2., úterý 15. 10. 2002
České Budějovice - Sparta CEB - SPA
České Budějovice: Hudáček - Nedoma, Kotaška, R. Suchánek, Gřegořek, Jindra, Babka - Štrba, Michálek, Šimánek - Ondřej, Mrázek, Rob - Sailer, Turek, Bartoš - Vondrka, Škoda, Hřebejk
Sparta: Bříza - Slavík, Srdínko, Richter, Jiruš, F. Ptáček, J. Hanzlík - Branda, Broš, Žemlička - Tomík, Leška, Havelka - Špaňhel, P. Martinec, Tomajko
Branky a nahrávky: 37. Babka (Bartoš) 49. Štrba (Michálek), 50. Sailer (Bartoš), 60. Bartoš (Nedoma, Michálek) - 7. Broš (Branda, Žemlička), 17. Havelka (Jiruš, Tomík) Rozhodčí: Souček - Křivský, Hejduk. Vyloučení: 7:7, navíc Tomík a Bříza (oba Sparta) oba 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 4233
HC Sparta Praha

Komentář

Dohrávané utkání druhého kola v Českých Budějovicích mělo zlomit narůstající nepříznivou sérii prohraných zápasů na hřištích soupeřů. Sparťané však na jihu Čech neudrželi ani nadějné dvoubrankové vedení z úvodní třetiny. V zápase přerušovaném častými vyloučeními Jihočeši čtyřmi brankami vývoj dokonale otočili a stejně jako Litvínov a Znojmo poslali sparťany domů bez bodu. Sparťanské čekání na výhru tak již trvá čtyři zápasy.

S vervou vletěli hokejisté obou týmů do zápasu a výsledkem byla série vyloučení. Za Spartu si v během úvodních deseti minut vyzkoušeli lavici trestů ve zbrusu nové hale Špaňhel, dvakrát Slavík a Richter. Ani domácí hráči se nenechali zahanbit, na rozdíl od Jihočechů však dokázali sparťané fauly svého protivníka potrestat. V sedmé minutě Branda přihrál zpoza branky Brošovi, který puk lehce posunul do branky. Po vedoucí brance Pražanů dostali domácí výhodu přesilové hry pět na tři, ale stejně jako následné vyloučení Žemličky přestáli sparťané bez úhony a ještě do konce třetiny své vedení pojistili. Petr Havelka v 17. minutě šikovně tečoval nahození Jiruše a bylo to 2:0 pro Spartu.

Po přestávce se domácí pustili do ofenzívy, ale jejich aktivita jim nepřinesla ani vyloženou šanci. Obrana Sparty přežila i velkou šanci Roba v jedné z mnoha přesilových her Českobudějovických a dostala se ve 28. minutě konečně i k útočení. Róbert Tomík uháněl sám na brankáře Hudáčka, nepřelstil jej, z jeho úniku však vyplynulo vyloučení Roba. Sparta sehrála přesilovku bídně a na domácí branku nevyslal ani jednu střelu. Přesně v polovině utkání našel Leška mezi kruhy nekrytého Tomíka, i tentokrát vzájemný souboj vyhrál domácí gólman. Nelenil ani hlavní sudí Souček, rychle za sebou vyloučil Brandu a Šimánka. Prohřešek sparťanského útočníka využili Jihočeši ke vstřelení kontaktní brankou, o níž se postaral dobrou prací v prostoru před brankovištěm obránce Babka. Budějovičtí viditelně přidali do kroku, ale zastavilo je další vyloučení, na trestnou lavici se odebral opět Šimánek.

Sparta v závěrečné třetině dohrávanou přesilovku nevyužila a Hudáček přestál bez úhony i příležitost Martina Špaňhela. Sparťané nechtěli dopustit další zdramatizování průběhu zápasu a převzali iniciativu. V šancích se ocitli Žemlička, Branda, ale faul Richtera vrátil Budějovice do hry. Budějovičtí sice přesilovku nevyužily, ovšem tlak domácích, který z této výhody vyplynul přeci jen vedl k vyrovnání. Tři vteřiny po návratu sparťanského obránce Bříza vyrazil Michálkovu střelu, ale byl již krátký na dorážku Štrby. Neuplynula ani minuta a domácím se podařil dokonalý obrat. Bartoš nahodil puk na Břízu a Sailer jeho pokus usměrnil do branky. Budějovice tak poprvé v zápase vedly. Hosté nechtěli i po třetí odjet ze cizího hřiště s prázdnou a vrhli se do útoku. K vyrovnání jim mohl dopomoci faul domácího Ondřeje a následně i Suchánka, ovšem Sparta byla na jihu Čech v přesilovkách sterilní. V závěru zkusili sparťané hru bez brankáře, sevřeli svého soka, ale slovenský útočník Peter Bartoš 14 vteřin před závěrečnou sirénou do prázdné branky rozjásal více než čtyři tisícovky domácích fanoušků. Na jihu Čech tak Spartě nepomohly ani přesuny v sestavě a obhájcům mistrovského titulu stále patří osmá příčka.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Liška (Č. Budějovice): Úspěch vidím ve výborném Hudáčkovi, který měl hrozně moc práce a proti soupeři jakým je Sparta opravdu podržel. Vyzdvihnout musím bojovné srdce celého týmu, hráči byli ochotni za jakéhokoliv stavu nechat na ledě všechno.

Pavel Hynek (Sparta Praha): Za stavu 2:0 jsme měli ve druhé třetině tři vyložené šance, mohli jsme rozhodnout, ale pustili jsme domácí do zápasu využitou přesilovkou. Budějovičtí se šťastím otočili, my jsme utkání nedotáhli, přesto hráčům děkuji za nasazení, které bylo diametrálně odlišné od zápasu s Třincem.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek