18., neděle 31. 10. 1999
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Bříza - Benýšek, Dobroň, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora - Broš, Chabada, Eiselt, Hlinka, Kratěna, Martinec P., Novák, Výborný, Žemlička.
Litvínov: Orct - Gýna, Hořava, Krátký, Nikolov, Pilař, Štrbák - Alinč, Kubinčák, Kysela, Piroš, Prorok, Reichel, Rosol, Skořepa, Trávníček.
Branky a nahrávky: 27. Hlinka (Novák, Žemlička), 36. Hlinka (Žemlička, Novák) - 22. Reichel (Prorok), 37. Reichel. Rozhodčí: Rejthar - Hejduk, Pešek. Vyloučení: 4:6. Diváci: 7100.
HC Sparta Praha

Komentář

S oslabenou obranou a navrátilcem Dobroňem, který má zacelit díru po Šrekovi a Rebolj, nastoupila Sparta proti soupeři, který osm zápasů neprohrál. V úvodu měli domácí převahu. Hosté zahrozili Kyselovým pohotovým pokusem a Rosolovou šancí, ale Bříza dával znát, že má den. Chemici propásli největší šanci v páté minutě, Bříza ale Prorokovu střelu do takřka prázdné branky zázračně vykopnul.

Sparťané rozehřívali sedmitisícovou návštěvu Martincovým pokusem, při přesilovce vyrážel Kratěnovu střelu Orct těsně mimo. Ve 14. minutě byla v protiútoku bývalá vsetínská dvojice, Kratěna Brošovu přihrávku vzduchem však netrefil. Poté úřadoval první útok Sparty, ale Chabada ani další neuspěli.

Litvínov se vzpamatoval ve druhé třetině. Kubinčákův nájezd zlikvidoval Bříza, stejně jako další šance hostů. Ve druhé minutě se ale Chemici zaslouženě radovali. Po zmatku ve sparťanské obraně skóroval Reichel. Další tlak Chemiků zakončovali Skořepa s Pirošem, gólman Sparty tentokrát odolal. Domácí se hnali za vyrovnáním, Eiselt blafák nedotáhl, Hlinka už dorážkou po střele Nováka Orcta prostřelil. Na vedoucí gól si však Sparta musela ještě počkat. Litvínovský brankář rušil šance Kratěny, Výborného, Chabady a Martince. V 35. minutě začala sparťanská přesilovka. Po závaru před Orctem a řadě nepřesných střel byl na pravém místě znovu Hlinka a nekompromisní střelou pod víko skóroval. Severočeši se nevzdali. O minutu později zatlačili, výsledkem bylo nařízené trestné střílení. To Reichel s přehledem proměnil - 2:2.

Ve třetí části patřil k nejaktivnějším z domácích Žemličkův útok. Hezkou akci na jeden dotek předvedli tito hráči ve 45. minutě, střela Nováka končila na Orctovi. Sparta dostala šanci při čtyřminutové přesilovce. Zámek v útočné třetině vyústil ale jen ve dva střelecké pokusy Kučery. Hosté se prosazovali v 53. minutě, Skořepa přestřelil, Kubinčáka za tři minuty vychytal bravurně betonem Bříza, stejně jako jedovatého Kyselu minutu před koncem. V závěru obě mužstva hýřila spokojeností s remízou, a tak si asi po zásluze hosté odvážejí z Prahy bod.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Litvínov: Utkání mělo svou kvalitu, i když padlo málo gólů. První část patřila Spartě, pak jsme se oklepali. Oceňuji, že naši hráči zabojovali za stavu 1:2 a dokázali taktickou hrou přestát tlak Sparty. Dnes jsme hráli výjimečně spíše defenzívně, proti mužstvu, kterým je Sparta jiná možnost není.

František Výborný, Sparta: Remíza byla zasloužená, škoda,že jsme neodskočili o dva góly. Litvínov vstoupil do zápasu sebevědomě s osmi neprohranými zápasy v zádech. Soupeř vyčkával na naše chyby, a my jsme nedrželi vítězství.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek