40., pátek 28. 1. 2000
Sparta - Zlín SPA - ZLN
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora M., Šrek - Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kratěna, Martinec P., Novák, Vůjtek, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Zlín: Hudáček - David, Hamrlík M., Luža, Malena, Marušák, Žižka - Balaštík, Čajánek, Jenáček, Korhoň, Leška, Navrátil, Okál, Rachůnek, Tomek, Vala, Veselý, Štraub.
Branky a nahrávky: 27. Broš (Kratěna, Nedvěd), 29. Novák (Broš), 43. Výborný (Kučera, Martinec), 58. Výborný - 9. Žižka (Štraub). Rozhodčí: Turčan - Čížek, Padevět. Vyloučení: 4:4. Diváci: 7389.
HC Sparta Praha

Komentář

S hrou na čtyři pětky, ale bez obránce Mojžíše, vyrukovali zlínští hokejisté za účelem poprvé pokořit Paegas Arenu, kde domácí tým po přejmenování haly ještě neztratil ani bod a zároveň odčinit porážku 0:2 z posledního utkání na stadiónu Luďka Čajky ve Zlíně. Sparta Praha nastoupila kompletní, včetně Vůjtka, kterého během týdne trápila zablokovaná krční páteř.

Do rušné první třetiny vstoupila lépe Sparta. V sedmé minutě tvrdě pálil Sýkora, o minutu později se neujal ani jeden ze tří důrazných Ptáčkových pokusů. Zlín se dostával na dostřel jen z větší dálky. V deváté minutě právě tak zmrazil halu Žižka. Jeho nevinný příklep od modré prošel houštinou těl a mezi Břízovímy betony do brány. Hosté díky vedení vyrovnali hru. Veselý využil zaváhání Ptáčka na modré a v samostatném nájezdu zaměstnal Břízovy chrániče. Pražané kontrovali Martincovou gólovkou ve 14. minutě a Vůjtkovým projektilem, který trefil gólmana Hudáčka do masky. V rozháraných mezihrách plných osobních soubojů, které zabraňovaly Spartě produkovat typický kombinační hokej se hosté více dostávali do šancí. Na konci jednoho ze závarů byla střela Štrauba a domácí mohli děkovat jen Břízovi za reflexivní zákrok. Při přesilovce na konci třetiny si vytvořila tlak Sparta. Fantastický Hudáček ale zneškodnil všechny šance Martincovy pětky, která dvě minuty svírala Berany v obležení.

Ve 24. minutě mířil Vůjtek ze samostatného nájezdu nad. Domácí však přece srovnali. Na začátku 27. minuty našel před bránou Nedvěd Broše a ten si dlouhým blafákem vychutnal ležícího Hudáčka. Po něm se totéž nepovedlo Výbornému, ale znovu zaúřadoval výborný Broš. Poslal puk na volného Nováka, který střelou pod víko nedal Hudáčkovi šanci. Hrálo se nahoru dolů, což silně uspokojovalo příjemnou návštěvu sedmi a půl tisíce diváků. Obě mužstva si vyměňovala iniciativu a v útočných vlnách ohrožovala soupeřovy obrany. Velká část třetiny se tak odehrávala v útočných pásmech.

Ve 42. minutě si na Břízovi vylámal zuby i Tomek, střelu gólman Sparty kryl nad ramenem vyrážečkou. Za minutu předvedl Výborný sólo od vlastní modré, v pásmu udělal zpětnou kličku, v pravý okamžik švihem vystřelil a Hudáčkův semafor zablikal naprázdno - 3:1. Publikum bouřilo a v dobré extraligové kulise směrovala Sparta zápas ke svému vítězství. Snaha Ševců o tlak znamenala spíše nebezpečné útoky Holešovických. Dvakrát hrozil Vůjtek, jednou Výborný. Pak zase Broš unikl jako vítr za zlínskou obranu a střelou po ledě zajistil Hudáčkovi další práci.

Největší šanci hostí měl při hře čtyři na čtyři Hamrlík. Nedal, ale ze situace vyplynulo sparťanské vyloučení, které Berani ještě navíc znásobili odvoláním brankáře. Hned první střela se málem nešťastně odrazila do sparťanské branky, ale ani ve hře pěti proti třem nedokázali Ševci Spartu vážně střelecky ohrozit. Po krátkém zámku se puku zmocnil Výborný, pohrál si s obranou a s přehledem pojistil zasloužené vítězství do prázdné brány.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek