1., úterý 11. 9. 2001
Sparta - České Budějovice SPA - CEB
Sparta: Bříza - Hamr, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Zábranský, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Novák, Tomajko, Žemlička.
České Budějovice: Mařík - Čierny, Jindra, Klimeš, Krajíček, Nedoma, Suchánek, Vaněček, Zubíček - Brabenec, Brož, Hlávka, Horák, Hřebejk, Michálek, Rob, Sailer, Vondrka, Šimánek, Štrba, Řehoř.
Branky a nahrávky: 2. Srdínko (Tomajko), 13. Žemlička (Tomík), 22. Tomajko (Nedvěd, Kratěna), 30. Chabada (Novák, Zábranský), 39. Kašpařík (Nedvěd, Tomajko) - 6. Šimánek, 50. Sailer (Čierny), 59. Brabenec (Rob, Nedoma). Rozhodčí: Bolina - Čížek, Padevět. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:0. Diváci: 4158.
HC Sparta Praha

Komentář

V prvním kole extraligy sehrála Sparta před čtyřmi tisíci diváků utkání proti Českým Budějovicím. Nastoupila v kompletní sestavě na tři pětky. České Budějovice přijely do Prahy bez zraněného Novotného. Obě mužstva začala podle předpokladů opatrně, Sparta utkání rozhodla ve druhé třetině. Zápas nedohrál Kratěna se zlomenými prsty. V prvním kole extraligy sehrála Sparta před čtyřmi tisíci diváků utkání proti Českým Budějovicím. Nastoupila v kompletní sestavě na tři pětky. České Budějovice přijely do Prahy bez zraněného Novotného.

Prvních deset minut bylo dost neurovnaných a obě mužstva zvládala s problémy součinnost na všech postech. Po 97 sekundách napřáhl na modré Srdínko a puk vystřelený po ledě překvapivě skončil za Maříkem – 1:0. V následné přesilovce Jihočechů měl největší šanci na druhé straně jejich bývalý hráč Bělohlav, ale pálil nad. Nerozhodný stav se vrátil v 6. minutě. Druhá sparťanská obrana zapomněla pokrýt Šimánka. Ten od modré postupoval sám na Břízu a přelstil jej ukázkovým blafákem do forhendu. Z následujících přesilovek nevytěžili domácí nic, ale aktivita se trvale přesunula na jejich hole. Ve 13. minutě vyrobil první útok Sparty závar před Maříkem a Žemlička dorazil kotouč za bezmocného gólmana. Pak předvedli skvělou spolupráci Broš a Kratěna, střela Kratěny ale skončila na chráničích budějovického gólmana, neuspěl ani za chvíli Chabada. V 15. minutě promeškal vhodný okamžik ve vyložené pozici Žemlička, půl minuty před sirénou přenechal Novák na modré Chabadovi, jeho blafák ale Mařík vystihl.

Druhá část patřila domácím. Na začátku využila Sparta přesilovku rozdělenou přestávkou. Nedvěd vypálil od modré, Tomajko puk zpracoval před brankou a zavěsil – 3:1. Pak se činili při budějovických výpadech Bříza a Šrek při obranných zákrocích. Ve 30. minutě z první vypálil opět Chabada a tentokrát jeho bomba správný cíl našla. Po ledě k tyči – 4:1. Výkon Sparty šel nahoru, obrana hostí nedůrazně pokrývala výpady Pražanů. Střílel Novák, Tomík nedal trestné střílení, Žemlička hledal před brankou volného Tomíka. Bříza si naopak největší zákrok připsal, když jej trefil hostující Sailer do masky. Stínem třetiny bylo zranění Kratěny, kterého musel nahradil Kašpařík. Právě on ve 39. minutě uzavřel skóre druhého dějství, když tečoval nahození Nedvěda. V závěru sparťané opanovali ledovou plochu a vysloužili si ovace publika.

V poslední části hosté dokázali skóre korigovat. Sparta polevila, hlavně ve vlastním obranném pásmu se špatně koncentrovala. V 50. minutě dal na 5:2 Sailer, když využil laxní sparťanské obrany a nepozornosti Břízy. Zlepšení přineslo paradoxně oslabení domácích, kdy se Tomík dostal do sóla, ale Mařík jeho nájezd vykryl. Na opačné straně zase likvidoval Bříza pokus Sailera. Půl druhé minuty před koncem využil další nepozornosti domácích Brabenec a uzavřel účet zápasu na 5:3.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: Utkání neslo typické znaky prvního střetnutí sezóny. Náš výkon vygradoval ve druhé třetině. Jsme pochopitelně rádi za výhru, ale nemůžeme být spokojeni s polevením v závěrečném dějství.

Jaroslav Jágr, Č.Budějovice: Zápas jsme začali zbytečným respektem. Naším největším problémem byl malý důraz před vlastní brankou; navíc jsme se nechali zbytečně vylučovat. V závěru domácí polevili a my tak mohli korigovat na pro nás relativně přijatelný výsledek.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila