ČF2, neděle 10. 3. 2002
Sparta - Třinec SPA - TRI
Sparta: Bříza - Hamr, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Richter, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Třinec: Vojtek (17. Lakosil) - Gureň, Gřegořek, Houdek, Jančařík, Nosek, Procházka, Slavík - Hašek, Janků, Jánoš, Král, Marek, Skořepa, Staněk, Vlček, Zadina, Zdráhal.
Branky a nahrávky: 2. Hlinka (Žemlička), 12. Kašpařík (Novák), 13. Zelenka (Hlinka, Žemlička), 16. Kratěna (Broš, Chabada), 39. Tomík (Hamr, Bělohlav), 60. Hlinka (Žemlička) - 19. Gřegořek (Král), 22. Gureň (Marek), 28. Zadina, 52. Janků (Procházka). Rozhodčí: Souček, Šindler - Český, Kostka. Vyloučení: 9:9. Využití: 0:0. Diváci: 6240.
HC Sparta Praha

Komentář

Sparta jako už tradičně v sestavě bohužel bez zraněných Tomajka a Zábranského nastoupila k druhému zápasu čtvrtfinálové série s třineckými Oceláři před opět relativně mizernou návštěvou šesti tisíc diváků přítomných v Paegas Areně. Domácí zvítězili i v druhém měření sil, tentokráte těsně, ale přece 6:4.

Celou první třetinu domácí jasně tomuto duelu dominovali a diktovali tempo hry. Již ve druhé minutě nahodil od modré čáry puk Hlinka a Vojtek si jej nešťastně srazil za svá záda, a tak se Sparta takto jednoduše ujala vedení. O pár chvil se snažil bekhendem přelstít Vojtka Žemlička, ale třinecký gólman byl tentokráte pozorný. Ve 12. minutě prošel obrannou třetinou hostí jak ten pověstný nůž máslem Kašpařík a nekompromisní dělovkou zvýšil po Novákově pasu na dvoubrankový náskok. Netrvalo to ani minutu a skóre se opět měnilo ve prospěch celku z Holešovic, když Zelenka po Hlinkově ideální nahrávce střelou k pravé tyči změnil skóre na 3:0 ze sparťanského pohledu. O tři minuty později našel Broš z levé strany Kratěnu, který elegantní ranou zatloukl golfákem čtvrtý hřebík do třinecké rakve a vyhnal Vojtka ze třinecké svatyně. V závěru prvního dějství našel zpoza branky Král na modré Gřegořka, který stačil korigovat na 1:4 z pohledu Ocelářů.

V prostřední části působila Sparta dosti ukolébaným dojmem, způsobeným tříbrankovým náskokem, což se jí málem zle vymstilo. V 25. minutě našel Marek volného Gureně, který nedal Břízovi šanci. O 3 minuty později Třinečtí snížili na kontaktní branku, když sparťanský gólman nestačil na Zadinovu střelu. Jak vidno Sparta soupeře v tu chvíli dosti podcenila, což se jí relativně vymstilo. V 31. minutě Chabada poslal touš na modrou Nedvědovi, ale jeho střelu dokázal třinecký gólman Lakosil vystihnout. O 5 minut později vyfasoval hostující Jančařík za likvidační faul na Srdínka pět minut plus do konce utkání a před Holešovickými se otevřela šestašedesát vteřin trvající přesilovka pět na tři. Tu bohužel Pražané nedokázali zužitkovat v gólový prospěch. V 39. minutě nahodil od modré domácí Hamr, k tečovanému puku se dostal pozorný Tomík, jenž doslova propasíroval touš za záda třineckého gólmana a Sparta vedla po prostřední části 5:3.

V 48. minutě závěrečné části poslal touš Broš na Kratěnu, jenže puk se projel pouze podél brankové čáry, a tak se skóre neměnilo. V 51. minutě Bříza vynikajícně zakročil proti dělovce třineckého Janků. O pár chvil později tentýž hráč ovšem nemýlil, když přelstil padajícího holešovického gólmana po šikovné nahrávce Procházky. A tak začalo v Paegas Areně drama, jako když v domácnosti dojde nejmenovaný rostlinný tuk, nebo spíše řečeno margarín. Hosté v závěru zkusili hru bez brankáře. Broš se asi 60 vteřin před koncem nedokázal z modré prosadit, ovšem asi o 40 sekund později si lépe počínal Hlinka, který definitivně rozhodl o druhém vítězství Sparty, která vede na zápasy v této sérii již 2:0.

Ohlasy trenérů

Antonín Stavjaňa, Třinec: Za stavu 4:0, kdy by na nás nikdo v hale nevsadil, jsme se dokázali vrátit do zápasu, ale v závěru nám chyběl klid a síly, abychom srovnali, případně otočili zápas. Stává se to, ale musím mužstvu poděkovat, že utkání za nepříznivého stavu nesložili. Proti týmu jako je Sparta musí zachytat gólman a všichni hráči musí výborně zahrát. Máme úzký kádr a ti, co nesou prapor výkonnosti, musejí zahrát na hranici svých možností.

Pavel Hynek, Sparta: Sehráli jsme vynikající první třetinu a mysleli jsme si, že je rozhodnuto. Ve druhé třetině se ale soupeř vrátil do hry, když využil prakticky tři ze čtyř přesilovek. Dnes proti nám stál úplně jiný Třinec než včera a my jsme dnes měli problémy s osobní a herní disciplínou. Během prvních dvanácti minut druhé části jsme vystřelili jen jednou na branku, navíc jsme se dopouštěli řady zbytečných faulů v závěru zápasu. V celé sérii by se to nakonec nemuselo vyplatit.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek