24., pátek 22. 11. 2002
Pardubice - Sparta PCE - SPA
Pardubice: A. Svoboda - M. Sýkora, Mudroch, Pácal, Čáslava, A. Novotný, Duben, Janecký - Rolínek, T. Blažek, Lubina - P. Sýkora, T. Divíšek, D. Pospíšil - Jaroslav Kudrna, Mikeska, Pištek - Kolář, Koukal, Průcha.
Sparta: Přikryl - Nedvěd, Srdínko, Slavík, Jiruš, F. Ptáček, Šrek - Kratěna, Broš, Tomajko - Tomík, Leška, Havelka - Špaňhel (41. Branda), P. Martinec, Kubinčák.
Branky a nahrávky: 22. P. Sýkora (Pácal), 37. A. Novotný (T. Blažek), 39. Lubina (T. Blažek, Rolínek), 60. T. Divíšek (T. Blažek, Lubina) - 11. Srdínko (Nedvěd). Rozhodčí: Venglář - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 9:7, navíc Jaroslav Kudrna (Pardubice) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 9300 (vyprodáno).
HC Sparta Praha

Komentář

Suverén letošní soutěže HC IPB Pojišťovna Pardubice se nenechal zlomit vedoucí brankou Sparty a vývoj zápasu, který se dal označit nálepkou "šlágr kola", otočil. Sparta na východ Čech odcestovala bez Petra Břízy, utkání sehrála na tři útočné formace, v jedné z nichž dostal poprvé příležitost Vojtěch Kubinčák.

Do šlágru kola vstoupila Sparta s Přikrylem v brance, kterému kryl záda mladý Švacr. Vojtěch Kubinčák nastoupil se Špaňhelem a Martincem v útoku. Duel odstartovali domácí velkým nasazením, přibrzdilo je však vyloučení Mikesky hned na úvod první třetiny. Tlak Sparty v přesilovce byl platonický, přestože zamkli domácí v jejich obranném pásmu, vyloženou brankovou příležitost si vypracovat nedokázali. Pardubický hříšník Mikeska mohl v páté minutě překonat sparťanského brankáře, ale Břízův náhradník prokázal své umění. V zápětí mohli Na druhé straně zase mohli poslat Spartu do vedení Kratěna s Brošem, ale centr prvního útoku v rozhodující chvíli zaváhal. Klíčový okamžik první třetiny přišel v její polovině. Jaroslav Kudrna inkasoval trest 2+10 za vražení zezadu a sparťané mohli sehrát přesilovou hru. A bleskově ji využili. Navrátilec do sestavy Jaroslav Nedvěd vyslal od modré jeden ze svých projektilů a v tvrdé mlýnici před brankou Srdínko šoupnul puk mezi Svobodovy betony do branky Pardubic. Nabuzené domácí hráče branka utlumila a byl to opět Srdínko, který mohl čtyři minuty před první sirénou skóre navýšit ve prospěch Sparty. Pohodlně se dostal před Svobodu, ale ten jeho šanci vykryl. Obhájci titulu sehrál úvodní třetinu výtečně, o čemž svědčí také počet střel (4:16) a pouze skvělý Svoboda držel šance perníkářů, a to i po ráně Františka Ptáčka v závěru třetiny.

V prostřední části se ale psychicky velmi odolným Pardubicím podařilo dokonale otočit vývoj utkání. Domácí ostrostřelec Petr Sýkora, který po Pácalově pasu na konci druhé minuty poprvé prostřelil Petra Přikryla a rozjásal vyprodanou domácí arénu. A přitvrdilo se. Špaňhel s obráncem Dubnem si šli za pár vteřin kolegiálně odpočinout na trestnou lavici. To samé si zopakovali v polovině třetiny Nedvěd s Pištěkem. Že další branka padne při neplném počtu hráčů na ledě bylo tedy vzhledem k mnoha vyloučením vysoce pravděpodobné. Pro sparťany to však nebyl nijak veselé. Ve vlastním oslabení (!) dokázal překonat obranu Sparty obránce Novotný! Gólu předcházelo zaváhání obránce Nedvěda v souboji s domácím Blažkem. Novotný trefil přesně do rohu Přikrylovy branky. Souboj prvních útoků za dvě minuty jednoznačně vyhrál pardubický a Lubina mezi betony betony sparťanského brankáře zařídil dvoubrankový náskok pro perníkáře.

Vývoj utkání přiměl trenéry ke změně v sestavě, nevýrazného Špaňhela nahradil ve třetím útoku Branda. Kontaktní brance byli sparťané blízko ve 45. minutě, ale štěstí stálo při domácím brankáři při střelách Tomíka a Havelky. Adama Svoboda čaroval i při další stoprocentní šanci Róberta Tomíka. Snaha Sparty o změnu skóre byla evidentní, její hokejisté byli aktivnější a rozhodně se s porážkou nesmiřovali. Vrhli všechny síly do útoku, ale nic nepomáhalo, kýžená kontaktní branka zůstávala stále pouze viset ve vzduchu. Hosté to poté zkusili bez brankáře, vzali si oddechový čas, ale sparťané se do žádné pořádné šance propracovat nedokázali. Nakonec jednu sekundu před koncem utkání stvrdil tři body pro domácí brankou Tomáš Divíšek.

Ohlasy trenérů

Jiří Seidl (Pardubice): Měli jsme pomalejší rozjezd do utkání a nemohli jsme se dostat do herního tempa. Bylo to dáno i trochou větší přemotivovaností a nervozitou. V první třetině nás podržel Adam Svoboda. Od druhé třetiny jsme si trpělivou hrou počkali na chyby Sparty a vyplatilo se to.

Václav Sýkora (Sparta Praha): Přestože jsme prohráli dost výrazným způsobem, nesehráli jsme špatné utkání. Z naší strany byla velice vydařená první třetina, kdy jsme domácí nepustili k výraznějšímu tlaku, v útočné činnosti jsme měli navrch a vytvořili jsme si brankové šance. Nevytvořili jsme si ale z toho výraznější náskok. O utkání rozhodla druhá třetina, kdy jsme vlastními chybami dovolili soupeři dát branky. Po třetím gólu domácích už bylo těžké otočit výsledek. Herní projev mužstva mohu hodnotit kladně, ale bohužel vlastními chybami jsme se připravili o lepší výsledek.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila