6., sobota 28. 9. 2002
Litvínov - Sparta LIT - SPA
Litvínov: Pinc - Kuntoš, Hranáč, Kroupa, Ťupa, Gýna, Šlégr - Klíma, Alinč, Klobouček - Stavenský, Šulc, Prorok - Trávníček, T. Martinec, Gombár - Havel, Říha, Kotrla.
Sparta: Bříza (41. Přikryl) - Nedvěd (21. Hanzlík) Srdínko, F. Ptáček, Šrek, Richter, Jiruš - Branda, Broš, Tomajko - Zelenka, P. Martinec, Žemlička - Tomík, Leška, Špaňhel - Havelka, Kašpařík, Vondráček.
Branky a nahrávky: 11. Šlégr (Alinč), 19. Kroupa (Gombár), 27. Kotrla (Říha, Trávníček), 35. Havel (Říha, Šlégr) - 29. Šrek (P. Martinec, Zelenka). Rozhodčí: Souček - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváci: 5105.
HC Sparta Praha

Komentář

Sparta se poprvé v této sezóně představila na ledě soupeře, a to rovnou v televizním utkání v Litvínově. Zranění znemožnilo nastoupit na jedné straně Martinovi Ručinskému, na druhé straně Ondřeji Kratěnovi. Smůla letos provází hokejisty Sparty, a tak v průběhu zápasu musel pro zranění odstoupit další hráč.

Z počáteční oboustranné opatrnosti vybočila hned v první minutě nastřelená tyč po pokusu Stavenského. Po pěti minutách se do první větší šance propracovala nápaditěji kombinující Sparta, Nedvědovu ránu zlikvidoval domácí brankář Marek Pinc. Litvínovští se pokoušeli dostat do útočného pásma nahazováním puků, ty se však dařilo obráncům Sparty většinou poctivě sbírat. Na začátku osmé minuty přišly dvě chyby v rozehrávce Jana Srdínka. První málem potrestal tečí Říha, druhou opět tečovaným pukem Havel. Na druhé straně hřiště nedokázal Patrik Martinec zkrotit skákavý puk ve chvíli, kdy byl osamocen před Pincem. Poté přišla první klíčová událost úvodní třetiny. Havelka byl v jedenácté minutě vyloučen za sekání a jeho pobyt na trestné lavici zkrátil kulturista na bruslích Jiří Šlégr na pouhých devět vteřin. Klobouček mu šikovně odstavil bránícího sparťana a Břízovi puk prosvištěl mezi betony, 1:0. Po brance se domácí tlačili více do útoku, ale k šancím se nedostávali. Zápas se postupně proměnil na boj o střední pásmo, kde končila drtivá většina akcí. Hra se chvílemi utápěla v nepřesnostech. Vzruch přinesla až 18. minuta. Klíma se nedokázal zorientovat v brankovišti Sparty, na druhé straně využil Ptáček zaváhání Hranáče k pěknému nahození. Sparťanský obránce však poté chyběl v obranné fázi. Exsparťanský Vlastimil Kroupa vezl prakticky přes celé hřiště puk na své holi a akci zakončil pěknou ranou nad lapačku brankáře Břízy.

První pětka Sparty se snažila hned v úvodní minutě prostřední třetiny vstřelit kontaktní branku, ale jejich snaha bohužel úspěchem neskončila. Na ledě se již neobjevoval Jaroslav Nedvěd, který odjel do nemocnice na rentgen kvůli podezření na zlomeninu zápěstí. Obrázek hry se příliš nezměnil. Na šance si diváci museli počkat do čtvrté minuty. Nejprve Gýna neprohodil puk klubkem těl před brankou Sparty, následné přečíslení tři na jednoho řešil trochu zbrkle Srdínko střelou, kterou lapačkou zlikvidoval Marek Pinc. Z této situace sparťané vytěžili přesilovku, ale v ní si vypracoval největší šanci pouze domácí Klobouček. Sparta ohrozila Pince pouze Ptáčkovo střelou od modré. A Litvínov opět trestal. Kombinace Trávníčka s Říhou skončila přihrávkou před branku, do níž vložil šikovně hůl Kotrla a puk skončil v pravém horním rohu Břízovy branky, 3:0. Hrozivé skóre vyprovokovalo sparťany k většímu úsilí. Střely Brandy a Hanzlíka v pohodě chytající brankář Litvínova zlikvidoval. Kouzla jej zbavil až Šrek, který přesnou ranou od modré snížil na 3:1. Hra se po brance sparťanů zrychlila. Příležitost ke vstřelení kontaktního gólu dostali hosté po faulu na Hanzlíka, ale jediným, kdo ohrozil v této přesilovce branku Litvínova byl Zelenka. Nedůslednosti Sparty domácí již při hře pět na pět potrestali. Ze série nepřesností ve středním pásmu vytěžil puk Říha, bleskově jej předal Havlovi, který dloubl puk nad vyrážečku Petra Břízy, 4:1. Domácí se definitivně uklidnili, likvidovali pokusy Sparty a už jen vyčkávali na mezery ve sparťanské defenzívě. V útoku Spartě chyběl důraz, moment překvapení, do konce třetiny vystrašil litvínovského gólmana už jen Žemlička střelou po ledě.

V závěrečné třetině vyjel na led místo Břízy Přikryl a z pozice ochránce sparťanské svatyně sledoval již křečovitou snahu Sparty o vstřelení branky. Na stadion se vrátil i Jaroslav Nedvěd, bohužel s diagnózou zlomeních záprstních kůstek. Bude tak úřadujícímu mistrovi v nejbližší době chybět. Litvínov se i v poslední třetině lépe pohyboval, hýřil sebevědomím. Rychlý výpad v branku neproměnili Zelenka se Žemličkou, ve velké šanci se objevil Branda, Leška našel před brankou úplně nekrytého Špaňhela, ani ten však Pince neprostřelil. Do hry se vloudila nervozita. Vzájemnou potyčku odnesli vyloučením Klíma se Špaňhelem, zbytečně fauloval také Ptáček. Převahu jednoho muže v poli domácí prováhali, a to ještě Pinc nabídl branku Patriku Martincovi. Zelenka však dokázal z jeho přihrávky trefit pouze vracejícího se litvínovského gólmana. Sparta byla v poslední třetině aktivnější, ale chybělo také štěstí. Zápas tak bez větší zápletky pomalu spěl do svého konce, který ještě vyšperkoval exhibiční kličkou na Martina Špaňhela Marek Pinc.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Hübl (Litvínov): Jsme rádi, že po prohře v Třinci se hráči rychle oklepali. Neotvírali jsme obranu, hráli jsme disciplinovaně dozadu a podařilo se nám brankou z přesilovky jít do vedení, o které se postaral Jirka Šlégr. Mužstvo hrálo pozorně po celý zápas a nedošlo k výpadku ve hře jako při utkání s Vítkovicemi.

Václav Sýkora (Sparta): Hodnocení bude velice stručné. Utkání jsme začali velmi špatně. Snažili jsme se stále něco vymýšlet, ale úvodní branka povzbudila domácí. Nedokázali jsme se prosazovat při hře jednoho na jednoho a to bylo rozhodující. Chybělo nám větší nasazení.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek