51., pátek 10. 3. 2000
Slavia - Sparta SLA - SPA
Slavia: Málek - Bakula, Hejda, Kolařík, Krajíček, Novák, Slavík, Škuta - Bacul, Boháč, Geffert, Hájek, Hrbek, Jantovský, Kopecký, Kucharčík, Skořepa, Sochor, Sup, Tomica.
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora M., Šrek - Broš, Chabada, Hlinka, Kratěna, Martinec, Novák, Vůjtek, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 3. Sochor (Hejda) - 21. Výborný. Rozhodčí: Kolísek - Guth, Rittich. Vyloučení: 4:3. Diváci: 3277.
HC Sparta Praha

Komentář

Jako ostrou přípravu na play-off vzala Sparta tradiční pražské derby ve Vršovicích. Nastoupila v kompletní sestavě s Břízou v brance, domácím chyběl Doležal.

Přesto to byli právě oni, kteří šli do vedení. Při Sochorově pokusu si Bříza vybral slabou chvilku a pustil kotouč pod paží do branky. Sparta bušila na slávistická dvířka a chtěla vyrovnat, ale do cesty se jí stále častěji stavěl brankář Málek. Poradil si i s několikanásobným pokusem Žemličky, když uhájil pravou tyč své svatyně. V 15. minutě zaujala slušně zaplněné hlediště (určitě více než ohlášených 3277 diváků) drsná rvačka Kučery a Slavíka u slávistické branky, ze které vyšel o něco lépe Kučera, ale dostal stejně jako soupeř 2+2 minuty. K dalšímu tlaku zaveleli Sparťané od 17. minuty při vyloučení Supa, ale Kratěna ani Výborný nenašli recept na Málkovu hbitost.

Už po půl minutě prostřední části se ale radoval Výborný, když využil zaváhání domácí obrany a posadil puk pěkně do pravého rohu branky - 1:1. Ve 25. minutě mířil po akci Hrbka nebezpečný Skořepa bekhendem nad, za minutu včas vrátil lapačku před branku Málek při Vůjtkově milimetrovém golfu. Při přesilovce Nedvěd nastřelil tyč, navrátilce z trestné lavice Supa musel zastavovat u levé tyče Bříza. Hosté nadále tlačili, slávistická obrana ale příliš nedovolovalo a utkání vůbec nevypadalo jako spíše prestižní. Jantovský z nebezpečného protiútoku nedokázal zakončit do prázdné branky, v přesilovce na konci třetiny propustila vršovická obrana Výborného, ale před brankou stál opět muž jménem Málek.

Jedovky Tomici a Hrbka zaměstnaly Břízu v úvodu třetí třetiny, na druhé straně mířil dobře po ledě Vůjtek. Holešovičtí, hnáni silnou diváckou podporou, byli v těchto fázích zápasu jasně lepší a důsledným napadáním skoro nedovolili Slávistům rozehrát. Před domácí brankou se objevila spousta sparťanských hráčů s pukem na holi, ale chybělo i trochu střeleckého štěstí. Žemlička netrefil ve vyložené pozici poskakující puk. Od 52. minuty přišly chvíle hokejistů z Edenu. Skořepa v rozmezí čtyř minut dvakrát silně zahrozil. Zblízka jej nejdříve vychytal Bříza, potom se golfovým úderem naštěstí netrefil do branky. V 58. minutě spálil Žemlička po chytré přihrávce Chabady jasnou šanci, při níž nedokázal zblízka překonat Málka, stejně si ovšem vedl 40s před koncem na druhé straně Kopecký. Obě mužstva poděkovala gólmanům a spokojené publikum aplaudovalo oběma týmům za předvedený hokej.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: S naším výkonem jsme spokojeni, bylo to utkání plné důrazu a bojovnosti. Slavia podala hodnotný výkon, my jsme právě takovéto utkání před play-off potřebovali.

Josef Beránek, Slavia: Viděli jsme solidní zápas, ke kterému jsme nastoupili zodpovědně, a podali jsme dobrý výkon, hodně vzdálený třeba tomu s Kladnem. Ukázali jsme své schopnosti.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek