51., pátek 28. 2. 2003
Třinec - Sparta TRI - SPA
Třinec: Lakosil - Gřegořek, Malinský, Procházka, Jančařík, Čakajík, F. Štefanka (22. Houdek) - Zadina, Martynek, Pletka - Janků, Marek (42. - 43. Polončič), Pavelek - Ivan, Meluzín, Skořepa.
Sparta: Bříza - Jan Hanzlík, Srdínko, Richter, Šrek, Ptáček, Jiruš - Kratěna, Broš, Tomajko - Paroulek (41. Zelenka), Leška, Bělohlav - Ujčík, Šimíček, Havelka - od 35. min. navíc Tomík, Špaňhel, Kubinčák.
Branky a nahrávky: 23. Janků (Marek, Jančařík), 25. Martynek (Malinský, Procházka) - 4. Šrek, 23. Havelka (Šimíček, Ujčík), 45. Kratěna. Rozhodčí: Havlík, Kolísek - Čech, Pácal. Vyloučení: 6:8, navíc Marek (Třinec) 10 min. Využití: 1:0. Diváků: 5210.
HC Sparta Praha

Komentář

Sparta přijela na sever Moravy bez Nedomy, Nedvěda a Martince. Do hry se naopak vrátil Kratěna. Přesto nasadil trenér Hadamczik do hry jen tři kompletní pětky, stejně jako domácí.

O první vzrušení od začátku vypjatého zápasu se postaral úvodním pokusem Pletka, který patřil k nejagilnějším hráčům domácích v první části. Z rychlého hokeje se ale zrodila úvodní branka na druhé straně. Ve 4. minutě vystřelil z pravé strany Kratěna, Lakosil střelu vyrazil a Šrek dopravil z dorážky puk do branky. Zvýšit mohl po závaru Šimíček, trefil jen dobře postaveného Lakosila. Aktivity se chopili domácí. Ivan a Pletka jen se štěstím pro Spartu nedopravili kotouč z předbrankového prostoru za Břízu. V 9. minutě kombinovali Gřegořek s Martynkem málem do prázdné branky, finální střela šla mimo. Po krátké mezihře se individuálně prosazoval Marek, Bříza kryl rozklekem. Ve 14. minutě atakoval zasahujícího Břízu se vší razancí Pletka a Richter, který jej zpacifikoval zápasnickým chvatem musel na hanbu. Oceláři však ani svoji druhou přesilovku v zápase nevyužili.

Vyrovnání přišlo po dvou minutách druhé části. Nejdříve Paroulek nevyužil chybu domácí obrany, na opačnou stranu hřiště se vydal Janků s Markem a druhý jmenovaný hráč zakončoval po milimetrové spolupráci do odkryté branky. Za 22 sekund však Sparta opět vedla. Z důsledné práce třetího útoku Sparty těžil Havelka, který si na brankovišti hravě poradil s gólmanem – 1:2. Ani kontr domácích na sebe nenechal dlouho čekat. Malinský ve 25. minutě při přesilovce vyslal do sóla Martynka, který bekhendovým blafákem překonal Břízu. Dobrou Ujčíkovu střelu švihem likvidoval ve 30. minutě Lakosil. Za dvě minuty uvolnil kolmicí z modré čáry Zadina Skořepu, Bříza vyrazil střelu z bezprostřední blízkosti reflexivně ramenem. V následující přesilovce dorážel Janků ve vyložené pozici vedle. Ve 36. minutě se znovu prosazoval důrazný třetí útok Sparty se Šimíčkem, Ujčíkem a Havelkou. Vykoledovali si faul, ale ani v ponechané výhodě nedokázal nikdo posunout kotouč, který se pohyboval po střeleckých pozicích, dopravit do branky a i přesilovky vyšla naprázdno. Zbytek třetiny rozdrobilo několik vyloučení na obou stranách.

Zaváhání Jiruše na útočné modré po minutě třetí části mohl trestat ze samostatného nájezdu Pletka, Bříza za pomoci dojíždějícího Tomajka zachránil. Vedení se opět vrátilo na stranu hostí. Velkou měrou se o to přičinil obránce Gřegořek, který ve 46. minutě chybně rozehrál a Kratěnovi tak otevřel cestu ke skórování. Křídlo první řady nadvakrát z těsné blízkosti prošťouchalo puk za čáru – 2:3. Opět srovnat mohl v téže minutě Libor Procházka, jemuž pomohl kiksem Ptáček. Jirušova teč pak nasměrovala střelu jen těsně vedle tyčky. V následujícím oslabení Pražané neponechali nic náhodě a kontrolovali situaci. Největší možnost zaznamenal z úniku Broš. Ubylo šancí, Sparta hlídala dobrým pohybem výsledek a nasadila i čtvrtou útočnou řadu. Pojistit vedení mohla v přesilovce po šanci Kratěny, jehož dělovka byla sražena nad. Třinci v závěru nepomohla ani krátká power play.

Ohlasy trenérů

Pavel Marek (Třinec): Rozhodující byla první třetina, ve které jsme nedali spoustu šancí. Ve druhé třetině se už hra srovnala. Proti Spartě si nemůžeme dovolit takové hrubé chyby. Byli jsme za ně potrestáni a zápas jsme nakonec zbytečně ztratili.

Alois Hadamczik (Sparta): Jsem rád, že jsme vyhráli a částečně zlepšili nepříznivou bilanci, kterou Sparta v Třinci má. Zaměřili jsme se na dobrou obranu a povedlo se nám eliminovat útočnou sílu soupeře. Po třetím gólu už jsme zápas dovedli do vítězného konce.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek