FIN4, pátek 13. 4. 2001
Sparta - Vsetín SPA - VSE
Sparta: Bříza - Dobroň, Jiruš, Kroupa, Nedvěd, Ptáček, Zábranský, Šrek - Broš, Chabada, Hlinka, Hrbek, Kašpařík, Kratěna, Sivek, Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Vsetín: Kameš - Jaškin, Kuboš, Nedoma, Srdínko, Tesařík, Štrbák - Burger, Dopita, Krayzel, Kucharczyk, Pardavý, Paroulek, Sochor, Stantien, Tomajko, Veselý.
Branky a nahrávky: 15. Sivek (Kratěna) - 27. Paroulek (Burger), 53. Burger (Paroulek), 54. Veselý (Paroulek), 60. Stantien. Rozhodčí: Rejthar - Kostka, Český. Vyloučení: 3:6. Diváci: 14365.
HC Sparta Praha

Komentář

Posledních deset minut rozhodlo o výsledku čtvrtého finálového zápasu mezi Vsetínem a Spartou. Osm minut před koncem se trefil Burger a namířil Vsetín k šestému extraligovému titulu. Přitom se musel objejít bez útočníka Lipianského. Na jeho místo ve třetí formaci se posunul Sochor. Pražané stáhli hru na tři útoky, pouze Hrbek alternoval ve druhé lajně s Kašpaříkem a v obraně se objevoval Dobroň. Bez útočníka Lipianského nastoupil Vsetín ke čtvrtému zápasu finále extraligy. Na jeho místo ve třetí formaci se posune Sochor. Vsetínští byli odhodláni rozhodnout sérii v Praze a po minulém triumfu Sparty vrátit titul na Lapač. Pražané stáhli hru na tři útoky, pouze Hrbek alternoval ve druhé lajně s Kašpaříkem a v obraně se objevoval.

Utkání před vyprodanými tribunami začalo opatrně. První šanci zaznamenal Zelenka, ale netrefil. Vsetínský Sochor pronikal v 6. minutě individuálně do útočného pásma, ani on nemířil přesně. Za minutu se předvedl elitní útok hostí. Pardavý obelstil domácí obranu, poslal před branku Dopitovi na teč, ale Bříza skvěle pozičně kryl. Z protiútoku Kašpařík trefil v tísni jen boční síť odkryté branky, pak Šrekova ránu zlikvidoval Kameš vyrážečkou. Hosté měli největší šanci v 9. minutě. Pardavý mířil z mezikruží nad Břízovu lapačku, ale brankář Sparty zázračně lapil puk do rukavice. Pak se Pražané marně snažili dlouhé minuty dobíjet valašskou dobře fungující a těsnou obranu. Většina akcí končila na mantinelech. V 15. minutě znovu Pardavý najížděl před branku a dokonce v leže dokázal vystřelit. Puk odražený od Sivka do klece zastavil Bříza hokejkou na čáře!

Po půlminutě druhé části se prokličkoval domácí obranou znovu Pardavý, přes klečícího Břízu puk neprotlačil do branky. Na druhé straně kontroval Kašpařík. Hrál se urputný a obětavý hokej na hranici možností. Ve 27. minutě Sivek v roli obránce propadl na vlastní modré a Paroulek trochu se štěstím překonal ležícího Břízu – 1:1. Ten za minutu hlavičkoval z branky pokus Dopity. Ve 30. minutě se příliš nevyznamenal Kroupa. Pokazil rozehrávku a při šanci hostí musel faulovat. V přesilovce zasáhl vystřelený kotouč pod výstroj obránce Šreka, který na čas opustil střídačku. Vedení mohl Spartě vrátit Zelenka, dostal se k volnému puku od Žemličky, ale Kameš dobře věděl, že rána půjde pod víko. Domácí byli v těchto chvílích aktivnější a prali se o každý puk. Ze souboje pramenilo i vyloučení Stantiena, který dostal ještě 10 minut navíc za protesty. Přesilovka Spartě nevyšla. V oslabení, které následovalo po „faulu„ Kašpaříka hosté Břízu neohrozili. Naopak před Kamešem nebezpečně operoval Ptáček a slibně střílel Sivek. Hrál se hokej nahoru dolů a obě mužstva byla ráda, že mohla do kabin.

Další část byla ve znamení obrovské opatrnosti na obou stranách. Hrálo se hlavně ve středním pásmu a bojovalo u mantinelů. Oba brankáři měli práci jen se střelami zdálky, jen Bříza likvidoval těžší pokusy z holí Tesaříka a Tomajka. Pak ale přece přišel zlom. Necelých osm minut před koncem vystřelil tři metry za modrou zpoza Ptáčka Burger a puk doplachtil do rohu domácí branky – 1:2. Euforie Vsetína byla příliš velká. Za 96 sekund nepohlídali Kroupa a Nedvěd Veselého. Ten se skvěle zorientoval v brankovišti a zkušeně překonal bezmocně ležícího Břízu. I brusle Nedvěda šla do střely pozdě… - 1:3. Domácí ještě zkoušeli dobýt vsetínskou pevnost, ale nešlo to. Domácí publikum chystalo ovace hráčům za druhé místo, Sparta ještě přece zkusila power play, ve které uzavřel skóre zápasu Stantien. V poslední minutě už Vsetínští věděli, že jim titul neunikne.

Pohár pro mistra převzal kapitán Jiří Dopita a Vsetínští děkovali radujícím se fanouškům. Domácím vicemistrům aplaudovalo 14.000 diváků za nečekaný úspěch. Titul se stěhuje zpět na Valašsko. Gratulujeme!

Ohlasy trenérů

František Výborný, Sparta: Šli jsme do zápasu uvolněni, neměli jsme totiž dnes de facto co ztratit. Včera jsme utkání psychicky neunesli, a tak jsme s Pavlem Hynkem nabádali svěřence k větší trpělivosti. Šance jsme měli tak do poloviny střetnutí, pak se projevila vsetínská zkušenost. Závěr byl otázkou, kdo dá góla na 2:1. Po inkasované brance si Vsetínští jistě na titul věřili stejně jako my loni na Lapači.

Zdislav Tabara, Vsetín: Měli jsme obrovskou výhodu vedení v sérii. Navíc byl na domácí mužstvo vyvíjen velký tlak médií i veřejnosti. Věřili jsme, že zvrátíme nepříznivý vývoj dnešního utkání, což se nám ve třetím dějství vydařilo.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek