16., sobota 21. 10. 2000
Plzeň - Sparta PLZ - SPA
Plzeň: Salfický - Čech, Hanzlík, Toužimský, Vlček, Špelda, Řezníček - Andrašovský, Antoš, Dvořák, Kořínek, Nedorost, Pospíšil, Straka M., Volák, Vostřák.
Sparta: Bříza (41. Přikryl) - Holý, Kroupa, Nedvěd, Ptáček, Rebolj, Zábranský, Šrek - Chabada, Duda, Hlinka, Kratěna, Martinec P., Novák, Sivek, Slanec, Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 6. Nedorost (Hanzlík), 25. Andrašovský (Hanzlík), 34. Vostřák (Toužimský, Řezníček), 36. Nedorost (Volák, Andrašovský), 39. Vostřák (Straka, Pospíšil), 43. Vostřák (Hanzlík), 57. Dvořák (Kořínek, Antoš) - 19. Martinec (Vůjtek), 24. Chabada (Kratěna, Martinec), 41. Vůjtek (Chabada), 57. Kroupa (Sivek). Rozhodčí: Svoboda - Blumel, Barvíř. Vyloučení: 3:4, navíc Duda (SPA) 5 min. + DKU. Diváci: 5276.
HC Sparta Praha

Komentář

Po pátečním náročném utkání jeli Pražané na západ Čech hájit první místo v tabulce. V obraně nahradil Dobroně Rebolj, v útoku hostí nastoupilo hned deset hráčů.

Očekávaný plzeňský tlak se nedostavil, přesto byla převaha na straně domácích. V šesté minutě načal skóre domácí Nedorost, když z otočky vrátil mezi Břízovy chrániče pokus Hanzlíka. V 10. minutě pozorný Bříza zastavil nájezd Kořínka, za dvě minuty kryl po sobě jdoucí střely stejného hráče a Dvořáka. Plzeňští hráli důsledně v obraně, jeden z mála pokusů Holešovických z hole Zelenky Salfický kryl. Na konci 19. minuty dohrávala Sparta oslabení, Martinec vyhrál v útočném pásmu buly a nakonec i úspěšně dorazil Vůjtkovu střelu - 1:1.

Ve 24. minutě se dostala Sparta do vedení, když sehrála ukázkovou přesilovkovou kombinaci, na jejímž začátku byla práce Vůjtka a na konci přesná Chabadova střela pod horní tyč odkryté plzeňské branky. Už v další minutě ale Bříza nelapil dělovku Andrašovského téměř od modré a domácí se díky vyrovnání dostali na koně. Antoš, Volák ani Hanzlík nedokázali využít své šance, ale Vostřák ve 34. minutě našel skulinu mezi Břízovýmy betony a Plzeň znovu vedla. Zmatky sparťanské obrany potrestal za minutu Nedorost, který se po střele Voláka nejlépe zorientoval před brankou a spolehlivě zakončil. K ojedinělé akci se nadechli i hosté, ale Kroupův úmysl u pravé tyče domácí gólman včas prohlédl. Černou čtvrthodinku Pražanů ukončil 77 sekund před koncem třetiny Vostřák, přes clonícího Rebolje poslal puk k pravé tyči.

Do třetí části vystřídal Břízu Přikryl a Šreka v obraně Holý. Naději pro Sparťany vykřesal po šestadvaceti sekundách hry Vůjtek, ale domácí si vítězství vzít nenechali. Ve 43. minutě zvýšil po nedůslednosti Ptáčka Vostřák na 6:3 a završil tak svůj hattrick. Tvrdý agresivní zápas občas hraničil s nečistou hrou. Vrcholem byl kontakt Dudy s Kořínkem, kterého sparťanský útočník zasáhl nevybíravě hokejkou do tváře a způsobil mu tržné zranění. Snaha Pražanů o korekci výsledku se tak rozplynula v pětiminutovém oslabení. Přikryl pak ještě chytil nájezd ošetřeného Kořínka a tutovku Nedorosta, skóre se nakonec přece posunulo po úspěších na obou stranách. Na zvýšení Dvořáka odpověděl slepenou brankou Kroupa. Sparta přenechala první pozici Plzni a zítra může čekat útok dalších týmů na svoji druhou příčku.

Ohlasy trenérů

František Výborný, Sparta: V zápase jsme byli soupeřem pouze do stavu 2:1 pro nás. Mysleli jsme, že je hotovo a Plzeň se položí. Byla ale lepší v osobních soubojích, zakončení i důrazu a vyhrála naprosto zaslouženě. Domácí kontrolovali střední pásmo, přes které jsme těžko procházeli. Petr Bříza si řekl o stažení sám, po dobrých výkonech v uplynulých zápasech má na to právo, góly dnes dostal hlavně nedůrazem obránců. Zápas byl tvrdý , ale až na zákrok Dudy fér.

Marek Sýkora, Plzeň: Jsem spokojen, že jsme po minulém televizním propadáku ve Znojmě předvedli dobrý výkon a nastříleli hodně branek. Zlomem byl gól Andrašovského na 2:2 a důležité bylo i zvýšení na 6:3 na začátku třetí třetiny. Pomohla nám včerejší výhra v prodloužení v Havířově, mužstvo hrálo sebevědomě a bez obav o výsledek. Až na faul na Kořínka nebyl zápas nijak tvrdý, dnes jsme předvedli především dobrý hokej.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila