20. 2. 2017 Martina Nová

Další moravský sok na obzoru, přijede Olomouc

V úterý 21. února čeká na sparťany dohrávka 18. kola proti Olomouci. Ve vzájemných střetnutích sezony 2016/2017 má navrch tým z Hané, který dokázal triumfovat ve dvou ze tří klání. Naposledy se týmy utkaly začátkem února na pražském ledě, kdy zvítězili kohouti v zápase věnovaném akci Sparta vzdává hold, Sparta tak má soupeři co vracet. Olomouc aktuálně pošilhává po desítce, na níž ztrácí čtyři body. Zápas v O2 areně startuje v 18.30 hodin!

V nedávném střetnutí bodovala Olomouc

Není tomu tak dávno, kdy Sparta poprvé v této sezoně hostila olomoucké kohouty. Před tímto soubojem se však sparťané ještě dvakrát představili v Olomouci, kde nejprve nestačili na domácí hráče, nicméně napodruhé se jim svěřence trenéra Zdeňka Venery pokořit povedlo.

V polovině září se Pražané utkali s Olomoucí v rámci 5. kola na Hané. Sparťanům se sice prvotní jednobrankový náskok podařilo vymazat, nicméně na dvougólový již nestačili a nakonec padli v základní hrací době těsně 2:3. Při následné odvetě na olomouckém stadionu v předvánočním čase však sparťané dobyli olomouckou tvrz, když Hanákům nasázeli pět branek. Domácí dokázali jen upravit skóre na konečných 1:5.

Poslední měření sil proběhlo 3. února, kdy Sparta hrála na počets složek IZS v rámci Holdu. Sparťané se ujali jako první vedení trefou Michala Řepíka, jenže hostům se podařilo odskočit až na rozdíl dvou branek. Ten ještě dokázal na nějaký čas ukrojit Petr Vrána, nicméně Olomouc co nevidět odpověděla a odvezla si z hlavního města tři body za vítězství 4:2.

„Odehráli jsme výborné utkání. V naší situaci mají tři body cenu zlata. Jsme spokojení s výkonem, se ziskem a prostě se vším,“ hodnotil výhru asistent trenéra Jan Tomajko. V táboře domácích pochopitelně panovalo zklamání. „Olomouc je těžký soupeř, neustále bojují o místo v play off. Každý zápas je pro nás těžký. Nevyužili jsme šance, co jsme měli, které jsme potřebovali využít. Kdybychom dali dva tři góly v první  nebo ve druhé třetině, snáze by se nám bruslilo. Ale ruce nás zrazovaly, nohy nám nešly a zápas nám utíkal,“ bědoval obránce Martin Gernát.

Olomouc ze všech sil stíhá desítku

Mora poslední zápasy zapíná na plné obrátky a snaží se probojovat do desítky a zahrát si v aktuálním ročníku předkolo play off. Před úterní dohrávkou ztrácí čtyři body na desátou Plzeň, v případě tříbodového zisku by tak kohouti ztráceli pouze bod po 48 odehraných kolech. Zároveň jim na paty šlape Zlín, který rovněž čeká jedna dohrávka a má shodný počet bodů jako Olomouc.

Podíváme-li se na výsledkový vývoj Hanáků, tak z posledních 12 duelů padli jen čtyřikrát. Po třech vítězstvích následovaly dvě domácí porážky, poté čtyřikrát vyhráli, součástí série je i vítězství na Spartě. Pak přišly dvě prohry na venkovních kluzištích, v posledním duelu zvítězili doma 1:0 s Chomutovem.

SPARTA VS. OLOMOUC  ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. OLOMOUC

Petr Vrána 47 (21+26)Nejproduktivnější útočníkMarek Laš 24 (9+15)
Juraj Mikuš 22 (3+19)Neproduktivnější obránceMartin Vyrůbalík 22 (4+18)
Petr Vrána 21 gólůNejlepší střelecJan Knotek 12 gólů
Petr Strapáč 12 gólů
Lukáš Pech 27 asistencíNejlepší nahrávačMartin Vyrůbalík 18 asistencí
21,84 %Využití přesilových her16,85 %
84,62 %Ubráněná oslabení83,52 %
6Vstřelené góly v oslabení4
711      Trestné minuty celkem570
Jan Švrček 55 TMNejtrestanější hráčJan Knotek 58 TM
Tomáš Pöpperle (91,17 %) 
Jakub Škarek (94,64 %) 
Filip Novotný (91,28 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Branislav Konrád (91,20 %)
Martin Falter (85,94 %)
7 971Průměr diváků na domácích zápasech 4 312

Věděli jste, že...

- podle historických publikací vznikl první hokejový oddíl v Olomouci již v roce 1912?

- před úspěšnou baráží v sezoně 2012/2013 obsadila Mora v ročníku 2011/2012 v první lize celkově druhé místo (stejně jako 2012/2013), nicméně v boji o extraligu ještě neuspěla?

- Olomouci trvalo celých 20 let, než si opět zahrála play off české nejvyšší soutěže? V sezoně 1995/1996 vypadala v předkole s Jihlavou, v sezoně 2015/2016 si vybojovala čtvrtfinále, kde skončila na hokejkách plzeňských indiánů.

Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Pöpperle (37. Novotný) – Mikuš, Gernát, Kalina, Piskáček, Nedomlel, Eminger, Barinka – Řepík, Hlinka, Klimek – Ihnačák, Smejkal, Buchtele – Forman, Pech, Kumstát – Kudrna, Cingel, Uher. Trenér: Jiří Kalous.

HC Olomouc: Konrád – Škůrek, Vyrůbalík, Jaroměřský, Ondrušek, Rašner, Galvas – Skladaný, Knotek, Laš – Eberle, Sundher, Burian – Mikúš, Vlach, Holec – Kotala, P. Mrázek, Matai – Fořt. Trenér: Zdeněk Venera.

FOTO: hc-olomouc.cz / Karolina Martinková
AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek