15., pátek 20. 10. 2000
Sparta - Vítkovice SPA - VIT
Sparta: Bříza - Dobroň, Kroupa, Nedvěd, Ptáček, Zábranský, Šrek - Chabada, Duda, Hlinka, Kanko, Kratěna, Martinec P., Novák, Sivek, Slanec, Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Vítkovice: Trvaj - Jerofjejev, Philipp, Seman, Výtisk, Zápotočný, Škuta - Irgl, Ivan, Kaděra, Moravec, Padělek, Pavelek, Pleva, Polášek, Procházka, Selingr, Tomášek, Štraub.
Branky a nahrávky: 22. Hlinka , 25. Zelenka - 8. Jerofjejev (Padělek), 34. Pavelek (Kaděra, Štraub). Rozhodčí: Souček - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 9:11, navíc Žemlička (SPA) 10 min. Diváci: 5144.
HC Sparta Praha

Komentář

Stále bez nemocného Broše se vrátila Sparta před domácí publikum. Soupeře chtěla od počátku dostat pod tlak, ale dlouho trvalo, než se proti svému svému sousedovi v tabulce chytila.

Domácí podle očekávání od počátku tvořili hru, ale do vyložených šancích se nedostávali. Jejich pokusům brankář Trvaj odolal a v osmé minutě překvapil celou halu střelou z ojedinělé akce Jerofejev. Moravec pak trefil z nájezdu tyč, domácí se slovu ke slovu dostali Šrekovou střelou a akcí Hlinky a Žemličky dva na jednoho, která skončila na Trvajových betonech. Přesto se domácí se nedokázali celou třetinu rozehrát a navrch měli Vítkovičtí, ačkoli se dostali před soupeřovu branku jen z občasných protiútoků.

V první minutě druhé části musel Bříza krýt sólo Procházky. Pak ale hrála Sparta přesilovku, sevřela soupeře a nakonec Hlinka protlačil u tyče nadvakrát puk do branky - 1:1. Hosté najednou jen vyhazovali kotouče, za dvě a půl minuty napřáhl na modré Zelenka a dělovkou přes clonícího obránce překvapil Trvaje - 2:1. Sparťané přesto nadále chybovali hlavně v obraně. Prim hrála dvojice Ptáček Šrek, prvně jmenovaný alespoň dokázal obstojně vypomáhat v útočné činnosti. Před Břízou neuspěl Procházka, na druhé straně minul puk před odkrytou brankou Sivek. Trest přišel ve 34. minutě z hole Pavelka, který využil přihrávky Kaděry a nepozornosti domácí obrany. Utkání drobil náhradní rozhodčí Souček, i díky tomu hráli Pražané množství přesilovek, ani jednu však nevyužili.

Ve 43. minutě předvedl výbornou ofenzivní práci Ptáček, když zavezl puk do třetiny a poté zachytil na modré vyhození hostů. Hlinka a hlavně Zelenka pak ale jasnou gólovou šanci promarnili. Hosté praktikovali stále tvrdší defenzívu v kombinaci s nenápadnými brejky. V 51. minutě zachraňovali nebezpečný samostatný nájezd Bříza se Žemličkou. Rušno bylo až na konci třetiny, kdy zápas vrcholil. Zelenkovi se nepodařilo zasunout do prázdné klece, protože na poslední chvíli zasáhl Seman. Závěr patřil Moravanům. Před Břízou zaváhal Tomášek, když zamířil snad metr mimo branku, ze slibných pozic nedali Marek a Kaděra, jehož nájezd likvidoval Bříza 50 sekund před koncem.

V prodloužení se rozhodčí nerozpakoval pokračovat ve vylučování. Nejdříve poslal ven Jerofejeva za jasné držení Hlinky, který unikal sám na Trvaje. Akci málem gólově dokončil Ptáček, ale to bylo bohužel ze strany Sparty vše. Šrek musel na 2+2 minuty za vysokou hůl, zatímco byl odpískán zákrok hostujícího Selingra. Ve vyhroceném závěru, kdy domácí hráči i diváci spílali rozhodčímu, Žemlička ještě obdržel desetiminutový trest, ale už gól nepadl. Sparta díky získanému bodu a výhře Pardubic těsně obývá čelní místo tabulky.

Ohlasy trenérů

Kamil Konečný, Vítkovice: Bylo to oboustranně rušné utkání s množstvím individuálních chyb. S bodem jsme spokojeni, ale mohli jsme proměnit více šancí, například Kaděra nedal nájezd těsně před koncem. Moravec je sám špatný z toho, že asi pětatřicet utkání nedal gól. Trvaj chytal, protože Prusek ještě není zcela zdráv.

František Výborný, Sparta: Věděli jsme, co nás čeká. Dnes to byl boj o střední pásmo. Díky našim chybám jsme dostali oba góly. Chtěli jsme vyhrát, a tak jsme z nervozity i v přesilovkách dělali chyby. Remíza je spravedlivá. Zelenka měl ohromnou chuť do zápasu a gól mu moc pomohl.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli