41., úterý 1. 2. 2000
Třinec - Sparta TRI - SPA
Třinec: Lakosil - Gregořek, Jerofjejev, Kuntoš, Sekeráš, Svoboda, Vlk - Appel, Daňo, Folta, Havlát, Jánoš, Král, Pletka, Ujčík, Zadina, Žůrek.
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora M., Šrek - Broš, Chabada, Eiselt, Havelka, Hlinka, Martinec P., Novák, Výborný, Zelenka.
Branky a nahrávky: 33. Ujčík (Sekeráš), 52. Zadina (Král) - 30. Výborný (Martinec, Kučera). Rozhodčí: Bolina - Guth, Rittich. Vyloučení: 3:4, navíc Gřegořek (TRI), Hlinka (SPA) 5 min + DKU. Diváci: 46:31.
HC Sparta Praha

Komentář

Se značně poskládanou sestavou přijela Sparta znovu po dvou týdnech do Třince. Proti Ocelářům už přes tři roky na jejich ledě nezískala ani bod. Dobývání třinecké pevnosti jí ještě značně ztížila absence Žemličky (viróza), Vůjtka (problémy se zády) a Kratěnu. Do sestavy domácích se naopak vrátil Jozef Daňo.

Hokej se hrál od začátku se kvalitní, domácí v něm měli navrch. Ve druhé minutě se mohl dostat do první šance Havlát, ale připravil se o ni sám. Neuspěl ani Daňo. Sparta z mála příležitostí málem zmrazila zaplněný stadión ve 13. minutě po závaru Eiselta a Broše, ale puk v síti také neskončil. Hosté alespoň vyrovnali hru a Bříza už nemusel čelit domácím útokům v takové míře jako v první desetiminutovce.

V počátku druhé třetiny střílel mimo po akci dva na jednoho Sýkora, domácí kontrovali také neproměněnými šancemi. Ve 30. minutě našel Martinec zpoza branky Výborného a ten, ač v nijak vyložené střelecké pozici, našel skulinku mezi Lakosilovýmy betony. Třinečtí hokejisté nenechali Spartu u vedení dlouho. Za tři minuty napřáhl mezi kruhy Ujčík a střelou nad ledem překonal Břízu. Ve 34. minutě byl faulován Kuntoš a rozhodčí nařídil trestné střílení. Bříza Ujčíkův blafák ovšem vystihl.

Hra postupně upadla, obě mužstva především nechtěla udělat chybu a spíše si hlídala výsledek. Třinec se přesto dočkal svého závěru. Ve 42. minutě tísněný Jánoš nedal, později aktivní Daňo nevyzrál z výborné pozice na Břízu. V 52. minutě našel Král Zadinu a ten z bekhendu dostal domácí do vedení. Po obdrženém gólu vzali Pražané zavděk přesilovkou, tlak přinesl šance Martince a Výborného, kteří se ocitli před Lakosilem. Domácí stále odolávali, soupeřovy pokusy o další nápor je často vynášely do protiútoků. Po oddechových časech se Sparta odhodlala k odvolání brankáře, situaci navíc opepřila minutu před koncem bitka Gřegořka s Hlinkou, ale i přes šanci Výborného v posledních vteřinách zůstali body podle tradice na severu Moravy.

Ohlasy trenérů

František Výborný, Sparta: Podruhé během čtrnácti dnů jsme měli zápas v Třinci velmi dobře rozehraný, a když svítil na ukazateli skóre deset minut před koncem vyrovnaný stav, věřil jsem, že neodjedeme s prázdnou. Vzhledem k tomu, že jsme postrádali tři klíčové opory, musím svůj tým za výkon pochválit, neměli jsme kompletní ani jeden ze tří útoků.

Alois Hadamczik, Třinec: Jsem rád, že jsme se po zápasech na kluzištích soupeřů, ve kterých jsme nebodovali, dokázali zvednout. Hlavní rozdíl je v tom, že doma dokážeme alespoň vyložené šance proměňovat. Bylo důležité, že se nám uzdravily některé opory, a pokud se dají dohromady Folta a Janků, určitě začneme bodovat i venku.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek