FIN2, pondělí 9. 4. 2001
Vsetín - Sparta VSE - SPA
Vsetín: Kameš - Jaškin, Kuboš, Nedoma, Srdínko, Tesařík, Zubíček, Štrbák - Burger, Dopita, Krayzel, Lipianský, Pardavý, Paroulek, Stantien, Tomajko, Veselý.
Sparta: Bříza - Jiruš, Kroupa, Nedvěd, Ptáček, Zábranský, Šrek - Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Hrbek, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 1. Tesařík (Dopita), 17. Paroulek (Burger) 29. Pardavý (Dopita) - 31. Zelenka (Žemlička, Hlinka), 45. Sivek (Broš), 50. Vůjtek (Broš, Zábranský), 59. Kašpařík (Žemlička). Rozhodčí: Rejthar - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 2:3. Diváci: 5300.
HC Sparta Praha

Komentář

Holešovickým se ve druhém zápase na Lapači povedl doslova husarský kousek. V polovině zápasu prohrávali již 0:3, přesto ale díky nesmírné bojovnosti dokázali otočit, když na konečných 4:3 dával necelé dvě minuty před koncem základní hrací doby centr druhé lajny Kašpařík. Praha se tak může těšit na dvě finálová utkání, takže neváhejte a přijďte ve čtvrtek a v pátek povzbudit svůj tým na cestě za obhajobou prvenství!

Domácí nechtěli patrně ponechat nic náhodě, a tak vlítli na Spartu hned od samého úvodu, když po 43 vteřinách dorážel za Břízova záda Dopitovu ránu Tesařík. Vsetínští pokračovali ve svém drtivém tlaku i nadále, ale s pokusy Lipianského a posléze i Paroulka si výborný Bříza poradil. Holešovičtí se poprvé dostali ke slovu až v 8. minutě, kdy Vůjtek poslal puk zcela volnému Kašpaříkovi, jenže ten nedokázal trefit odkrytou Kamešovu svatyni. O 4 minuty později pak musel sparťanský brankář zasahovat proti nebezpečným pokusům Nedomy, Pardavého a o chvíli později i Lipianského. V tu chvíli jakoby nebyla na ledě ta Sparta, která hrála na Lapači první finálový zápas. V 17. minuty totiž po skvělém ťukesu přihrál Burger Paroulkovi, a ten trefil pod horní tyčku Břízovy svatyně.

Sparta vědoma si dvougólového manka začala aktivně prostřední část, když Žemlička přihrál nekrytému Zelenkovi, jenže ten mířil pouze do Kameše. V 26. minutě pak prověřili Břízu Paroulek s Burgerem, ale na stavu se nic neměnilo. O minutu později pak na druhé straně nastřelil obránce Šrek pravou tyčku branky Vsetína. V 29. minutě znovu udeřila první pětka Valachů, když Dopita zpoza branky naslepo našel Pardavého, a ten propálil Břízovy betony. Na Pražany by si v tuto chvíli nevsadil snad ani největší optimista. Jenže zmýlená neplatí... Za 63 vteřin se totiž dostala ke slovu i Sparta, když po ideálním Žemličkově pasu snížil Zelenka. O pár minut později pak zblokoval Zelenkovu ránu padající Zubíček, kterého pak musela odvést sanitka do místní nemocnice.

Do závěrečného dějství šli hosté s jasným cílem – pokusit se minimálně o prodloužení. V 45. minutě překvapil všechny přítomné střelou švihem od modré Sivek, který našel volný prostor nad Kamešovým ramenem. O 4 minuty později nezpracoval před vsetínským gólmanem ideální pas Zelenka. V 50. minutě pak ale zamrzl přítomným Valachům úsměv na tváři. To když se zprava natlačil před vsetínskou svatyni Vůjtek a nekompromisním forhendem srovnal na 3:3. Pražané se tak dostali do laufu a Kameš měl pak plné ruce práce o chvíli později s Kroupovou ránou přímo z první. Sparta mohla v závěru poděkovat obránci Jirušovi, o jehož brusli se otřel puk po ráně Tomajka a minul tak Břízovu svatyni. Dokonalý obrat završil necelé dvě minuty před koncem Kašpařík, který prostřelil od modré Kamešovy betony a zajistil tak Spartě první bod v této sérii. Jisté tedy je, že Praha uvidí dva finálové zápasy.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: Úvod patřil zcela jasně domácímu celku. My jsme se naštěstí nevzdali po třetí inkasované brance a díky kontaktní brance Sivka na 2:3 jsme byli zpátky ve hře. Štěstí se tedy dnes přiklonilo k našemu celku. Série je to nesmírně vyrovnaná, ale my teď budeme mít výhodu domácího prostředí a pevně doufám, že nás přijde povzbudit vyprodaná Paegas Arena!

Jan Neliba, Vsetín: Položila nás Zelenkova branka na 3:1, mužstvo kleslo na mysli a začalo hrát příliš ustrašeně, za což nás Pražané potrestali. Soupeř zvítězil po našich individuálních chybách a navíc se série stěhuje do Prahy.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek