3., úterý 12. 9. 2000
Sparta - Plzeň SPA - PLZ
Sparta: Bříza - Dobroň, Kroupa, Ptáček, Rebolj, Zábranský, Šrek - Broš, Chabada, Duda, Hlinka, Kratěna, Martinec, Novák, Slanec, Vůjtek, Žemlička.
Plzeň: Salfický - Dobrovolný, Čech, Hanzlík, Toužimský, Vlček, Špelda, Řezníček - Antoš, Dvořák, Jelen, Jeslínek, Kořínek, Nedorost, Pospíšil, Straka J., Straka M., Volák, Vostřák, Žůrek.
Branky a nahrávky: 8. Martinec, 25. Chabada (Martinec), 33. Broš (Hlinka, Žemlička), 37. Šrek (Hlinka, Žemlička), 56. Novák (Hlinka) - 8. Straka M. (Žůrek), 23. Straka J. (Antoš, Jeslínek). Rozhodčí: Homola - Barvíř, Blumel. Vyloučení: 9:9. Diváci: 3171.
HC Sparta Praha

Komentář

Úterní termín a fotbalová Liga mistrů na Letné ubraly velký díl na návštěvě extraligového utkání s Plzní. Začátek opět nevyzněl pro Spartu nejlépe.

Dlouho trvalo než se jedno z mužstev propracovalo do šance. V šesté minutě střílel Dobroň od modré a Broš dorážel před brankou. Jenže za dvě minuty Straka vyjel před Břízu a přes klubko hráčů propasíroval puk za jeho záda. Za 13 sekund bylo ale vyrovnáno. Martinec se osamocen u tyče dostal k puku a zasunul do prázdné branky. K dívaní toho na ledě moc nebylo a největší vzrušení přinášela vyloučení na sparťanské straně. Až v 18. minutě se octnul před Salfickým Chabada, jeho střela ale skončila na chrániči plzeňského brankáře.

Jinou hru vidělo publikum ve druhé části. Nejprve spálil šanci Vůjtek. Na konci 23. minuty ale inkasoval Bříza. Neatakovaný Straka poslal pohotovou střelou zblízka Západočechy znovu do vedení. Odpověď domácích přišla záhy. Ve 25. minutě napřáhl tři metry za modrou Chabada a do růžku Salfického branky zamířil přesně - 2:2. Pak potrestal rozhodčí Homola velmi přísně dva Sparťany, podobné zákroky hostí přitom ponechával bez povšimnutí. Přesto se v oslabení prosadil před plzeňskou branku Broš. Ve 33. minutě, kdy se počet hráčů na ledě obrátil, předvedli domácí krásnou kombinaci, na jejímž konci byla Brošova utěšená střela do prázdné branky. Pražané poprvé vedli a uklidněný tým se dostával stále častěji do dalších šancí. Novák, ani za chvíli Žemlička ještě neuspěli, ale ve 37. minutě právě Žemličkova přihrávka našla Šreka a po jeho střele hlediště vybuchlo počtvrté. V další přesilovce po Kořínkově faulu trefil Kratěna tyč.

Obraz třetí třetiny odpovídal vedení domácích o dva góly a hlídání výsledku. Hosté se přesto dostávali ke střelám, ale Bříza držel. Na druhé straně si Salfický poradil s možností Vůjtka a Kratěny, Bříza se zaskvěl při akcích Pospíšila a Kořínka. Tlak hostí vrcholil od 50. minuty, ale defenzíva Pražanů pracovala bezchybně. Definitivně poslal Plzeň do kolen gól Nováka pět minut před koncem.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík, Plzeň: Přijeli jsme neprohrát první třetinu a nepustit Spartu do tlaku. Úvod se nám vydařil, ale ve druhé třetině Sparta otočila v přesilovkách. Ty rozhodly o naší prohře. Přišla na nás křeč, domácí se stáhli, bránili a nebyl prostor na zvrat.

František Výborný, Sparta: V první třetině jsme nehráli dobře. Byla tu nervozita, nepřesné přihrávky a ztráceli jsme puky. Ve druhé části rozhodli naše dva góly v přesilovkách. Naše psychika se pak zvedla, Plzeň je dobré mužtvo, takže nám výhra zvedla sebevědomí.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek