38., pátek 10. 1. 2003
Sparta - Třinec SPA - TRI
Sparta: Přikryl - Ptáček, Hanzlík, Nedvěd, Srdínko, Nedoma, Malinský - Ujčík, Martinec, Žemlička - Kratěna, Bělohlav, Tomajko - Paroulek (9. Dragoun), Leška, Havelka - Špaňhel, Vondráček, Kubinčák.
Třinec: Horčička - Houdek, J. Malinský, Procházka, Jančařík, Žabka, Štefanka, Nosek - Zadina, Král, Pletka - Janků, Marek, Pavelek - Ivan, Martynek, Polončič.
Branky a nahrávky: 21. Ujčík (Žemlička), 42. Havelka (Leška), 43. Martinec (Kubinčák, Ujčík), 44. Srdínko (Kratěna), 59. Leška (Ujčík), 60. Ujčík (Martinec) - 5. Pletka (Malinský), 27. Janků (Marek, Pavelek), 29. Zadina (Pletka, Král), 60. Král. Rozhodčí: Turčan - Padevět, Blümel. Vyloučení: 3:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5190.
HC Sparta Praha

Komentář

Už deset zápasů nepoznala Sparta porážku. Sice s Ujčíkem a Paroulkem, ale oslabena o sedm hráčů základní sestavy, si dlouho nedokázala poradit se smrtícím útokem Ocelářů s Třince, ani s dobře vycvičenou obranou. Ve třetí části však Holešovickým přálo střelecké štěstí a rychlými góly poslali soupeře do kolen.

První třetina hokejové publikum nijak nenadchla. Tím méně domácí fanoušky, v 5. minutě totiž zranil Král Paroulka, který musel odstoupit. Třinečtí navíc vstřelili úvodní gól, když při přesilovce zaváhal ve vlastním obranném pásmu obránce Nedvěd. Malinský nechal puk před prázdnou branku Pletkovi, který pohodlně otevřel skóre. Obě mužstva se pomalu rozehřívala. Největší šanci domácích měl do první sirény Leška, kterého našel před brankou tvrdou přihrávkou Nedvěd. Nedokázal ale zasunout za dobře postaveného Horčičku, který se objevil v brance hostí místo avizovaného Lakosila.

Hodně zakřiknutý výkon a zranění Paroulka vyprovokoval trenéry Sparty ke změnám v sestavě. Na led přestal chodit Žemlička, do hry se zapojil vedle Vondráčka a premianta Malinského i třetí junior Dragoun. Domácí střeleckou mušku revitalizovala posila. Viktor Ujčík ve 21. minutě našlápl po levé straně a švihem trefil pod horní tyčku. Jenže pak hosté vtěsnali do tří minut dva góly, kterými zmrazili už tak dost prochladlou halu. Nejdříve procedil Přikryla Janků, za chvíli v přesilovce dorážel pohotově Zadina. Domácí pak naznačili cestu před branku, která vedla přes trnitou obranu soupeře.

Na pořádnou koncovku si musela proházená sestava sparťanů počkat až do třetí části. Ve dvou minutách vstřelili domácí tři góly a nevídaným způsobem obrátili zápas. Gólové situace, na jejichž konci stáli Havelka a Martinec, následovala přesilovková souhra Kratěny a Srdínka. Obránce přijal mezi kruhy přesnou přihrávku a málem protrhnul síť za Horčičkou. Domácí se dostali do pohody, další šance však neproměnili. Dočkali se až v power play soupeře, kdy se trefili dvakrát do prázdné branky. Poslední gól sice proložil čtrnáct sekund před koncem i úspěch hostí, přesto se naši hokejisté radovali poprvé v novém roce z tříbodového zisku na domácím ledě.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik (Sparta): Pro nás je to cenné vítězství, protože Sparta ještě v této sezoně Třinec neporazila. Projevilo se, že nám chybělo sedm hráčů základního kádru, takže jsme museli sestavu lepit. Třinec byl sice dvě třetiny lepší, ale o to je hezčí, že jsme vyhráli. Hráče jsme přesvědčovali, že se prohrává až poslední minutou a věřím, že nám i diváci díky výhře prominou první dvě části. Pro příště však budeme muset změnit rozcvičení a přípravu na zápas, aby nám neutíkaly začátky. Žemlička nehrál třetí třetinu, protože dostali důvěru hráči, o kterých jsme si mysleli, že mohou utkání otočit.

Jan Marek (Třinec): Pro nás je zápas obrovským zklamáním. Až do osudných minut jsme byli lepším týmem, ale nepochopitelný výpadek nás připravil o výsledek. Nedokáži si vysvětlit, proč se tak stalo. Pokusili jsme se utkání ještě otočit zpět, ale už jsme neměli štěstí.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek