38., neděle 23. 1. 2000
Sparta - Slavia SPA - SLA
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora M., Šrek - Broš, Eiselt, Havelka, Hlinka, Kratěna, Martinec P., Novák, Slanec, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Slavia: Málek (21. Blažek) - Hejda, Kolařík, Krajíček, Novák, Slavík, Škuta - Boháč, Dlouhý, Geffert, Hájek, Hrbek, Jantovský, Kopecký, Kucharčík, Skořepa, Sochor, Sup, Tomica.
Branky a nahrávky: 2. Zelenka (Žemlička, Hlinka), 19. Žemlička (Hlinka, Ptáček), 21. Zelenka (Hlinka, Ptáček), 41. Výborný (Sýkora), 56. Nedvěd (Eiselt, Broš) - 24. Skořepa (Kopecký, Kucharčík). Rozhodčí: Haber - Charvát, Bláha. Vyloučení: 1:4. Diváci: 8472.
HC Sparta Praha

Komentář

Zasněžená Praha a osm a půl tisíce diváků přihlíželo pražskému derby, které od úvodních minut režírovala Sparta. Té chyběl Vůjtek, ale vůbec ne elán a fazóna Žemličkova útoku.

Hned druhý útok domácích skončil gólem. Slávistický Málek propustil mezi betony jedovku Zelenky z pravého křídla. Následoval tlak domácích, akce Kučery, Výborného a Nováka, stejně jako střela Zelenky, řádně zaměstnaly slávistickou defenzívu. Hrál se rychlý kombinační hokej s minimem osobních soubojů. Z toho těžila hlavně Sparta, šanci Eiselta musel v poslední chvíli zmařit faulem Slavík. V přesilovce hosté bez potíží odolali, ale v závěru třetiny přece Sparta udeřila podruhé. Žemlička pohotově dorazil vyraženou střelu Zelenky - 2:0.

I nástup do druhé třetiny se Spartě povedl. Zelenka nádherným blafákem potvrdil formu druhého útoku a zároveň vyhnal třetím gólem Málka na střídačku. Ve 24. minutě sice dokázala Slavia Skořepou využít sebevražedného výjezdu Břízy proti střele Kopeckého, ale až na pár protiútoků soupeře měla druhou třetinu v rukou Sparta.

Střídající Blažek v brance hostí se ovšem činil. Kryl přes dvacet střel, mezi nimi gólovky Broše a Kratěny, sólo Výborného a nebezpečné pokusy Eiselta. Bříza ve třetině zasáhnul jen pětkrát...

Na 4:1 zvýšil v úvodní minutě poslední třetiny Výborný a hala bouřila. Pohodu v hledišti ještě přiživila informace o překvapivém vítězství Becherovky nad Vsetínem a také další útočná aktivita Sparty, která očividně kontrolovala hru. V šancích se ocitl Martinec, za pár minut prováhal střelu Novák. Vršovičtí měli jen dvě vážnější příležitosti. Bříza zasahoval proti pokusu Hájka a akci Supa s Polákem. Mezitím si však Nedvěd stihnul vychutnat Blažka pohledným blafákem a stanovil tak konečný výsledek utkání na 5:1 pro Spartu, která si vybudovala pětibodový náskok na čele tabulky.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek