30., neděle 26. 12. 1999
Sparta - České Budějovice SPA - CEB
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Rebojl, Sýkora - Broš, Eiselt, Kašpařík, Kratěna, Martinec P., Novák, Roubík, Vůjtek, Výborný, Žemlička.
České Budějovice: Mařík (49. Čapek) - Babka, Benák, Čech, Jasečko, Nedoma, Suchánek, Zíb - Bartoš, Brabenec, Brož, Filipi, Kotalík, Král, Nedorost V., Rob, Sailer, Šimánek, Štrba, Ťoupal.
Branky a nahrávky: 2. Novák (Žemlička, Ptáček), 15. Kašpařík (Žemlička, Novák), 27. Výborný (Martinec, Sýkora), 43. Broš (Nedvěd, Kratěna), 47. Vůjtek (Výborný, Kučera), 49. Kratěna (Broš, Eiselt) - 55. Ťoupal (Štrba, Rob). Rozhodčí: Svoboda - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 3:6. Diváci: 5500.
HC Sparta Praha

Komentář

Slušnou návštěvu přivedlo sváteční extraligové klání mezi Spartou a Českými Budějovicemi do Paegas Areny. Domácím stále chyběli zranění hráči, přesto dokázali hlediště nadchnout svou hrou.

Na Budějovické se domácí vrhali už od prvních okamžiků. Ve druhé minutě se napřáhl mezi kruhy osamocený Novák a druhá vážnější sparťanská akce znamenala gól - 1:0. Za minutu zahrozil technickou střelou Výborný, ale Mařík betonem vyrazil. Přesilovka hostí znamenala jen vyrovnání hry, Sparta precizně bránila a v momentě, kdy byla opět v plném počtu, valila na hostující obranu jednu akci za druhou. V sedmé minutě nezužitkoval v jízdě Brošovu přihrávku Eiselt. Jihočeši se útočně projevili ve 14. minutě, dříve fantom Sportovní haly Kotalík však dnes stál proti neomylnému Břízovi. Domácí létali po ledě jako zběsilí, jednu z mnoha šancí proměnil v 15. minutě zblízka Kašpařík, který tak vstřelil svůj první gól v extralize. Do konce třetiny ještě zasahoval Bříza při střele Sailera.

Přesilovkovou souhru předvedl Martincův útok ve 27. minutě, Výborný skóroval na 3:0. Utkání se zdálo rozhodnuté, Sparta plně kontrolovala hru a dokázala svého soupeře přehrát v každém okamžiku. Bříza předvedl krom jistých zákroků ještě solidní ofenzivní sklony při rozehrávkách. Budějovice hrály dosti naivně, Sparta naopak excelovala. Výborný i další hráči však své šance ještě nezúročili.

Závěrečná část začala přesilovkou Sparty, kterou po padesátisekundovém obléhání branky využil Broš. Nový dech nabrali domácí hráči i publikum po Vůjtkově gólu na 5:0, když smolař posledních zápasů ze střední vzdálenosti propálil Maříka. Hosté byli pod obrovským tlakem, Ptáček a Kratěna mohli zvýšit. Při dalším z náletů na budějovické obranné pásmo neúspěšně bombardovali branku Broš a Eiselt, až se za nadšení publika trefil z mezikruží Kratěna - 6:0.

Hosté vyměnili brankáře a na Spartě si zachytal její bývalý pilíř Ivo Čapek. Ten si vzpoměl na staré časy a vedl si znamenitě. Odolal dvojnásobnému ataku Eiselta, a přestože domácí obírali o puk jednoho budějovického hokejistu za druhým a uháněli kolem mantinelů i středem hřiště prodyšnou obranou hostí, už neinkasoval. Naopak Radek Ťoupal zasunul šest minut před koncem kotouč do prázdné branky a v přesilovce tak zaznamenal čestný úspěch Českých Budějovic.

Sparťanské publikum dostalo od hráčů příjemný dárek v podobě krásného útočného utkání, které znamená zisk dvou bodů a díky Litvínovu také první místo v tabulce.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Liška, České Budějovice: Rozhodl rychlý úvodní gól Sparty. Začali jsme špatně a od první minuty bylo bohužel jasné, kdo je pánem na ledě. Jsem zklamán, nepřijeli jsme sem hrát s tím, co jsme předváděli. Těžko hledat v naší hře pozitiva. Naše mužstvo je týmem dvou tváří, doma hrajeme výborně, ale dnes jsme předveli velmi špatný výkon.

Pavel Hynek, Sparta: Předvedli jsme vyváženou hru mezi ofenzívou a defenzívou podpořenou kvalitním výkonem Petra Břízy. Důležité byly dva góly v přesilovkách. Mohli jsme rozhodnout už v druhé třetině, ale zabránil nám v tom výborný výkon Maříka. Potěšila mě vysoká sváteční návštěva, diváci nemuseli litovat.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek