44., úterý 28. 1. 2003
Slavia - Sparta SLA - SPA
Slavia: Málek - J. Novák, F. Kučera, Kadlec, Hejda, Kolařík, Graňák, Posmyk - Šaffer, Beránek, Sup - Sailer, Krátoška, Antoš - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Klepiš, Z. Novák, Tomica - Kukla.
Sparta: Bříza - Nedoma, Jiruš, Nedvěd, Srdínko, F. Ptáček, Jan Hanzlík - Paroulek, Leška, Bělohlav - Kratěna, P. Martinec, Tomajko - Tomík, Šimíček, Kubinčák.
Branky a nahrávky: 34. Sup (J. Novák), 41. Sup (F. Kučera, Krátoška), 50. M. Kopecký (Jaroš) - 11. Kratěna (P. Martinec). Rozhodčí: Šindler - Blümel, Pešek. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 4262.
HC Sparta Praha

Komentář

Ani třetí pokus o zdolání pražského rivala Spartě nevyšel. Slavia vyrukovala s důraznou hrou a byl to právě důraz kolem brankoviště, který rozhodl třetí letošní derby. Vyrovnané utkání dokázali domácí otočit třemi brankami a celkově porazili obhájce titulu 3:1, vítěznou branku si připsal opět Sup. Sparta tak zůstala na třetím místě tabulky, s již pouze dvoubodovým odstupem od čtvrtých Vítkovic. Slávisté si upevnili druhé místo.

Bez Richtera, Šreka, Špaňhela, Zelenky, Ujčíka a Broše vykouzlili trenéři Hadamczik s Konečným jen tři kompletní útoky. Elitní útok hrál ve složení Paroulek, Leška, Bělohlav, mezi Kratěnou a Tomajkem se objevil Martinec, se Šimíčkem nastoupili ve třetím útoku Tomík a Kubinčák.

Obě mužstva vstoupila do utkání s opatrností. Sparťanské fanoušky vyděsila v úvodu bomba Nováka, slávistické zase průnik Tomíka. Aktivní byla na straně Sparty zejména Šimíčkova řada. Její centr elegantně přecházel útočnou modrou a jeho důraz na domácí evidentně platil. Špatným střídáním nabídli sparťané šanci Kopeckému, ale sám před Břízou nedal. Puku se ujal Srdínko, zavezl jej do útočného pásma, kde si jej přebral Tomajko. Po jeho pěkné kombinaci se nakonec puku ujal Kratěna a opakovanou střelou rozjásal sparťanskou část stadionu. To již však neviděli dva fanoušci Sparty, které pořádková služba vyvedla ze stadionu. Byl to však jediný incident v rizikovém utkání. Slavia po inkasované brance zvýšila aktivitu. V oslabení Bříza tygřím skokem zabránil vyrovnání. Již při hře v plném počtu předvedl divákům veškeré své přednosti Šimíček, jehož důraz se stal trnem v oku slávistickým bekům a ti jej atakovali po odpískání. Těsně před sirénou bylo na ledě živo. Beránek zavezl puk do útočného pásma, probil se před Břízu i k dorážce. Když už se zdálo, že se nic nestane ujel Paroulek a jeho chytrou střelu zpoza obránce vytěsnil Málek jen špičkou betonu.

Obránce Nedvěd na začátku druhé třetiny ukryl své nahození za obránce Slavie a Málek se měl co otáčet. Za pár vteřin si však sparťanský kapitán málem srazil přihrávku jednoho ze slávistů do vlastní sítě. Ve 26. minutě rozhodčí přísně vyloučil Hanzlíka, Sparta ale dobře bránila a domácí do šancí nepouštěla. V polovině utkání Paroulek chytře obehrál dva obránce Slavie, ale Leškovi jeho přihrávka před branku přeskočila hokejku. Velkou šanci vyrovnat měl Tomica, který se po zaváhání Ptáčka řitil sám na Břízu, ale ten jeho pokus vykryl. Vyrovnání přišlo ve 34. minutě. Kubinčák odcestoval na trestnou lavici, Slavii se přesilovka dlouho nevedla, z hlediště se ozýval pískot. Až ve druhé minutě početní výhody se Slavia dostala k zámku a Sup doslova dotlačil puk do branky, vyrovnáno. Spartu branka zaskočila, kupila chyby ve středním pásmu, po jedné z nich byl v ideální střelecké pozici Jaroš. Hosté se oklepali až ke konci třetiny, kdy Paroulek s Martincem parádně kombinovali v útočném pásmu, Martinec však nedokázal přehodit ležícího Málka. Další vzrušení přišlo podobně jako v první i ve druhé třetině pár sekund před koncem. Beránek najížděl z pravé strany na Břízu a mířil mu podobně jako v prvním vzájemném utkání mezi betony, sparťanský gólman se však překvapit nenechal.

Boj o důležitou vedoucí branku dlouho netrval. Krátoška vtipně odrazem puku od brusle oklamal Srdínka, na osamoceného Nedvěda najížděli Kučera se Supem a letošní nejlepší slávistický střelec překonal po Kučerově ideální přihrávce Břízu, který se po inkasované brance velmi zlobil. Gól posadil domácí na koně, Bříza musel zastavit střelu Antoše, jinak šlo spíše o náznaky šancí. Sparťanskou útočnou snahu oživil opět Šimíčkův útok. Nejprve Kubinčák řešil neúspěšnou střelou přečíslení dva na jednoho, poté sám vedoucí útoku prošel přes dva bránící hráče Slavie, ale vše jistil Málek. Mužstva v těchto fázích předváděla spíše bojovný hokej, s velkým důrazem, především a hlavně na straně Slavie. V této herní činnosti Sparta opět propadla v polovině poslední třetiny. Melu kolem Břízovy branky vyřešil Kopecký, který se zmocnil puku, objel branku a zavěsil. Pro Spartu to bylo k.o., sparťanské šance v posledních deseti minutách by se daly počítat na prstech jedné ruky. Nejvíce volaly po gólu nahození Srdínka, které Málek jen s největšími obtížemi zkrotil, puk poskakoval na brnakové čáře, a příležitost Kratěny, který trefil přemisťujícího se Málka pouze do hrudi. K závěrečnému tlaku se Sparta nedostala a odvezla si tak z Edenu porážku 3:1.

Ohlasy trenérů

Kamil Konečný: (HC Sparta Praha): S výsledkem spokojeni nejsme, chtěli jsme uhrát alespoň bod, což se nám nepodařilo. Družstvo je oslabeno a tak krok dokážeme držet pouze v první třetině a pak jde náš výkon dolů.

Vladimír Růžička: (HC Slavia Praha): Dnes tu byla perfektní atmosféra a skvělá divácká kulisa. V první třetině jsme inkasovali branku, ale díky bojovnosti jsme utkání otočili. Chtěl bych vyzdvihnout výkon Františka Kučery, kterému se dnešní zápas podařil.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila