29., pátek 6. 12. 2002
Sparta - Plzeň SPA - PLZ
Sparta: Bříza - F. Ptáček, Šrek, Nedvěd, Srdínko, Richter, Jiruš - Zelenka, P. Martinec, Žemlička - Kratěna, Kubinčák, Tomajko - Tomík, Leška, Havelka - Špaňhel.
Plzeň: Šmíd - Kubeš, Řezníček, Dobroň, M. Výborný, M. Divíšek, I. Vlček - Ujčík, Hurtaj, Matějovský - M. Dvořák, J.Štefanka, Andrašovský - Koreis, Švík, Adamský - Topol, J. Straka, Volák.
Branky a nahrávky: 38. F. Ptáček (P. Martinec, Bříza), 53. Tomajko (Kratěna, Leška) - 18. Dobroň (J. Straka, Andrašovský). Rozhodčí: Homola - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Diváci: 4188.
HC Sparta Praha

Komentář

Na vyrovnaný zápas se šťastnou koncovkou čekala Sparta do 29. kola. Prohrávala, přes množství šancí se jí nedařilo střelecky. Všechno špatné obrátila v průběhu utkání ve svůj prospěch. Trenéři pozměnili sestavu, Sparta dokázala soupeře přetlačit a udržela tři body v Holešovicích. Sparta nastoupila na tři kompletní formace. Martincova řada zůstala na pozici elitního útoku, ve druhé řadě nastoupil mezi Kratěnou a Tomajkem Kubinčák, třetí útok tvořila tradiční Leškova řada. Do hry vůbec nezasáhl obránce Nedoma. Plzeňští většinu zápasu střídali tři obranné dvojice a čtyři útoky. Utkání přihlíželo 4188 diváků.

Diváci viděli v úvodu dvě paradoxní třetiny. Přestože v první části domácí svého plzeňského soupeře jasně přestříleli, dílčí výsledek zněl 0:1 v jejich neprospěch. Hosté dokázali otevřít skóre přesilovkovou střelou Dobroně, při níž měl Bříza zakrytý výhled. Vyrovnat se sparťanům podařilo ve druhé třetině, která patřila spíše hostům. Ti mnohdy Spartu v jejím obranném pásmu jasně přehrávali, vlažné Pražany zaskočili především pohybem a výbušností.

Bříza však střelecké pokusy Keramiků, podobně jako jeho protějšek Šmíd v první třetině, kryl. Obránce Ptáček tak mohl ujet obraně Plzně. Po dlouhém míření našel skulinu mezi chrániči plzeňského gólmana a srovnal. Sparta se hledala, chyběl jí pohyb a trenér Hadamczik notně manipuloval se sestavou. Stáhl ze hry Kubinčáka. Do druhé řady postavil ke Kratěnovi a Tomajkovi Lešku. Vedle Tomíka a Havelky se do třetího útoku posunul Špaňhel.

O svém vítězství rozhodla Sparta ve třetí části, která byla ze všech nejvyrovnanější. Mírná převaha se přelévala ze strany na stranu. Rozhodující gól vstřelili domácí osm minut před koncem. Leška našel pronikajícího Kratěnu, ten z prostoru mezi kruhy volil přihrávku na zprava najíždějícího Tomajka, který střelou z první strhnul vítězství na stranu domácích. Hosté se zmohli na velký tlak, zahuštěný prostor před brankou i dávka štěstí však pomohly Spartě ke třetímu vítězství nad Západočechy v této sezóně.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik (Sparta Praha): Jsme spokojení, jak s výsledkem, tak s přístupem hráčů. Máme teď úzký kádr a cenním si výhry i odhodlání hráčů, celé utkání odmakat.

Karel Trachta (Keramika Plzeň): Z pohledu Plzně to byl dobrý zápas. Sparta byla šťastnější, chtěli jsme rozhodně alespoň bod.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek