4., pátek 15. 9. 2000
Slavia - Sparta SLA - SPA
Slavia: Blažek (41. Málek) - Kadlec, Klobouček, Krstev, Martínek, Novák, Slavík, Snopek - Bacul, Boháč, Branda, Čermák, Hrbek, Hübl, Jíra, Kopecký J., Kopecký M., Matějovský, Sup, Tomica.
Sparta: Bříza - Dobroň, Kroupa, Ptáček, Rebolj, Zábranský, Šrek - Broš, Chabada, Hlinka, Hnát, Kanko, Kratěna, Martinec, Novák, Slanec, Žemlička.
Branky a nahrávky: 56. Tomica - 10. Kratěna (Slanec, Broš), 15. Martinec (Chabada), 29. Kanko (Martinec), 38. Novák (Žemlička, Hlinka). Rozhodčí: Rejthar - Pešek, Rouspetr. Vyloučení: 7:5. Diváci: 3497.
HC Sparta Praha

Komentář

Zápas plný pěkného hokeje s množstvím šancí viděli diváci na prvním pražském derby. V Edenu Sparťané dokázali podat dosavadní nejlepší výkon sezony a jen těžko by diváci hledali herní rozdíl mezi loňským a tímto týmem.

V první minutě předznamenal vývoj první třetiny tvrdou střelou Dobroň. Neujaly se Hlinkův pokus z buly ani Baculova rána z mezi kruhů na opačné straně. V sedmé minutě předvedl nádherný slalom mezi těly a hokejkami Slávistů Broš, přihrál na volného Slance a ten trefil z blízka spojnici tyčí. Za tři minuty tentýž hráč našel před brankou Kratěnu a Blažek po jeho pohotovém doklepnutí kapituloval. V 11. minutě zasahoval Bříza proti Krstevovi, ale skórovali zase hosté. Martinec v pásmu sebral opuštěný kotouč a mířil si to neatakován na branku. Při zakončení si počínal jako zkušený mazák a nádherným blafákem mezi betony zvýšil na 2:0. Slávisté se dostávali ke střelám jen z větší a střední vzdálenosti, Kopeckého ránu kryl Bříza rozštěpem. V přesilovce Sparty v 18. minutě mohl Blažek děkovat štěstí, že našel Chabadovu střelu v lapačce.

Holešovičtí se zapotili při vlastní přesilovce na začátku druhé části. Hrbek z nájezdu hostujícího gólmana nepřekonal. Domácí zapojili čtvrtý útok a na několik minut dostali Spartu pod tlak, největší šanci měl Sup, který se ocitl téměř sám před brankou, ale Bříza držel mužstvo. Ve 29. minutě pak ujel mladý Kanko a doslova protlačil puk za Blažka - 0:3. Sparťané měli utkání od této chvíle v rukou, po další marné snaze domácích podtrhli vedení krásnou akcí Žemlička a střelec Novák - 0:4. Málek nahradil v brance Slávistů Blažka, jeho sparťanský protějšek nato zlikvidoval gólovku Brandy.

Atraktivní utkání pokračovalo, i když bylo o vítězi rozhodnuto. Pěkné akce předvedli Broš, Žemlička, několikrát Hlinka a také naskočivší Hnát. Ani domácí nebyli pozadu, do šance se dostal Hübl, ale převahu Sparta potvrzovala někdy až trvalým tlakem. To, co se Vršovickým celé utkání nedařilo, se povedlo čtyři minuty před koncem Tomicovi, který využil Šrekovy nepozornosti a korigoval na 1:4. Přesto mohli být hráči i fanoušci Sparty plně spokojeni.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: Sehráli jsme výborné utkání, zatím nejlepší. Dva góly v první třetině nám dali klid a další dvě třetiny jsme hráli disciplinovaně. Až na šanci Hrbka jsme domácí nepustili před Břízu. Chci poděkovat našim fanouškům, kteří nám tu vytvořili výborné prostředí.

Jaromír Šindel, Slavia: Musím Spartě poblahopřát. Dala nám lekci z defenzívy, vůbec jsme se neprosadili před Břízu, v soubojích jeden na jednoho jsme propadli. Za stavu 0:2 jsme nasadili čtvrtý útok, abychom zvrátili vývoj, ale po krátkém tlaku jsme inkasovali. Při 0:4 už bylo rozhodnuto.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek