ČF1, pondělí 12. 3. 2001
Litvínov - Sparta LIT - SPA
Litvínov: Orct, Podolka - Černošek, Gýna, Hranáč, Mrázek, Nikolov, Pilař, Ťupa - Kotrla, Kubinčák, Kysela, Lezo, Martinec, Piroš, Reichel, Rosol, Stavenský.
Sparta: Bříza - Dobroň, Hanzlík, Kroupa, Nedvěd, Ptáček, Zábranský, Šrek - Broš, Hlinka, Hrbek, Kašpařík, Kratěna, Martinec, Novák, Sivek, Slanec, Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Branky: 12. Kysela (Reichel, Kubinčák), 43. Reichel (Kysela, Kubinčák), 57. Piroš (Gýna), 60. Kubinčák - 18. Žemlička (Dobroň, Ptáček), 27. Zelenka (Žemlička), 46. Ptáček (Martinec), 50. Sivek (Vůjtek, Zábranský). Rozhodčí: Arazim - Arazim, Barvíř. Vyloučení: 11:13. Diváci: 5753.
HC Sparta Praha

Komentář

Sparta udělala po dramatickém souboji první krůček Utkání Sparty v Litvínově bylo dramatické až do samého závěru, vždyť domácí Kubinčák srovnal skóre pouhých 22 vteřin před koncem třetí třetiny. V samostatných nájezdech pak měli nakonec pevnější nervy Sparťané. Za domácí byli úspěšní Kysela, Piroš a Lezo, za hosty pak Vůjtek, Žemlička, Kratěna a Broš. Sparta si tak připsala na své konto první vítězství. Úvod utkání patřil aktivnějším domácím, ale ani Piroš, ani Kubinčák na Břízu recept nenašli. Sparta se poprvé osmělila v 5. minutě, nicméně Žemličkova střela z mezikruží Orctovu svatyni minula. O chvíli později všem Holešovickým zatrnulo. To když se řítil při přesilovce Sparty sám na branku litvínovský Tomáš Martinec, ovšem jeho útočné snažení zastavil Šrek jen za cenu faulu. Puku se sice ujal Rosol a dopravil jej za Břízova záda, ale rozhodčí Bolina již předtím odpískal trestné střílení, a tak Rosolova trefa jako gólová uznána nebyla. K trestnému střílení se postavil Kysela, ale jeho kličku do bekhendu dokázal Bříza vystihnout. Ve 12. minutě se však příznivci domácích dočkali. Ve skrumáži před sparťanskou svatyní se nejlépe zorientoval Reichel, namazal Kyselovi a ten přesně mířenou ranou do pravého horního rohu Břízovi branky otevřel skóre. O 3 minuty později pak mohli Severočeši zvýšit svůj náskok, ale Pilařova nepříjemná střela skončila těsně vedle. V 17. minutě využil zmatků v obraně domácích Žemlička, který ujel všem litvínovským obráncům a svůj nájezd zakončil přesnou střelou mezi Orctovy betony.

I druhou třetinu začal aktivněji Litvínov, ale Nikolovovu ránu od modré Bříza dokázal zlikvidovat. V 27. minutě se za brankou domácích zbavil Žemlička Pilaře, poslal kolem tyčky přihrávku Zelenkovi a ten dokázal nadvakrát překonat domácího gólmana – 2:1. O deset minut později mohl vylepšit skóre pro Spartu Novák, jenže jeho jedovatá střela skončila na tyči Orctovy brány.

Úvod třetího dějství opět patřil domácím, kteří se dostali do slibné šance poté, co se v obranném pásmu Litvínovských srazili Zábranský s Kratěnou, čehož dokázal využít Rosol. Jeho přihrávku však Bednařík k potěše přítomných sparťanských fanoušků nezužitkoval. Ve 43. minutě se po Kubinčákově pasu dostal k puku Reichel, přetlačil Patrika Martince a skóroval do odkryté svatyně Pražanů. Domácí Kubinčák vyrovnává 22 sekund před koncem šedesáté minuty. O 3 minuty později nato ale Sparta dokázala zareagovat. To když ránou od modré propálil vše, co mu stálo v cestě Ptáček – 3:2. V 50. minutě našel v útočném pásmu Vůjtek volného Sivka, ten si objel ležícího Orcta a zasunul touš k levé tyči jeho svatyně. V té chvíli by si na Litvínov nevsadil ani ten největší optimista… Tím spíš, že o chvilku později se řítila na gólmana Severočechů trojice Martinec, Žemlička a Šrek, jenže posledně jmenovaný trefil ve vyložené šanci pouze Orctovu hbitou lapačku. V 57. minutě se však na druhé straně před dezorientovaným Břízou prosadil Piroš a snížil na kontaktní gól. V samém závěru se usadili domácí v útočném pásmu, a svůj obrovský nápor zúročili Kubinčákovou spornou brankou, uznanou až po Bolinově konzultaci s videorozhodčím. V 64. minutě vypálil Dobroň od modré čáry, Orct puk pouze vyrazil, jenže Sivek tuto snad největší šanci Sparty v prodloužení zahodil, když touš nedokázal dopravit do litvínovské svatyně. Těsně před koncem prodloužení si nedokázal s Pilařovou přihrávkou poradit Kysela, který sám před Břízou minul branku. Samý závěr byl pak ve znamení hromadné strkanice. V samostatných nájezdech pak měli nakonec pevnější nervy Sparťané, kteří navíc dokázali využít faktu, že Orct byl po závěrečné bitce vyloučen do konce utkání a za Litvínov chytal mladý Podolka. Za domácí byli úspěšní Kysela, Piroš a Lezo, za hosty pak Vůjtek, Žemlička, Kratěna a Broš. Sparta si tak připsala na své konto první vítězství. Druhý zápas se hraje ve středu v Litvínově opět od 17.00.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: Hned první utkání přineslo všechno, co by měl zápas play off obnášet. Hrál se oboustranně výborný hokej. Musím hráčům vytknout závěr normální hrací doby, protože vedení 4:2 bychom měli udržet. Při nájezdech rozhodlo to, že byl vyloučen Orct.

Václav Sýkora, Litvínov: Obě mužstva hrála ze zajištěné obrany. My jsme se tlačili více do útoku a z toho plynuly brejkové akce Sparty, ze kterých dala tři góly. Oceňuji, že mužstvo bojovalo až do poslední sekundy. Mrzí mě, že jsme v závěru podlehli nervozitě. Uškodili jsme si sami, hráči nemohou podléhat emocím, i když jde o play off.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila