7., úterý 25. 9. 2001
Litvínov - Sparta LIT - SPA
Litvínov: Pinc - Gýna, Hranáč, Kroupa, Liška, Nosek, Pospíšil, Poživil, Ťupa - Buchal, Gombár, Havel, Hruška, Jíra, Klíma, Kotrla, Kubinčák, Lezo, Oliverius, Riečičiar, Šulc.
Sparta: Bříza - Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Zábranský, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Hnát, Kašpařík, Netík, Novák, Tomajko, Tomík, Žemlička
Branky a nahrávky: 9. Lezo - 10. Nedvěd (Tomík, Hlinka), 32. Hlinka, 55. Žemlička (Hlinka, Hanzlík), 59. Tomík (Hlinka, Šrek). Rozhodčí: Venglář - Hejduk, Cambal. Vyloučení: 9:11. Využití: 0:0. Diváci: 4888.
HC Sparta Praha

Komentář

Neproměněné přesilovky Chemiků ve druhé části a lepší efektivita Sparty rozhodly šlágr úterního extraligového kola na severu Čech. Pražané odjeli s exlitvínovským koučem Sýkorou s cílem napravit nedělní zaváhání proti Kladnu. Stále jim chyběli dva zranění, Kratěna a Hamr, složení útoků nedoznalo změn. Chemici se museli obejít bez obránce Mrázka. Obě mužstva nastoupila na čtyři útoky. S cílem napravit nedělní zaváhání jela pražská Sparta k utkání do Litvínova. Stále jí chyběli dva zranění, Kratěna a Hamr, složení útoků doznalo změn, na ledě se ovšem objevoval i čtvrtý útok ve složení Havelka - Netík - Hnát, v obraně zase nastupoval Hanzlík. Chemici se museli před pěti tisíci diváky obejít bez obránce Mrázka a také nasadili do hry čtyři útoky.

Podobný obraz jako v jiných utkáních Sparty na kluzištích soupeřů se naskýtal divákům v první třetině. Pražané přijeli s trpělivou technickou hrou, Severočeši opláceli zvýšenou bojovností. Po zahřívacích minutách byl v 8. minutě vyloučen za faul vysokou holí na Chabadu na 2+2 minuty domácí Buchal. Úvod početní výhody Spartě vůbec nevyšel, Ptáček se nechal obrat o kotouč Lezem, a ten ze samostatného nájezdu skóroval bekhendovým dloubákem k tyči. Hned po rozehrání mohl zvýšit Nosek, jeho střelu Bříza jen ztlumil a od gólové dorážky uchránil sparťanskou svatyni Zábranský. Roztrpčení hostů ale netrvalo dlouho. Roli střelce převzal obránce Jaroslav Nedvěd a ještě v 10. minutě srovnal z přesilovkového zámku ranou od modré na 1:1.

Druhá část byla ve znamení sparťanských oslabení. Ani jednu ze sedmi početních výhod však Chemici nevyužili. Naopak. Ve 32. minutě po pohledné individuální akci poslal Spartu do vedení Hlinka. V samotném závěru druhé části se mohl stejný hráč radovat podruhé, gólman Pinc si ale s jeho pokusem poradil, stejně jako s následnou střelou Broše.

Ve třetí části Sparta pokračovala v nastoupeném kurzu, Severočeši se stále více utápěli ve vlastní nemohoucnosti. Vrcholem byla minutová přesilovka domácích pět na tři, kdy neohrozili Břízu. Potom přece jen gólmana Sparty otestovali Oliverius a Gombár, znovu neúspěšně. Rozhodnutí přišlo v 55. minutě zápasu. Po nahrávce Hlinky zvýšil na 3:1 kapitán Žemlička. Litvínovští přesto ještě zkusili hru bez brankáře. Na konci 58. minuty poslali šest hráčů do pole, sparťané ovšem získali kotouč a Tomík z úhlu o tyč uzavřel účet zápasu na 1:4. Sparta beze zbytku napravila nedělní výpadek a upevnila si první místo v tabulce.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: Po prohře na Kladně a po úvodním gólu Litvínova jsme trochu ztratili koncentraci. Chtěli jsme hrát celé utkání na čtyři útoky, ale po zranění Tomajka a Zábranského jsme museli sestavu měnit. Častá vyloučení nás stála mnoho sil, neboť domácí hráli agresivně a mnoho nám toho nedovolili. Přesto si myslím, že naše vítězství bylo zasloužené. Vycházeli jsme ze zajištěné obrany a byli efektivnější v koncovce.

Vladimír Kýhos, Litvínov: Věděli jsme, že nás čeká zkušený soupeř, a to se také v průběhu zápasu ukázalo. Hráčům nemohu nic vytknout, neboť to bylo vyrovnané utkání, ve kterém jsme neproměňovali přesilové hry. Přesto byl zápas dobrou školou pro naše nezkušené hráče. Největší rozdíl mezi oběma soupeři byl právě ve zkušenostech, které nám chybějí.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila