FIN2, pondělí 8. 4. 2002
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Trvaj - Chmelíř, Galvas, Jurečka, Philipp, Seman, Výtisk, Zápotočný - Burger, Čermák, Irgl, Kaděra, Krenželok, Melenovský, Moravec, Padělek A., Padělek I., Pavelek, Selingr, Tomášek.
Sparta: Bříza - Hamr, Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Richter, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Tomajko, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 40. Moravec (Melenovský), 47. kaděra (Zápotočný) - 16. Tomík (Tomajko, Bělohlav), 35. Zelenka (Hlinka, Žemlička), 46. Broš (Nedvěd). Rozhodčí: Soboda, Šindler - Český, Kostka. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:0. Diváci: 9320.
HC Sparta Praha

Komentář

Dnes od 17 hodin nastoupili ve vítkovickém Paláci kultury a sportu ke svému druhému finálovému měření sil domácí hráči a plejeři Sparty. Pražané měli Ostravským co vracet, vždyť v sobotu doma v Paegas Areně s Vítkovicemi prohráli 2:3. Ve svižně hraném střetnutí na severu Moravy prokázala Sparta své ambice a porazila Vítkovice stejným poměrem - 3:2. Stav série se tak vyrovnává na 1:1.

Souboj se započal ve svižném tempu, po 69 vteřinách hry vyzkoušel Břízovu pozornost vítkovický Kaděra, ale neuspěl. O chvilku později jej se stejným efektem střelou od modré napodobil i Galvas. Ve 3. minutě na druhé straně pálil z mezikruží Kratěna, ale ani Trvaj neměl pro jeho plány sebemenší pochopení. Vzápětí zkoušel štěstí z rohu branky Žemlička, jenže minul. Tentýž hráč ujel v 11. minutě domácím obráncům, nicméně si s jeho brejkem dokázal vítkovický gólman poradit. Sparta v tu chvíli měla více ze hry. Logickým vyústěním bylo prokličkování Tomajka po levé straně, ten nahrál volnému Tomíkovi, jenž zblízka zasunul puk pod lapačkou Trvaje do ostravské svatyně. V 18. minutě pak vítkovický brankář zlikvidoval ránu Broše, a tak se šlo do kabin za stavu 1:0 pro hochy od Vltavy.

Do prostřední části vlítla Sparta jak kulový blesk, takže se měl Trvaj co ohánět. Poradil si však v rychlém sledu s pokusy Chabady i Žemličky, nezalekl se ani Bělohlavovi rány z maximální blízkosti. Domácí mužstvo působilo naprosto bezradným dojmem. Snažili se toho využít Tomajko a následně Broš, ale ani tito dva při zteči vítkovické svatyně neuspěli. K prvnímu kalému pokusu se vzmohli Ostravané až v polovině třetiny, když Výtisk od modré těsně minul Břízovu klec. Obdobně si počínali chvíli na to Kaděra s Čermákem. A tak jako už po kolikáté, i tentokrát platilo okřídlené klišé – „Nedáš – dostaneš“. V 35. minutě se po závaru před Trvajem nejlépe zorientoval Zelenka a jím vyslaný touš zatřepal sítí za Trvajovými zády podruhé. Sparta se opět dostala do varu, Trvaj do permanence – dokázal si však poradit s akcemi Jiruše, Hlinky i Chabady, které následovaly v rychlém sledu. Těsně před koncem třetiny domácí hráli přesilovou hru, když byl Zelenka vyloučen za zdržování, a své početní výhody dokázali využít. Melenovský nahrál Moravcovi, a ten snížil na kontaktní branku.

Závěrečná třetina se odehrála doslova v ďábelském tempu. Domácí vtrhli na protivníka jako velká voda a Bříza se musel třikrát zaskvět. V 46. minutě však na druhé straně dokázali využít početní výhodu i Pražané. Seman si ani na trestné lavici nestačil odpočinout a už putoval zpátky na vítkovickou střídačku, když po Nedvědově přihrávce neměl s domácími slitování Broš a zvýšil opět na dvougólový rozdíl. Holešovičtí se z něj ovšem dlouho neradovali, neboť po necelé minutě hry poslal Zápotočný na Kaděru, a ten nedal Břízovi šanci. Sparťané, vědomi si sobotního nezdaru, zintenzivněli svůj tlak, trio Tomík, Nedvěd a Zelenka však gólový recept nenašlo. V 50. minutě neudržel Bříza ránu Kaděry ve své lapačce, naštěstí zapracovala holešovická obrana a vyhodila na zakázané uvolnění. O 5 minut později se zapotil Trvaj po ráně Žemličky od čáry modré barvy. V 57. minutě zazvonila v Paláci kultury a sportu po průniku dvojice sparťanských útočníků tyčka. Vítkovickým k vyrovnání nepomohla ani svěcená voda, ani závěrečná power-play, a tak se série stěhuje do Prahy za nerozhodného stavu 1:1 na zápasy. Další zápas je na programu ve středu od 17 hodin v Paegas Areně, a tak neváhejte a přijďte podpořit naše borce.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: V prvních čtyřiceti minutách jsme byli velmi aktivní, ale za stavu 2:0 jsme nebyli s to proměnit další šance a nedokázali tak souboj ukončit. Soupeř se sice dostal do zápasu, ale my využili jedinou přesilovku.

Alois Hadamczik, Vítkovice: Sparta měla více vyložených šancí, takže její výhra je asi spravedlivá. V zápase nám moc nevycházely přesilovky, na druhou stranu je třeba vidět kvalitu Sparty, která oslabení sehrála velmi dobře a aktivně.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek