10., úterý 2. 10. 2001
Sparta - Vítkovice SPA - VIT
Sparta: Bříza - Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Novák, Tomík, Žemlička.
Vítkovice: Trvaj - Galvas, Jurečka, Philipp, Seman, Výtisk, Zápotočný, Škuta - Irgl, Ivan, Kaděra, Krayzel, Melenovský, Moravec, Padělek, Pavelek, Procházka, Selingr, Tomášek, Štraub.
Branky a nahrávky: 3. Tomík (Hlinka, Žemlička), 22. Kašpařík (Nedvěd) - 42. Jurečka (Galvas), 52. Moravec (Procházka). Rozhodčí: Havlík - Guth, Rittich. Vyloučení: 7:9. Využití: 0:0. Diváci: 3789.
HC Sparta Praha

Komentář

Tradičně slabá návštěva necelých čtyřech tisíc platících diváků viděla v Paegas Areně vyrovnané utkání průměrné úrovně. Zatímco v prvních dvou třetinách měla mírně navrch Sparta, třetí dějství se Holešovickým jako už pomalu doma tradičně nevyvedlo a nakonec střetnutí i po prodloužení skončilo 2:2.

Zápas 10. kola Český Telecom extraligy začal ve svižném tempu. Nejprve ve 3. minutě si před Trvajem vyměnili přihrávku Kašpařík s Novákem, ale ten mířil mimo. Chvíli poté Hlinka zprava od kruhů poslal polostřelu polopřihrávku před vítkovického gólmana, jíž za Trvajova záda tečoval Tomík. V 7. minutě se před sparťanským brankářem objevil Pavelek, ale jím vyslaný touš dokázal Bříza vytěsnit. O 4 minuty později jel sám na Trvaje Broš, ale byl zahákován hostujícím obráncem Pavelkem, a tak hlavní arbitr neváhal nařídit trestné střílení. Sám postižený Broš zkusil na Trvaje blafák, ale gólmana ostravského celku nepřelstil. Ve 14. minutě na druhé straně napřáhl od modré autor zlaté trefy z MS v Hannoveru Moravec, ale jeho snaha přišla vniveč. Pak hra upadla do průměru. V 19. minutě vypálil od modré směr mezi Trvajovy betony Hlinka, ale strážce vítkovické svatyně je sklapnul včas. Těsně před první sirénou ještě vyzkoušel Trvajovu pozornost opět od modré Jiruš, ale brankář hostí proti jeho ráně vymrštil lapačku.

I do prostřední části vstoupila Sparta mnohem lépe než soupeř z Ostravy. Nedvěd ve skrumáži před brankou našel Kašpaříka, a ten střelou nesoucí se mírně nad ledem zvýšil na dvoubrankový rozdíl. Ve 24. minutě vypálil z mezikruží holešovický Chabada, Trvaj jeho ránu vyrazil pouze před sebe, ale dojíždějící Jiruš už jej nepřekonal. Tyč pak zacinkala o 6 minut později po akci domácího Nedvěda. Ve 36. minutě vítkovický Jurečka vyslal černý gumový projektil proti Břízovi, ale trefil jen pravý beton sparťanského gólmana. Chvíli poté ještě nechal Břízu vyniknout Procházka.

Úvod třetího dějství patřil Vítkovickým. Ve 42. minutě napřáhl od modré Jurečka a nedal přesně mířenou střelou Břízovi šanci. O chvíli později hrála domácí Sparta 1:42 minuty přesilovku 5:3, ale ta spíše připomínala festival neproměněných šancí, když si na Trvajovi vylámaly zuby třikrát Hlinka a dvakrát Žemlička. V 51. minutě se do obranné poloviny Holešovických dostal Procházka, Bříza betonem vyrazil jeho střelu před sebe, kde číhal volný Moravec, pro něhož už nebyl problém zasunout touš do odkryté sparťanské svatyně a začalo se úplně od začátku. Těsně před koncem této části chtěl odmítnout prodloužení domácí Hlinka, ovšem ten po Žemličkově pasu trefil jen tyč.

V 63. minutě při jediné vážnější akci prodloužení střílel bekhendem před Břízou volný Moravec, ale sparťanský gólman jeho ránu vyrazil. Ačkoli tedy Sparta již podesáté bodovala, do třetice po sobě doma nedokázala zápas dovést do vítězného konce.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik, Vítkovice: Bylo to bojovné utkání, Sparta byla v první polovině lepší. My jsme se po druhém inkasovaném gólu zvedli a za stavu 2:1 jsme měli tlak. Přestože jsme v závěru měli šance na skórování, myslím, že remíza je spravedlivá. Jsem spokojený.

Václav Sýkora, Sparta: Před utkáním bychom možná bod brali. Měli jsme lepší první polovinu zápasu, v závěru jsme se dopouštěli chyb a ubývaly nám síly. V přesilovce 5 na 3 jsme hráli dobře, chyběl gól. Vzhldem k tomu, že nám chybí prakticky jedna pětka, remíza je přijatelná.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek