ČF1, středa 5. 3. 2003
Sparta - České Budějovice SPA - CEB
Sparta: Bříza - Nedvěd, Srdínko, Richter, Šrek, Ptáček, Jiruš - Kratěna, Broš, Tomajko - Paroulek, Leška, Bělohlav - Ujčík, Šimíček, Havelka - Zelenka, Martinec, Kubinčák
České Budějovice: Hudáček - Jindra, Babka, Suchánek, Slavík, Jasečko, Barinka, Neckář - Míka, Turek, Bartoš - Štrba, Štraub, Rob - Šimánek, Michálek, Procházka - Ondřej, Vondrka, Škoda
Branky a nahrávky: 14. Šimíček (Nedvěd, Šrek), 16. Šrek (Šimíček), 18. Ujčík (Havelka, F.Ptáček) - 37. Michálek (Procházka) Vyloučení 3:7. Využití: 1:0. Rozhodčí: Rejthar, Homola - Křivský, Pešek. Diváci: 4163. Stav série: 1:0.
HC Sparta Praha

Komentář

Domácí nastoupili bez obránce Nedomy, hostům chyběl na stejném postu Gýna. Od začátku měli sparťané herní převahu, Bříza si mohl skoro ztěžovat na nezaměstnanost. Domácí na gól čekali na dvojnásobnou přesilovku do 14. minuty. Potom soupeře převálcovali. Jasečko a Slavík z trestné lavice koukali, jak Roman Šimíček dal „důraznou“ branku. Najížděl z rohu, a zatímco všichni čekali přihrávku mezi kruhy, rozhodl se urostlý centr puk z úhlu propasírovat skrz brankáře. Povedlo se. Za dvě minuty opět vyvážel Šimíček z rohu, našel před brankou osamoceného Šreka, který z první propálil Hudáčka podruhé. Černé okamžiky Jihočechů ukončil za další dvě minuty, v čase 17:47, Ujčík, který si ze samostatného nájezdu rozhýbal brankáře a poslal puk do víko – 3:0.

Vědomí jednoznačného průběhu první části poznamenalo i část druhou. Šancí ještě ubylo. Brankáři nebyli bez práce, ale náročností zákroků rozhodně netrpěli. Větší možnosti měla Sparta a Hudáček se brankářsky chytil. Domácí trenéři spokojeni s faktem, že vyšla taktika rychle vstřelených gólů, poslali do hry i čtvrtý útok. I ten však musel přijmout hru ve středním pásmu, Pražané se totiž proti budějovické obraně nijak bezhlavě nehrnuli a čekali na momenty pro útok. Jediný gól v třetině zaznamenali hosté. Poté, co Bříza neudržel střelu St. Procházky od modré, dorazil za jeho záda Michálek, který patřil k nejdravějším útočníkům hostí. Na jeho radosti neubralo nic ani to, že branku musel potvrdit videorozhodčí.

Předpoklad nástupu hostí do třetí třetiny narazil na defenzívu Sparty a vlastní respekt ze soupeře. Během třetí části sice zaznamenal Bříza čtrnáct zákroků, ale Jihočeši stříleli mnohdy spíše ukvapeně a bez efektu. Domácí dokázali držet hru v pásmu soupeře, a přestože střelecky vycházeli naprázdno, plnili účel hry na sto procent. Zpět jen se třemi útoky Sparta bezpečně hájila svoji třetinu a dvougólové vedení. Jediný výpadek mohl potrestat osm sekund před koncem při power play Štraub, ale přestože měl na zakončení dost času a na druhé straně se mu nabízel spoluhráč, šanci zazdil.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik (Sparta): V první třetině jsme hráli velice dobře, byli jsme často u puku a hýřili aktivitou. Z toho pramenil i náš tlak a soupeřovy fauly. Ve druhé části jsme poté nasadili čtvrtou lajnu a její hra byla pro mě velkým zklamáním. Čekali jsme, že zkrátíme střídaní a budeme hrát rychleji, ale to se nestalo. V poslední třetině jsme se proto vrátili ke hře na tři pětky a bylo to z naší strany zase dobré. České Budějovice prokázaly, že jsou velmi dobrým soupeřem, což jsme vzhledem k jejich výsledkům ve druhé polovině sezony čekali.

Jaroslav Pouzar (České Budějovice): Byl to napínavý zápas. My jsme přijeli uhrát slušný výsledek, ale zaváhali jsme v pěti minutách první třetině, což rozhodlo. Dostali jsme tři góly, dva z toho prakticky v přesilovce, a to se proti Spartě těžko srovnává. Nevím, jestli jsme dělali takové fauly, že jsme hráli jen patnáct vteřin přesilovku. Navíc si myslím, že jsme dali v první minutě třetí třetiny branku, ale rozhodčí se nechtěl podívat na video a brankový nerozsvítil světlo, což neudělal ani při našem prvním gólu. Série ale ještě nekončí.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek