17., úterý 23. 10. 2001
Plzeň - Sparta PLZ - SPA
Plzeň: Barta - Dobrovolný, Hanzlík, Mazanec, Veber, Vlček, Výborný, Řezníček - Andrašovský, Duda, Dvořák, Eiselt, Koreis, Kořínek, Sedlák, Straka J., Straka M., Volák, Voskár, Vostřák, Švík.
Sparta: Bříza - Hanzlík, Jiruš, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Král, Kratěna, Netík, Novák, Tomík, Žemlička.
Branky a nahrávky: 9. Chabada Novák), 36. Kratěna (Havelka, Hlinka). Rozhodčí: Kolísek - Sichrovský, Hauser. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:0. Diváci: 6547.
HC Sparta Praha

Komentář

Plzeňská střelecká nemohoucnost pomohla pražské Spartě ukončit sérii čtyř zápasů bez vítězství a v nabitém programu tak vybojovat důležité tři body. Do Plzně přijela bez Hamra, Zábranského a Tomajka, přesto znovu nasadila sedm beků a čtyři kompletní útoky. Domácí postrádali útočníka Krátošku, ale i oni poslali na led vše, co bylo po ruce. Znovu nabýt ztracenou jistotu chtěly mužstva Plzně i Sparty ve vzájemném souboji 17. kola Český Telecom extraligy. Západočeši dopustili v závěru minulého zápasu na domácím ledě prohru s Třincem a Pražané už celé čtyři zápasy nevyhráli. Do Plzně přijeli pro body bez tří hráčů základní sestavy, přesto znovu nasadili sedm beků a čtyři kompletní útoky. Domácí postrádali útočníka Krátošku a i oni poslali na led vše, co bylo po ruce.

Keramici začali aktivněji. Ve 2. minutě Eiselt šikovně tečoval puk před brankou. Z minutu pálil od modré Řezníček a chybu Břízy za vlastní brankou nepotrestal Straka, když z vyložené pozice minul prázdnou klec hostí. Při přesilovce začala psát své šance i Sparta. Hlinkovu střelu Barta vyrazil, naopak Kořínek mohl otevřít skóre ze samostatného nájezdu pár sekund před vypršením trestu, ale Bříza zalehl jeho pokus. V 8. minutě pálil host z Plzně v týmu Sparty Král nad. O minutu později využili sparťané zmatku v plzeňském brankovišti. Domácí obránce znemožnil pohyb vlastnímu brankáři, Chabada po přistrčení od Nováka projel pásmo a pohodlně do odkryté branky zakončil. V 16. minutě tentýž hráč mířil vedle, střelecky se nevedlo ani Ptáčkovi a Kašpaříkovi.

Kdo čekal tlak plzeňských ve snaze vyrovnat, mýlil se. Domácí nepředvedli ve druhé třetině nic a jedinou šanci si nevytvořili ani při vlastní 75 sekund trvající přesilovce pěti proti třem. S několika chabými pokusy domácích si poradil sparťanský gólman a Pražané mohli zvýšit. V 36. minutě nahrál Havelka za modrou Kratěnovi, ten udělal dva kroky a tvrdou ránou vymetl pavučinky v Bartově brance. Ani v další přesilovce domácí neudělali nic pro korekci výsledku a poslední minuty před druhou sirénou jakoby naznačili průběh poslední části.

Do té vlétla Keramika s cílem srovnat zápas a defenzíva Sparty měla práci. Ve 41. minutě Straka spálil svou druhou tutovku, když zblízka nezvednul puk nad ležícího Břízu. Jinak se stejnému hráči nevedlo ani o dvě minuty později. Ve 46. minutě Bříza vyrážečkou zlikvidoval střelu Dobrovolného z ideální pozice, od modré střílel Výborný. Z šancí domácích se Sparta vymanila Srdínkovou ránou z pozice beka a Chabadovou tečí. V 55. minutě spálil Andrašovský samostatný nájezd, zblízka stříleli na Břízu neúspěšně Volák a Duda. Keramika si vzala v závěru oddechový čas, ale ani opuštěný puk vyražený Břízou nedopravil nikdo za čáru sparťanské branky. Plzeň tak neodčinila domácí prohru, naopak Sparta získala po čtyřech zápasech znovu tři body.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: Podali jsme taktický výkon. Ve výtečném, urputném utkání jsme získali vítězství naši disciplinovanou hrou. Velkou zásluhu na tom měl i brankář Bříza.

Jaroslav Liška, Plzeň: Ztroskotali jsme na brankáři Břízovi. Opticky jsme měli převahu, ale nedokázali jsme realizovat ani ty největší šance. Trestuhodně jsme odehrávali přesilovku pět na tři, což rozhodlo.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek