12., neděle 7. 10. 2001
Sparta - Zlín SPA - ZLN
Sparta: Bříza (13. Přikryl)- Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Hlinka, Kašpařík, Král, Novák, Tomík, Žemlička.
Zlín: Hudáček (4. Tuček) - Blaťák, Hamrlík, Hučko, Marušák, Mojžíš, Posmyk - Balaštík, Čajánek, Jenáček, Leška, Ministr, Okál, Pivko, Rachůnek, Somík.
Branky a nahrávky: 1. Tomík (Hlinka), 3. Šrek (Hlinka, Ptáček), 3. Jiruš (Ptáček), 32. Žemlička (Tomík), 43. žemlička (Tomík, Hlinka), 60. Novák (Broš, Nedvěd) - 5 Čajánek (Somík, Mojžíš), 7. Čajánek (Hamrlík), 13. Leška (Balaštík, Marušák). Rozhodčí: Svoboda - Barvíř, Blumel. Vyloučení: 7:8. Využití: 0:0. Diváci: 4154.
HC Sparta Praha

Komentář

Napravit nezdary z posledních tří domácích zápasů bylo pro Spartu hlavní téma zápasu se Zlínem. Cíl si naše mužstvo vytyčilo přestože chybí čtyři hráči základní sestavy, Hamr, Zábranský, Kratěna a Tomajko. Hosté přijeli bez Maleny a Bartanuse. A začali tak vlažně, že jim Sparta dokázala během necelých tří úvodních minut zápasu vstřelit tři góly.

Raketový nástup Sparty překvapil nejen pozdě příchozí. Sparta vedla ve 3. minutě už 3:0. Nejprve z první útočné akce v čase 0:23 Tomík po krátkém tlaku první lajny překonal Hudáčka. Na začátku třetí minuty skóroval v přesilovce dorážkou Šrek, když využil matnou hru zlínské obrany a předchozí Ptáčkovu střelu, kterou gólman Ševců vyrazil před sebe. V čase 2:46 se už poroučel gólman Hudáček na střídačku – jeho kiks po Jirušově nahození stál Berany třígólovou ztrátu. Holešovičtí se ovšem stejně hloupě o vedení připravili. V 5. minutě viděl Bříza pozdě střelu Čajánka z dálky, ale přes obránce – 3:1. Za dvě minuty tentýž hráč tečoval před brankou střelu Hamrlíka a Bříza už nestačil sklapnout roztažené betony – 3:2. Pak se mužstva začali konečně soustředit na hru. Ševci ve 13. minutě srovnali. Z křídla trefil nad lapačku Leška a do branky šel Přikryl. Publikum v Paegas Areně se poprvé probudilo a hráči Sparty dokázali přestát tři oslabení včetně hry tří proti pěti.

Vlastní přesilovky na začátku druhé části sehrála Sparta bez efektu. Gólovou šanci si vytvořil Hlinka, který z bezprostřední blízkosti u tyče mířil nad. Ve 30. minutě se blýskl Přikryl, když zlikvidoval gólovku Rachůnka. Náhradník Sparty se činil, Sparta se na něj mohla spolehnout a ve 32. minutě šla znovu do vedení. Žemlička objel branku a mazácky prosoukal kotouč za Tučka – 4:3. Zvýšit mohl za dvě minuty Bělohlav, ale jeho střelu ze tří metrů šťastně tečoval na poslední chvíli přispěchavší Somík. Pak se Ševci natlačili do útočného pásma, obrana Sparty a Přikryl se měli co ohánět. Ale ani Čajánek svoji největší šanci neproměnil, když bekhendový pokus skončil na chráničích Přikryla. V závěru třetiny dostali sparťané patnáct sekund dvojnásobné přesilovky, obléhání branky ke gólu nevedlo.

Ve 42. minutě mohl vyrovnat Somík, ale Přikryl uhlídal tyčku chráničem. Za minutu tak mohli Holešovičtí potvrdit své vedení. Tomík našel před brankou Žemličku, a ten nekompromisně zavěsil. V přesilovce ve 47. minutě si Přikryl hodně povyjel proti střele od modré, Čajánek a Somík se málem dostali k puku před prázdnou brankou. Broš na konci oslabení mohl zvýšit, pálil jen do Tučka. Pražané chodili často na trestnou lavici, ale zodpovědně bránili. Ani v dalším oslabení od deváté minuty soupeři nedovolili skórovat. Navíc se Přikryl rozchytal k bravurnímu výkonu. Likvidoval Hamrlíkovy střely od modré i následné závary. V 57. minutě se Broš ocitl i s pukem mezi kruhy, nedal on, ani jeho protějšek Okál na druhé straně. Závěr si domácí tentokrát pohlídali a Novák v poslední minutě po přihrávce Broše zpečetil vítězství Sparty, která tak zlomila domácí nezdary. toho dokázali využít.

Ohlasy trenérů

Stanislav Přikryl, Zlín: V minulém kole jsme měli výborný vstup do utkání s Vary (8:0). Dnes jsme si mysleli, že to půjde od začátku samo. Ke cti hráčů nutno říct, že se mužstvo za stavu 0:3 nezlomilo a bojovalo. Po vyrovnání jsme měli přesilovku pět na tři, kterou jsme neproměnili. Tady se mohlo utkání zlomit. V závěru jsme museli hru víc otevřít a Sparta potrestala naše chyby. Dostali jsme lekci z produktivity.

Václav Sýkora, Sparta: Stejně snadno, jak jsme se dostali do vedení, jsme o něj zase přišli. Mužstvo hodně chtělo vyhrát. I když hrálo křečovitě, mělo bojovnost a vůli po prolomení nešťastné domácí série. Za stavu 3:3 jsme byli v psychické nevýhodě, snažili jsme se hráče vyburcovat. Třetí třetinu jsme už odehráli aktivně.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila