44., pátek 25. 1. 2002
Sparta - Vsetín SPA - VSE
Sparta: Bříza - Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Sivek, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Vsetín: Biegl - Frolo, Němec, Polák, Spitzer, Vašut, Šafařík - Demel, Hudler, Kotásek, Kucharczyk, Lang, Sochor, Streit, Vampola, Veselý, Vlach.
Branky a nahrávky: 8. Bělohlav (Tomík, Sivek), 17. Kratěna (Broš, Chabada), 33. Zelenka (Hlinka, Jiruš) - 50. Demel (Hudler), 59. Vlach (Hudler). Rozhodčí: Haber - Kostka, Český. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:0. Diváci: 6236.
HC Sparta Praha

Komentář

Ve 44. kole Český Telecom extraligy, jejíž základní část se nezadržitelně blíží ke svému konci, přivítala Sparta v repríze loňského finále mužstvo Vsetína. Ač se hosté pohybují ve druhé polovině tabulky, přesto dokázali přilákat do Paegas Areny po dlouhé době návštěvu převyšující šest tisícovek diváků. Ačkoli po dvou částech hry vedli domácí borci již 3:0, Valaši dokázali závěr zdramatizovat, takže nakonec souboj skončil těsně 3:2 pro Spartu.

Duel nejlepších celků loňského ročníku byl ve znamení loučení hlavního arbitra Ivo Habera se svou rozhodcovskou kariérou. Již v úvodu střetnutí se po závaru před sparťanskou brankou nejlépe zorientoval hostující Kotásek, ale nadvakrát domácího gólmana Břízu nepřekonal. Na druhé straně ujel vsetínským zadákům po pravé straně Broš, ale bekhendem pálil vedle. V 8. minutě prokličkoval holešovický Sivek po pravé straně kluziště, poslal puk před branku na Tomíka, ten pálil jen do Biegla, avšak k odraženému touši se dostal Bělohlav, který jej podloubl holí tak přesně, že skončil za brankovou čarou. O 3 minuty později domácí Kratěna posunul puk před branku na Broše, ale ten jej ve vzduchu netrefil tak, jak by si on sám představoval. O chvilku později mohl srovnat skóre agilní Kotásek, jenže z vyložené pozice, ač prostřelil Břízovy betony, se puk jako zázrakem odrazil těsně vedle branky sparťanského gólmana. V 16. minutě využil chyby vsetínských obránců Hlinka, jel vstříc Bieglovi, ale střílel nepřesně. Dvě minuty poté ač atakován hostujícím bekem Frolem v pádu zvýšil po Brošově ideálním pasu Kratěna. Sparťanské bombardování Bieglovy klece pokračovalo i nadále, avšak Zelenka, Žemlička, ani Chabada se mezi střelce v prvním dějství nezapsali.

Ve 26. minutě ujel po levé straně Veselý a pohotovou střelou vyzkoušel rychlost Břízovy lapačky. O 6 minut později hostující Frolo z mezikruží vyslal proti sparťanskému gólmanovi touš těsně nad ledovou plochou, Bříza v pohodě jeho ránu lapil. Chvilku poté domácí zužitkovali přesilovou hru, když dokázali uzamknout hosty v jejich obranné třetině – puk putoval po ose Jiruš – Hlinka k volnému Zelenkovi, který v pohodě doklepl do odkryté části Bieglovy branky – 3:0. V 35. minutě slalomářským způsobem zdolal obranu hostí Kratěna, finální zakončení už tak brilantní bohužel nebylo, když sparťanský útočník střílel těsně vedle branky Valachů. V 39. minutě hostující Kotásek šermoval svou holí před Břízou, ale puk kalým způsobem trefit nedokázal, takže se skore těsně před koncem prostřední části nezměnilo.

V úvodu závěrečného dějství Žemlička pálil z první z mezikruží pouze do gólmana Biegla. V 50. minutě ve vlastním oslabení vystihl Hudler přihrávku sparťanských obránců na modré čáře, ujel v tandemu s Demelem, přihrál mu a Demel příklepem snížil. Chvilku nato Tomík z levého kruhu provětral Bieglovu lapačku. V závěru Vsetín zkusil power-play a byl úspěšný. V 59. minutě totiž vyšachovali Hudler s Vlachem domácí defenzivu a hostující kapitán nechytatelnou ranou zdramatizoval závěrečné chvíle. Těsně před koncem vychytal obránce Němec pokus Zelenky o zteč prázdné branky. V tomto ohledu byl úspěšným sparťanský kapitán Žemlička, ale jeho branka nemohla být uznána pro postavení Hlinky v brankovišti. Sparta si zajistila tři body a míří jasně k vítězství v základní části.

Ohlasy trenérů

Jan Neliba, Vsetín: I když odjíždíme s prohrou, byl to pro nás cenný zápas, protože mladé mužstvo si dokázalo, že se může konfrontovat i se Spartou. Divákům se zápas musel líbit, hrálo se nahoru dolů, šance byly na obou stranách. Škoda, že jsme nedali gól při power play, při níž Sparta sice mohla dvakrát skórovat do prázdné branky, ale zároveň jsme byli také dvakrát v šancích v soupeřově třetině. S výkonem mužstva jsem spokojený.

Václav Sýkora, Sparta: Bylo to kvalitní utkání. Po vlažné úvodní pětiminutovce jsme se zlepšili, po většinu zápasu jsme hráli dobře a vytvořili si šance. Ve třetí třetině Vsetín obrovskou bojovností dokázal využít dvě naše chyby. První gól dali v oslabení a druhý při naší vidině rozhodující trefy do prázdné branky. Při hře pět na šest jsme nehráli dostatečně zodpovědně a zbytečně jsme na ledě vymýšleli. Vsetín byl blízko k vyrovnání. Jsme rádi za výhru, ale závěr jsme odehráli špatně.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek