21., neděle 5. 11. 2000
Sparta - Havířov SPA - HAV
Sparta: Bříza - Dobroň, Kroupa, Nedvěd, Ptáček, Rebolj, Zábranský - Chabada, Duda, Hlinka, Hrbek, Kratěna, Martinec P., Novák V., Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Havířov: Biegl - Javín, Pavlas, Pavlikovský, Rimmel, Tomášek, Vyhlídal, Štefanka - Boháč, Čech, Folta, Kontšek, Křestan, Melicherík, Peterek, Pivko, Sršeň, Streit, Sýkora, Zdráhal.
Branky a nahrávky: 21. Chabada (Ptáček), 24. Žemlička (Zábranský), 37. Martinec (Žemlička, Vůjtek). Rozhodčí: Homola - Šimůnek, Vőrőš. Vyloučení: 4:5. Diváci: 3065.
HC Sparta Praha

Komentář

S přeházenou sestavou zkusila Spatra překonat kruté neúspěchy z posledních zápasů. Žemlička si vyměnil místo s Chabadou a oba hráči promluvili do výsledku utkání, ve kterém domácím stále chyběla trojice zdravotně indisponovaných.

Pražané začali velmi pozorně s cílem vyhrnout se chybám v obraně. Ve 4. minutě Vůjtek vyslal z prostoru mezi kruhy puk na Biegla, ten byl ale pozorný. Jinak si nevedl ani Zdráhal na druhé straně.Hlinka po pěkné spolupráci druhého útoku střelou nahoru také neuspěl. Hru pak drobilo množství vyloučení, ve kterých mnoho zajímavého vidět nebylo. Domácí si trvale drželi převahu a nebylo možné jim upřít snahu. Leč Biegl byl znamenitý.

Sólem načal další část Vůjtek. Ještě v první minutě minutě si ale najel před bránu Chabada a dorazil nechytatelně Ptáčkovu střelu. Pak hráli Sparťané přesilovku, Kratěna připravil šanci pro Ptáčka, ten ale neprostřelil do branky. Vyloučení ale nezůstalo bez trestu. Žemlička pronikal do pásma, místo střely objel branku a o tyč zakončil za bezmocného brankáře. Ve 30. minutě se prosazoval před Břízou Rimmel, za dvě minuty neuspěl ani Melicherík. Hosté vyrovnali od poloviny zápasu hru a Pražané se soustředili na rychlé výboje dopředu. Ve 36. minutě vypracoval pěknou šanci pro Žemličku Martinec, Biegl střelu z prostoru mezi kruhy lapil. Jenže Martinec byl faulován a v přesilovce zvýšil zblízka na 3:0. Pak ještě Duda, který nahradil Hrbka, ze tří metrů osamocen mířil bombou mimo.

Ve třetí části se Sparta za každou cenu snažila udržet výsledek. Přišli ale oslabení a těsnou obranou projel nejdříve Sršeň a chvíli po něm Peterek. Proti jejich téměř identickým střelám Bříza zkušeně povyjel a puk ztlumil rozklekem. Pak bravurně vypíchl puk znovu Peterkovi, který šel do střely. Hosté se pokoušeli tlačit, ale Spartě se dařilo rychleji přecházet do útoku a hrozila brejky. Třeba Dudovu bombu Biegl našel v lapačce. Na druhé straně se ještě párkrát chumelilo před brankou, ale Bříza a obrana si poradili i s ataky nejaktivnějšího útoku Sršeň – Peterek – Zdráhal. Sparta využila dvě přesilovky a semkla se k nejlepšímu výkonu posledních zápasů.

Ohlasy trenérů

Ivo Peštuka, Havířov: „Přijeli jsme na Spartu sehrát vyrovnané utkání s důrazem na defenzívu. Soupeř nás ale přehrál, vytvořil si dost šancí. V první přestávce jsem udělali v kabině dusno. Chtěli jsme, aby hráli hráči důrazný kontaktní hokej, vyhledávali osobní souboje. Opak byl pravdou, hned jsme dostali dvě branky. Málo šancí, které jsme si vytvořili, Bříza v klidu pochytal. Neměli jsme pak už sílu na zvrat, zkoušeli jsme měnit rytmus hry a přeházet řady, ale nic nepomohlo."

František Výborný, Sparta: „Po porážce ve Znojmě 0:3 bylo na hráčích vidět uvolnění, dnes jsme neměli co ztratit. Hráči dnes dokázali, že všechno dobré z loňska nevymizelo. Zažíváme situaci, kdy jsme na vrcholu a ještě tentýž rok si musíme sáhnout až na dno. Hráči netušili, že čekání na vítězství bude trvat tak strašně dlouho. Dnes jsme od druhé třetiny zlepšili součinnost obrany a útoku. Když budeme takto pracovat, dostaneme se z toho a bedeme hrát lepší hokej.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila