SF6, pátek 26. 3. 2004
Slavia - Sparta SLA - SPA
Slavia: Franěk - J. Novák, Graňák, Kadlec, D. Pojkar, Kolařík, Kučera, od 35. navíc Houdek - D. Hruška, Beránek, Sup - Klepiš, P. Martinec, Antoš - Vondrka, M. Kopecký, R. Dlouhý - Ivan (35. Červenka), Krátoška, Tomica. Trenéři: Růžička, Weissmann, Kalous.
Sparta: Bříza - L. Procházka, Řezníček, Výtisk, Šrek, Jan Hanzlík, Sloboda, Kuboš - Ton, Marek, Chabada - Kratěna, Broš, Bartečko - Ujčík, Šimíček, Špilár - Vrbata, Šindel, Dragoun. Trenéři: Hadamczik, Konečný.
Branky a nahrávky: 24. Klepiš (J. Novák, Beránek), 52. J. Novák (Kadlec, Beránek), 53. Antoš (P. Martinec), 55. Klepiš (Beránek) - 28. L. Procházka (Špilár), 32. Broš (Chabada, Kratěna). Rozhodčí: Husička, Turčan - Čížek, Padevět. Vyloučení: 8:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4399. Stav série: 3:3.
HC Sparta Praha

Komentář

Sparta toužila po výhře, ukončení série a postupu do finále, čemuž odpovídalo i počáteční tempo. Hosté byli aktivnější, při hře 4 na 4 se na Fraňka řítil Marek, ale neuspěl. Podobnou situaci si na druhé straně vyzkoušel také Beránek, dokonce při vlastním oslabení, ale i Bříza byl pozorný. Do třetice sám před soupeřovým gólmanem byl Kratěna, ale Franěk jeho pokus o bekhendový blafák pokryl. V oslabení se v 15. minutě mohli prosadit Ton s Chabadou, kteří pelášili dva na jednoho, ale Tonovi nevyšla přihrávka. V 19. minutě Sup nahrával před branku Beránkovi, ale ten na dlouhou přihrávku nedosáhl. Odpovídal Bartečko, který se však sám před Fraňkem kličkou do bekhendu vytlačil až za slávistickou branku. V úplném závěru zkoušel do závaru před brankou přihrávat Marek, ale jeho pas přeťal včasným zákrokem domácí gólman.

Důrazný hokej přinesl ve druhé třetině také góly. Nejprve sice svoji šanci nevyužil Dlouhý, který najížděl osamocen na sparťanského gólmana, ve 24. minutě se však po vyhraném vhazování v útočném pásmu přeci jen radovali domácí. Puk se dostal na modrou čáru k Novákovi, jehož střelu po ledě tečoval mimo dosah Břízy Klepiš – 1:0! O tři minuty později chyboval v rozehrávce Ujčík a Vondrka uháněl opět sám na Břízu, ale ztroskotal na zkušeném veteránovi, který kopírováním pohybu slávistického útočníka šanci lapil. Šok pro domácí přišel o minutu později. Libor Procházka napřáhl v oslabení na červené čáře (!), a jeho projektil zapadl za záda překvapeného Fraňka – 1:1! Sparťané se stále více objevovali v šancích, mezi kruhy netrefil Sloboda, dvakrát selhala Šimíček. Ve 32. minutě si do obranného pásma dojel pro puk Chabada, rozehrál na Výtiska, který před brankou přihrál do vyložené šance Brošovi, který se nemýlil, puk po ledě doklouzal do branky – 1:2! Za dvě minuty po rychlobruslení Tona byl v šanci Marek, ale své semifinálové střelecké prokletí neprolomil. Slávisté zvyšovali aktivitu, ale puky v jejich útočném pásmu létaly mimo branku Břízy. Sparta před nejistým Fraňkem operovala nápaditěji, v jedné z dalších příležitostí vyzkoušel Fraňka střelou švihem Ton. Závěr prostřední části okořenily vyloučení na obou stranách.

Sparta nadále působila hokejovějším dojmem, to však bojovné slávisty nijak nedeprimovalo. Kadlec v úvodních minutách třetí třetiny napřáhl mezi kruhy, po další střele agilního slávistického beka mohl svůj životní gól vstřelit mladý Červenka, ale Bříza spolehlivě zakročil. Po několika střelách na obou stranách měl obrovskou šanci po přihrávce Beránka Antoš, v oslabení v 50. minutě najížděl kapitán Slavie sám na Břízu, ale střelou po ledě mířil těsně vedle. V tu chvíli byl však atakující sparťan vyloučen, po chvíli přisedl na trestnou Řezníček a slávisté hráli dlouho 4 na 3. Na modré napřáhl Novák, jeho první ránu Bříza vyrazil, ovšem na druhý projektil již byl krátký a domácí vybuchli nadšením, 52. minutě – 2:2! Gól odstartoval slávistickou smršť. Domácí svoji psychickou výhodu dokonale využili. Martinec v 53. minutě dal na křídlo Antošovi, jenž přihrával před branku, ale obránce Šrek si puk srazil do vlastní sítě – 3:2! A po chvíli bylo pro hosty ještě hůře. Beránek nejprve s Antošem mířili dva na jednoho, neuspěli. Po nepochopitelném selhání Kuboše si vše Beránek zopakoval, tentokrát s Klepišem a napodruhé to domácím vyšlo. Přesná přihrávka slávistického kapitána přistála na holi mladého útočníka Slavie, které zavěsil na 4:2! Při chuti hrající slávisté nadále zaměstnávali Břízu a prakticky sparťany nepouštěli do tlaku. Poslední šanci na zdramatizování zápasu měli sparťané tři minuty před koncem v přesilové hře. Ta zůstala nevyužita, naopak pojistit mohl slávistickou výhru Hruška, ale neuspěl. Sparťané po prohře 4:2 raději rychle zmizeli v šatně.

Ohlasy trenérů

Kamil Konečný, Sparta: "Velice dobré utkání, všichni na doraz. Dvě třetiny jsme kontrolovali hru, ale nedávali jsme góly, za což jsme inkasovali trest. Přesto chci hráčům poděkovat."

Ondřej Weissmann, Slavia: "Souhlasím. Dvě třetiny o krůček před námi. Ale měli jsme tolik sil, že jsme ve třetí třetině dokázali utkání dotáhnout do vítězného konce."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek