16., úterý 5. 10. 1999
Sparta - Pardubice SPA - PCE
Sparta: Bříza (41. Přikryl) - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Rebolj, Sýkora, Šrek - Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Martinec P., Novák, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Pardubice: Barta (21. - 40. Svoboda) - Dušánek, Čáslava, Jančařík, Malinský, Mudroch, Novotný, Pácal, Záleský - Blažek, Jantovský, Koudelka, Kudrna, Lubina, Martinec T., Mikeska, Palov, Procházka, Rozsíval, Tvrdík, Vak.
Branky a nahrávky: 10. Ptáček (Zelenka, Žemlička), 15. Výborný (Martinec, Hlinka), 17. Výborný (Martinec, Kučera), 30. Martinec (Výborný, Hlinka), 33. Martinec (Výborný, Hlinka), 36. Výborný (Hlinka, Kučera), 51. Kučera (Broš, Hlinka). Rozhodčí: Bolina - Charvát, Bláha. Vyloučení: 1:5. Diváci: 4223.
HC Sparta Praha

Komentář

Úlomky pardubického perníku se válely po Sportovní hale

Nijak zvlášť atraktivní, ale na góly bohaté utkání se odehrálo v úterý na Spartě. Domácí totiž využívali vysoké procento svých šancí. Pouze první příležitost Žemličky z ostrého úhlu skončila neúspěchem. Hned následující šanci, pohříchu až v 10. minutě proměnil Ptáček. Napřáhl od modré a Svoboda poprvé kapituloval. Od té doby získala Sparta nepatrnou herní převahu.

Hosté zahrozili ve 12. minutě, střelu Kudrny vyrazil Bříza ramenem. V 15. minutě střílel Martinec těsně mimo, ale hned z následující akce trefil Výborný zkušeně pod Svobodovu lapačku - 2:0. V 17. minutě využili domácí hned svou první přesilovku. Výborný vystřelil z pravého křídla a o osudu utkání bylo rozhodnuto.

Do druhé třetiny vystřídali hosté gólmana, Adama Svobodu nahradil Libor Barta. Ten ve 23. minutě ještě odolal ataku útočníků po střele Nedvěda. Osud utkání chtěl změnit zřejmě nejlepší hráč Východočechů Procházka, ale Bříza byl vždy bezchybný. Sparta zahrozila šancemi Nováka a Kratěny.

Nervy diváků dokázal polechtat Petr Bříza. Ve 30. minutě si nasměroval nahozený puk na svou branku, na rozdíl od památného kiksu Salfického však zasáhl včas. Fandění skupinky pardubických příznivců definitivně ustalo po ukázkové akci Martincova útoku v téže minutě. Výborný nezpracoval před brankou přihrávku, vrátil ale na volného Martince, a ten si věděl rady se střelou do odkryté branky - 4:0. Přišly i možnosti hostů. Procházka měl však na zakončení příliš málo času a proti Jantovského střele zasáhl povyjetý Bříza. Z protiakce pak zvýšil Martinec ležérním způsobem po naprosto pohodové spolupráci celého útoku na 5:0. Ve 36. minutě dovršil Výborný hattrick slabou střelou od modré - 6:0.

Do poslední třetiny naskočil do branky Sparty Přikryl, domácí hráči trochu odkryli obranu a nechali jej vyniknout při několika šancích Východočechů. Poté však přišli krátce po sobě tři vyloučení hostů. Pražané využili Kučerou přesilovku pět na tři - 7:0.

Pražská Sparta dala svému soupeři lekci z efektivity a již 122 minut nedostala gól. Hosté měli jen o pět střeleckých pokusů méně, přesto prohráli o sedm gólů! Rozdíl byl nejen mezi útočníky, ale především mezi dvojicemi gólmanů obou mužstev.

Ohlasy trenérů

Pavel Marek, Pardubice: Přijeli jsme na Spartu bránit. To se nám dařilo jen do poloviny první třetiny. Potom nás domácí předčili ve všech herních činnostech, hlavně proměňování šancí. Prohrát se Spartou však není žádná ostuda.

František Výborný, Sparta: Zápas se nám vydařil, proměňovali jsme šance. Předvedli jsme i spoustu krásných akcí, které zvedly lidi. Nesmíme ale usnout na vavřínech, jedeme dál. Bříza střídal po domluvě s námi a s Přikrylem. Čeká nás náročný program a je potřeba, aby si zachytali oba gólmani.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila