51., neděle 3. 3. 2002
Zlín - Sparta ZLN - SPA
Zlín: Mařík - Blaťák, Hamrlík, Homér, Marušák, Posmyk, Zubíček - Čajánek, Čech, Jenáček, Leška, Ministr, Pivko, Rachůnek, Somík, Záhorovský.
Sparta: Bříza - Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Richter, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 19. Záhorovský (Pivko, Leška), 27. Rachůnek (Čajánek), 32. Rachůnek (Somík, Čajánek), 52. Somík (Rachůnek, Zubíček) - 15. Tomík (Sivek), 29. Chabada (Nedvěd, Kratěna). Rozhodčí: Husička - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 5:10. Využití: 0:0. Diváci: 6149.
HC Sparta Praha

Komentář

Již jistý vítěz základní části Sparta přijela bez Zábranského, Hamra a Tomajka do Zlína, kterému zase chyběli útočníci Okál a Balaštík. Domácí tým měl před šesti tisíci diváky narozdíl od Sparty o co bojovat, protože v případě stoprocentní úspěšnosti v posledních zápasech může ještě poskočit na druhou příčku.

Od prvních minut se hrál útočný hokej s množstvím střel, ale postupem času žel i mnoha vyloučenými. V úvodu zápasu si Ševci vytvořili převahu, útočná aktivita přinesla domácím spíše střely z větší vzdálenosti. Marušákovu a Hamrlíkovu ránu Bříza zlikvidoval. Na druhé straně to zkoušel z tvrdě dvakrát Zelenka, jednou nad a podruhé si poradil s jeho pokusem Mařík. Berani hráli během první části hned tři přesilovky, ale jejich střelecké pokusy zastavila sparťanská obrana pozorný Bříza. Z tlaku se v 15. minutě Sparta vymanila gólem. Po chybě domácích dostal puk zpoza branky Tomík a pohotovou střelou po ledě poslal Spartu do vedení. Domácí zapnuli a v 19. minutě těžili ze spolupráce improvizované trojice Záhorovský - Pivko - Leška. Prvně jmenovaný dostal kotouč mezi kruhy po kombinaci svých spoluhráčů u zadního mantinelu a vyrovnal.

Do druhé třetiny přišli Zlínští s útočnými ambicemi. Sparta se musela bránit při vyloučení Srdínka. Ve 26. minutě vytvořili Záhorovský a Jenáček závar před Břízou, ale gól padl o minutu později. Rachůnek zblízka bekhendem překvapil Břízu, když umístil kotouč pod víko sparťanské branky. Už za dvě minuty zúročila Sparta svoji snahu o vyrovnání, Chabada využil chybu zlínské obrany a osamocen před Maříkem skóroval. V polovině zápasu přišla série vyloučení. Nejdříve šel ven Zubíček za zákrok na Žemličku, a když o minutu později unikal ve vlastním oslabení Jenáček, Hlinka jej zastavil faulem. V přesilovce se před Rachůnkem ukázala odkrytá branka a domácí podruhé vedli. Za chvíli mohl zvýšit Ministr, ale jeho střela jen otřela horní tyč. Následně dostal Bříza desetiminutový osobní trest a pak při něm stála i trocha štěstí, když kryl dalekonosnou střelu Hamrlíka. Při vyloučení Somíka sevřeli sparťané Ševce, největší možnost však měl zlínský Leška, který zblízka netrefil odkrytou branku za už překonaným Břízou.

Vyrovnat mohl ve 41. minutě Broš, který se šikovně proháčkoval před branku, ale na Maříka už nevyzrál. Útočnou aktivitu hostí potvrzoval dalším pokusem Kašpařík. Tlak Pražanů se stupňoval, Hlinka ve 48. minutě připravil situaci pro Žemličku, ten předvedl Maříkovi blafák, ale trestuhodně netrefil prázdnou branku. Za tři minuty zasáhl proti Brošovi před brankovištěm bravurně Mařík, který natáhl svůj beton do jeho šance. Za minutu potrestal sparťanské mrhání šancemi Somík, když zasunul mezi Břízovy betony a zvýšil na 4:2. Hosté se nevzdávali, po akci dvojice Žemlička - Zelenka zasahoval znovu Mařík proti tvrdé ráně. V závěru si domácí už pohlídali vítězství a proti pokusům Sparty jistě zasahoval výborný gólman Zlína.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: Bylo to velice kvalitní a dramatické utkání. Celkem se nám zdařil záměr, přežít domácí nápor, který navíc umocnily přesilovky, jež má tradičně Zlín velmi dobré. Dostali jsme se do vedení, ale domácím hodně pomohla branka vstřelená těsně před koncem druhé první třetiny. Nemohli jsme se dostat do souvislejšího tlaku, Zlín výborně bránil střední pásmo a my jsme ztráceli dost puků na útočné modré čáře. Utkání se lámalo ve třetí části. Paradoxně ve chvíli, kdy jsme si vytvořili několik jasných šancí, jsme inkasovali čtvrtý gól, který zápas definitivně rozhodl. Domácí výrazně podržel brankář Mařík.

Zdeněk Venera, Zlín: Odehráli jsme velice dobré utkání. Možná jsme měli i trochu štěstí při některých šancích Sparty, ale za náš výkon jsme si ho snad trochu i zasloužili. Oproti minulým zápasům byla vidět zvýšená bojovnost a obětavost hráčů, a to je před play-off potěšitelné. Máme také radost z výkonu Michala Maříka, který nás v kritických chvílích hodně podržel.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek