmový úspěch, na který můžou sparťané dosáhnout už v úterý ve finále CHL na ledě Frölundy. "Dáme do toho všichni všechno a budeme se bít za jméno Sparty," slibuje sparťanský útočník.

Ve finále je vyzve opravdu těžký soupeř. Frölunda je obhájce titulu v CHL i SHL a také v aktuální sezoně prošla až do finále bez výraznějších problémů. "Neznám Frölundu nijak konkrétně, ale čekám švédský styl, tedy to, že hrají v pěti dopředu i dozadu, jsou kompaktní a hrají silový přímočarý hokej. Určitě nás čeká těžký zápas. Vždyť byli dvakrát ve finále a loni to vyhráli, to něco znamená. Jde o špičkový tým Evropy, my chceme být o ten stupínek lepší," řekl nejproduktivnější sparťan.

 

Pro většinu hráčů se jedná určitě o jeden z nejdůležitějších zápasů kariéry. "Je to samozřejmě jeden z vrcholů. Ještě nejsem tak starý a věřím, že ještě něco dokážu, ale je to samozřejmě nová soutěž, která začíná. A pro nás je nesmírně prestižní. Jsou tam výborná mužstva, výborní hráči, věhlasná jména, každý se chce ukázat. A mladší kluci bojují i třeba o další angažmá. Je to pro každého výzva," vypočítává pozitivní aspekty, které ještě více motivují hráče, aby do utkání dali vše.

Finále se hraje oproti předchozím kolům play off pouze na jeden zápas. "Bylo to jiné. Když jste prohrávali třeba první zápas o gól, neodvolával se gólman, protože jste věděli, že hrajete ještě jeden zápas a ten gól navíc by třeba mohl rozhodnout," ví sparťanský forward, že oba týmy si budou muset dávat pozor na zbytečné chyby, které by je mohly stát vítězství. Naopak pomoci by mohl první vstřelený gól. "Když ho dáme, budeme samozřejmě rádi. Ale nechci vůbec spekulovat o tom, jaký bude průběh. My chceme hlavně uspět, odevzdat maximum a vyhrát. Kdyby se to podařilo, bylo by to super, ale je to daleko," nechce Pech předbíhat.

12

Tolik bodů má v CHL na kontě Pech a díky šesti gólům a stejnému počtu asistencí je nejproduktivnějším sparťanem.

Frölunda nasbírala v CHL více bodů, proto se finálový zápas odehraje ve Švédsku. "Nezaobíráme se tím, kde se hraje. Jedeme na další zápas a ten chceme vyhrát. Hráli jsme venku výborně, ale to automaticky neznamená, že to tak bude i teď. Nesmíme se tím nějak uspokojit," upozorňuje Pech.

 

Pro sparťany může být cesta na sever lehkou komplikací, protože zápas s Frölundou bude už třetím v pěti dnech, navíc musí letět do Švédska. "Pokud chceme uspět, musíme si hrábnout na dno a vytáhnout ze sebe všechno, co v nás je. Pak máme nějaké volno, takže rozhodně nikdo nic nevypustí, dáme do toho všichni všechno a budeme se bít za jméno Sparty i za celý český hokej," slibuje sparťanský útočník.

Sám Pech také bojuje o individuální ceny, v kanadském bodování Lihy mistrů ztrácí na prvního Joela Lundqvista pouhý bod. Se stejným hráčem navíc bojuje ještě spolu s dalším Švédem Yannickem Rathgebem o NordicBet Trophy pro nejužitečnějšího hráče CHL. "Upřímně řečeno to vůbec nesleduju. Nechávám to běžet, priorita je jinde. Když přijde nějaká individuální cena, tak to samozřejmě potěší, ale když ne, sezona běží dál a nic se neděje," dává sparťanský šikula najevo, že týmový úspěch má přednost.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek