37., pátek 21. 1. 2000
Sparta - Kladno SPA - KLA
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora M., Šrek - Broš, Eiselt, Havelka, Hlinka, Kratěna, Martinec P., Novák, Slanec, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Kladno: Bílek - Boháček, Dlouhý, Kročák, Kruliš, Kříž, Mádl, Skuhrovec, Táborský - Bohunický, Burger, Eichenmann, Gardoň, Havel, Holšán, Horna, Kameš, Kupka, Polanský, Svoboda, Vlček.
Branky a nahrávky: 16. Žemlička (Zelenka, Hlinka), 27. Ptáček (Žemlička, Šrek), 33. Žemlička (Ptáček, Hlinka), 36. Hlinka (Zelenka, Žemlička), 48. Zelenka (Hlinka, Žemlička), 55. Hlinka (Zelenka, Žemlička) - 45. Kupka (Dlouhý, Kruliš), 50. Kameš (Bohunický, Skuhrovec). Rozhodčí: Haber - Jonáš, Hejduk. Vyloučení: 6:4, navíc Kročák (KLA) 10 min. Diváci: 5504.
HC Sparta Praha

Komentář

Sparta nastoupila do zápasu se soupeřem z opačného pólu tabulky, proti kterému v této sezóně nevydolovala ještě ani bod, bez Vůjtka, kterého nahradil na křídle první formace Novák.

Pět a půl tisíce diváku sledovalo v úvodu oboustranně útočnou partii, gólmani se oháněli na jedné straně při střele Zelenky po Hlinkově přihrávce, na druhé zahrozil Horna. Ve 12. minutě fauloval Kročák Výborného, který si už už připravoval střeleckou pozici. Přesilovkou Sparta zahájila atak na vítězství. Broš ještě mířil zblízka mimo a Bříza dokonce musel za chvíli zasahovat proti Kamešovi. Fantastický Bílkův zákrok zachránil hosty při dorážce Výborného, která následovala po Novákově rasantní střele od modré. V 16. minutě však chybovala při rozehrávce kladenská obrana, Sparta předvedla rychlý ťukes, na jehož konci byla ukázková střela Žemličky pod víko a bylo 1:0. Do další šance se hned řítili Kratěna a Eiselt.

Vedení po úvodní části Pražany uklidnilo a druhá třetina patřila jim. Hlinkův pokus musel ukrýt Bílek v lapačce a Martinec svůj blafák ze sóla nedotáhl. Při hře čtyři na čtyři ale znovu zaúřadoval létající Žemlička. V momentě, kdy byl led plný osobních souboj ujel od mantinelu obráncům a předložil tutovku Ptáčkovi, který se nemýlil - 2:0. A prostupná kladenská defenzíva pouštěla dál. Bílek zasahoval při dalším nájezdu, tentokrát Výborného, nestačil ale na hrdinu večera Žemličku. Další sólo a blafák do bekhendu znamenaly vedení 3:0. Trefil se i Hlinka, který z nulového úhlu pokořil v soubojích se Spartou jinak pevného Bílka. A mezitím vším stihl ještě Novák zazdít dva samostatné nájezdy a Martinec trefit tyč.

Třetí třetina přinesla také dva góly ve sparťanské síti. První vstřelil po závaru Kruliš a druhý po sporném zákroku na Sýkoru, který zbavil Spartu puku při rozehrávce, Kameš. Žemličkova královská jízda ovšem také neřekla své poslední slovo. Po ledě se trefil Zelenka a skóre uzavřel pět minut před koncem Hlinka. V 59. minutě ještě Bříza korunoval svůj jistý výkon efektním zákrokem proti Vlčkově blafáku, když v leže na břiše vykryl betonem levou tyč. Závěrečný exhibiční tlak Sparty už jen potvrdil zaslouženého vítěze středočeského derby, které Sparta až napotřetí, ale přece dotáhla do zdárného konce.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek