SF4, čtvrtek 27. 3. 2003
Sparta - Slavia SPA - SLA
Sparta: Bříza (70. Přikryl) - Nedvěd, Srdínko, Jan Hanzlík, Richter, F. Ptáček, Jiruš - Kratěna, Broš, Tomajko - Ujčík, P. Martinec, Bělohlav - Paroulek, Šimíček, Zelenka - Špaňhel, Leška, Kubinčák.
Slavia: Málek - P. Kadlec, Hejda, F. Kučera, J. Novák, Posmyk, Kolařík, Graňák - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Šaffer, J. Beránek, Tomica - Duda, Krátoška, Sup - Hruška, Z. Novák, Antoš - Sailer.
Branky a nahrávky: 18. F. Ptáček (Ujčík, Leška), 54. Kratěna (Tomajko, Broš), 58. Kratěna - 25. R. Dlouhý, 51. Duda (Krátoška), 52. M. Kopecký, jediný proměněný nájezd Hruška. Rozhodčí: Havlík, Bolina - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:0. Diváci: 10.266. Stav série: 1:3.
HC Sparta Praha

Komentář

Zápas začal opět z ostra. Ve 3. minutě se po Leškově střele a Málkově zákroku strhla před slávistickým brankářem strkanice. Ze Sparty byl nejaktivnější Špaňhel, na straně Slavie se nejvíce zapojil Radek Dlouhý. Oba rváči si šli schladit horké hlavy na trestnou lavici. Při hře čtyři na čtyři ztratil na modré puk Beránek, do přečíslení se dostala dvojice Nedvěd, Kratěna a druhý jmenovaný střílel do prázdné brány. Jenže ta se v tu chvíli posunula. Video ukázalo, že branka opustila svoji pozici dříve, než puk přešel brankovou čáru, a proto nemohl být gól uznán. Diváci zaházeli ledovou plechu odpadky, ale to na rozhodnutí nic nemohlo změnit. Slavia si vypracovala první příležitost až v 5. minutě. Do dobré palebné pozice se dostal Kučera, Bříza však byl pozorný. V 10. minutě si pomohl nedovoleně Ujčík proti svému bývalému spoluhráči Hejdovi. Za sedmatřicet sekund se slávistický bek stal terčem dalšího faulu, tentokrát Nedvěda, a rozhodčí Bolina poslal Spartu do třech. Jenže dvojnásobná přesilovka netrvala dlouho. Po Dudově nahození atakoval nedovoleně Břízu Antoš a musel za katr. Slavia se ve čtyřech proti třem neprosadila. Ve 13. minutě se zaskvěl Roman Málek, když Bělohlavovu střelu vytlačil nad branku. V 17. minutě zastavil pronikajícího Martince Kopecký a výhodu jednoho muže navíc měli tentokrát domácí. Hned po vhazování musel zasahovat Málek proti Kratěnovi. Na střelu Ptáčka v čase 17:37 již ale nedosáhl. Na začátku poslední minuty první třetiny mohl Broš přidat druhou branku, tentokrát však vzešel vítězně ze souboje slávistický brankář. Sparťané tedy odcházeli do šaten "pouze" s jednogólovým náskokem.

Slavia stejně jako Sparta v předchozím zápase vyrovnala v úvodu druhé části. Dvě sekundy před vypršením 24. minuty se při zmatku před Břízou odrazil puk od brusle Dlouhého za brankovou čáru a jelikož Dlouhý k cestě puku do sítě aktivně nepřispěl, gól platil. Po vyrovnání se začalo hrát nahoru dolů, šance se střídaly na obou stranách. Beránek střelou zápěstím trefil dokonce břevno. Z protiútoku pak mohl na druhé straně skórovat Paroulek. Ve 29. minutě doplatil Duda na přílišný důraz dvouminutovým trestem. Sparťanům se však přesilovka nevyvedla a po Dudově návratu na led to vřelo naopak před Břízou. Po zbytek třetiny byla mírně aktivnější Slavia, ale v jejím závěru mohla inkasovat. Naštěstí pro hosty byl Málek proti Bělohlavovi dobře postavený.

Do třetí části vlétli Sparťané jako vichřice. Ve 41. a 45. minutě vyzkoušel Málka dvakrát Ujčík. V prvním případě mířil slávista ve sparťanských barvách do horní části branky a Málek vytlačil střelu ramenem, ve druhém vystrašil Ujčík Málka nepříjemným nahozením z úhlu, které se pokusil tečovat ještě Bělohlav. Další pohromu odvrátila slávistická brankářská hvězda v 50. minutě, kdy se zblízka snažil protlačit kotouč do branky na několikrát Broš. A tak udeřilo na druhé straně. V čase 50:20 přistrčil v pádu Krátoška Dudovi, který měl dostatek času aby obstřelil Břízu. Uběhla přesně minuta, když Broš vyrobil na modré hrubici. Puku se zmocnil Milan Kopecký a nekompropmisně zavěsil. Slávističtí fanoušci začali pět vítězné chorály, ale bylo to trochu předčasné. V 55. minutě při rychlé akci Sparty Kratěna hledal Tomajka. Přihrávka mu sice nevyšla, ale od Kadlece se k němu odrazil puk zpět a Málek neměl šanci. Sparťané pak zasypávali Málka jednou střelou za druhou. Slávistický gólman čaroval, přesto hosté vedení neudrželi. V 58. minutě sklepl Kratěnovo nahození za záda bezmocného Málka nešťastník Duda. Úsměv na tvářích některých fanoušků Slavie vystřídali slzy. Takové to bylo drama. Slávisté byli v tu chvíli na ručník a byli ještě rádi za prodloužení.

V nastaveném čase byli aktivnější domácí, ale vyloženou šanci si nevypracovali. Nepříjemné chvilky přišli pro Málka až v závěru, kdy seděl na trestné lavici po přísném vyloučení Duda. Blízko k zlatému gólu byl Broš. Z následného protiútoku mohl na druhé straně jedvacetsekund před koncem rozrdostnit fanoušky Slavie Beránek. Z ideální střelecké parkety, kterou mu připravil Sup, však přestřelil a příznivci červenobílých barev se mohli chytnout pouze za hlavu. Stejně jako v předchozím klání přišla na řadu tedy trestná střílení. Domácí zkusili zajímavý tah, nasadit do branky Petra Přikryla. Začínali tentokrát ale Sparťané, jmenovitě Martinec. Málek jeho pokus kryl vyrážečkou. V dalším průběhu uspěl pouze David Hruška ve druhé sérii. Čtvrtým nájezdem mohl definitivně rozhodnout Antoš, jenže puk nechal za sebou a ani nevystřelil. Sparta však musela další nájezd proměnit. K němu se rozjel František Ptáček a...trefil tyčku. Spoluhráči naskákali na Romana Málka a mohli se radovat z třetího vítězství v sérii. Jsou krůček od splění snu v podobě vyřazení Sparty a účasti ve finále.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik (Sparta Praha): Můžeme být spokojeni akorát s velmi dobrým utkáním pro naše diváky. Musím říci, že hráči odvedli velmi kvalitní výkon, i když někdy to nebylo úplně podle našich představ. K velkým výkonům ale patří i trošku sportovního štěstí. Nerad to takhle říkám, protože to vypadá jako výmluvy, ale je mi hráčů trochu líto, neboť to štěstí neměli. Viděli jsme, že když jsme prohrávali, tak do hry dali všechno. Hráli lehčeji a praktikovali pěkný hokej. Jsou to takové rány pod pás, ale takový je život. Slavie nás musí porazit ještě jednou a až poté postoupí, a z toho budeme dále vycházet.

Jiří Kalous (Slavia Praha): Věděli jsme, že to bude opět bitva, což se potvrdilo. Sparta po vývoji, kdy jsme vedli 3:1, dokázala v závěru, že je velké, zkušené mužstvo, které hraje až do konce. V prodloužení bylo škoda, že jsme nevyužili šanci úplně na závěr, kdy v oslabení ujel Pepík Beránek. V nájezdech Roman Málek potvrdil vynikající formu a dotáhl tým k vítězství. Jsme si ale vědomi, že série ještě není rozhodnuta. Nesmíme propadnout euforii, 3:1 není konečný výsledek.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek