SF4, pondělí 22. 3. 2004
Slavia - Sparta SLA - SPA
Slavia: Franěk - J. Novák, Graňák, Kadlec, D. Pojkar, Kolařík, Kučera - D. Hruška, Beránek, Sup - Klepiš, P. Martinec, Antoš - Vondrka, M. Kopecký, R. Dlouhý - Červenka (21. Ivan), Krátoška, Tomica. Trenéři: Růžička, Weissmann, Kalous.
Sparta: Bříza - L. Procházka, Řezníček, Výtisk, Šrek, Jan Hanzlík, Sloboda - Ton, Marek, Chabada - Špilár, Broš, Bartečko - Kratěna (21. Vrbata), Šindel, Hromas - Ujčík, Šimíček, Dragoun. Trenéři: Hadamczik, Konečný.
Branky a nahrávky: 10. Kadlec (Sup), 12. M. Kopecký (Kadlec), 13. Tomica (J. Novák, Krátoška) - 11. Řezníček (L. Procházka, Bartečko), 45. Dragoun (Šimíček, Ujčík), 60. Chabada (Bartečko, Marek), rozhodující sam. nájezd Řezníček. Rozhodčí: Kolísek, Svoboda - Guth, Rittich. Vyloučení: 9:10. Využití: 1:1. Diváci: 3395. Stav série: 1:3.
HC Sparta Praha

Komentář

Pouze v civilu sledovali duel v Edenu obránci Kuboš se Srdínkem a útočníci Tomajko a Havelka. Jako první musel vážnější střelu řešit gólman Franěk, kterého vyzkoušel jedovkou Šrek. Bříza se pořádně zapotil až v šesté minutě, důrazná byla Martincova řada, ze závaru však vzešla pouze vzájemná potyčka. Do větší šance se prodral až sparťan Bartečko, který zkoušel zpoza branky zasunout puk za Fraňkova záda. Spoře zaplněný Eden sledoval vyrovnaný boj, ovšem nápaditější v útoku byli sparťané. Přišlo však vyloučení Dragouna v deváté minutě, slávisté se po chybné rozehrávce Špilára ve středním pásmu usadili v obraném pásmu Sparty. Ve velkém závaru dvakrát vystřelili, nejprve Beránkovu ránu zkrotil Bříza, Supovu dorážku na brankové čáře Procházka. Ovšem třetí střela do zcela prázdné branky z hole Kadlece již bylo gólová, 1:0! Soupeři si poté pozice vyměnili, na trestnou odjel Hruška. Procházka na modré přihrál Řezníčkovi, který parádní ranou od modré srovnal, 1:1! Divokou přestřelku prodloužil Kopecký, který dostal přihrávku zpoza branky a střelou do vzdálenějšího rohu vrátil Slavii vedení, 2:1! Horkým chvilkám pro hosty nebyl konec, při signalizovaném vyloučení Hanzlíka v 10. minutě Krátoška z rohu přihrál Novákovi, jehož střelu doklepl do odkryté branky Tomica, 3:1! Sparťané se snažili rychle odpovědět, ovšem ani pokus Ujčíka, ani přesilovkové zteče Šimíčka s Bartečkem gólový efekt neměly. V závěru úvodní části slávisté nevybíravě poslali k ledu Tona a pořádné zajiskření odnesli tresty Novák, Klepiš, Ton a Procházka.

Po přestávce již v sestavě Sparty chyběl Kratěna, pokračoval tuhý boj o každý kousek ledu s nepřeberným množstvím střetů a soubojů u mantinelu. Snížit mohl Ujčík, jeho vyjetí zpoza branky ale skončilo pouze v náruči Fraňka. Hokej se na chvíli vytratil, akce končily ve středním pásmu, oba brankáři řešili spíše nahozené puky než přímé střely. Eden zahučel až v polovině zápasu, kdy se mezi kruhy zjevil Sup, ale Bříza zakročil spolehlivě. Slávisté se dostávali do tempa a přebírali iniciativu, ale tlak domácích přerušil faulem Kadlec. V dobré šanci byl Broš, ale nedokázal v pádu usměrnit puk do prázdné branky. Gól mohl padnout i na druhé straně, v oslabení se před Břízou objevil Dlouhý, ale bekhendovou kličku nedokázal dotáhnout do prázdné branky. Dlouhý si svoji příležitost zopakoval chvíli před koncem prostřední části, ale opět selhal. Sparťané se v samém závěru tlačili do útoku, ale bez efektu.

Sparťané se těžce probojovávali přes obranou hráz slávistů, velkou překážkou byly také nepřesnosti ve vlastní rozehrávce, kterou narušovali domácí rychlým pohybem ve středním pásmu. Přišel blesk z čistého nebe. Mladý Dragoun se na útočné modré dostal k puku a zpoza obránce propálil Fraňka, 3:2! Duel dostal další náboj, vzápětí byl mezi kruhy Ton, ale minul přihrávku. Oplácel Hruška, který byl zcela sám před Břízou, ale neuspěl. V 53. minutě se pokoušel vyrovnat Špilár, ale jeho střela zápěstím skončila v lapačce Fraňka. K.o. mohl Spartě zasadit Sup, ale proti jeho střele z bezprostřední blízkosti zasáhl Bříza se štěstím ramenem. Sparta se nadechla k závěrečnému náporu, roztáčela v útočném pásmu kolotoče, ale bez větších šancí. Bříza podržel Spartu při střele Nováka. Hosté zkusili minutu před koncem hru v šesti, ale důležitý okamžik přišel šest sekund před koncem, kdy slávisté zahráli na zakázané uvolnění. V útočném pásmu se k buly postavili Broš s Beránkem. Slávistický centr vhazování vyhrál, ovšem k puku se dostal Marek, poslal jej před branku na Bartečka. Jeho střela v síti neskončila, dorážka Chabady však ano. V čase 59:59 bylo vyrovnáno! Gól musel potvrdit videorozhodčí, který přezkoumával čas. Hlavní sudí však rezolutně ukázali do středu hřiště, čímž vyvolali obrovskou bouři nadšení ve sparťanských řadách a nevěřícný údiv na tvářích domácích fanoušků.

Potřetí za sebou oba soupeři rozehráli prodloužení. Bartečko trefil v 63. minutě pouze boční síťku, což byla nejvážnější šance prvních minut. Slávisté se vydali na větší zteč až v polovině prodloužení. Bříza opět vychytal obránce Nováka, před dorážejícím Antošem musel rychle zakročit. Domácím zatrnulo v 67. minutě, Graňák chyboval v rozehrávce a na Fraňka se řítil Ujčík. Jeho střela však mířila pouze do připraveného gólmana Slavie. K vidění bylo několik zákroků za hranici pravidel, ovšem rozhodčí již nevylučovali. Poslední střelu vyslal Dlouhý v 70. minutě, ovšem Břízu překvapit nemohla. Duel tak podruhé za sebou dospěl k trestným střílením!

Sparťané rozjeli první sérii, jmenovitě Ton, který se ani ve svém třetím pokusu ve dvou dnech proti Fraňkovi nemýlil a střelou na lapačku poslal Spartu do vedení – 1:0. Hruškovi nevyšel pokus o bekhendový blafák, po první sérii tak trval stav 1:0. Druhou sérii načal Broš, ale klička do forhendu nevyšla a slávisté kontrovali. Klepiš svoji oblíbenou kličkou do bekhendu s přehledem vyrovnal, po dvou sériích tedy 1:1. Za obrovského pískotu rozjel třetí sérii Ujčík, jeho střelu na vyrážečku Franěk vytěsnil. Ovšem neuspěl střelou na lapačku ani na druhé straně Kopecký. Ve čtvrté sérii se netrefili Bartečko s Beránkem, stavem pohnul až Řezníček, který v páté sérii kličkou do forhendu neomylně skóroval – 1:2! Kadlec musel. Slávistický bek zvolným pohybem mířil na Břízu, jeho střela mezi betony přinesla trefila jen tyč a přinesla radost Spartě!

I ve druhém zápase na Slavii sparťané dokázali zvítězit, v obou zápasech shodně na nájezdy. Série se tak stěhuje do T-Mobile Arény za stavu 3:1 pro Spartu!

Ohlasy trenérů

Ondřej Weissmann, Slavia: "Dvě třetiny jsme podávali velmi dobrý výkon, měli jsme spoustu šancí a zaslouženě vedli. V rozhodujícím okamžiku za stavu 3:1 jsme měli dvě tutové šance. Ve druhé třetině netrefil Radek Dlouhý do prázdné branky a potom Pepa Beránek mířil do horní tyčky. Je to škoda, protože jsme zápas mohli dotáhnout do vítězného konce. Závěr jsme si pokazili vlastní hloupostí. To se stává. Asi se bojíme o vítězství a přestáváme trošku hrát. Mužstvo je ale silné a vyrovná se s tím. Musíme bojovat dál."

Kamil Konečný, Sparta: "Máme obrovskou radost, protože jsme si v hodině dvanácté vynutili prodloužení. Ke konci utkání se k nám přiklonilo štěstí. Dnešní zápas byl úplně jiný než nedělní. Zatímco v minulém utkání se hrálo hokejově, dnes to bylo typické utkání play-off s celou řadou osobních soubojů. Především v první třetině moc krásy nepobralo. Slavii v závěru docházely psychické nebo fyzické síly a naše hokejovost se uplatnila. Nájezdy jsou otázkou štěstí a pevných nervů, ty jsme měli lepší."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek