ČF1, středa 3. 3. 2004
Sparta - Vítkovice SPA - VIT
Sparta: Bříza - Sloboda, Řezníček, L. Procházka, Šrek, Kuboš, Srdínko - Ujčík, Broš, Chabada - Ton, Marek, Tomajko - Špilár, Šimíček, Bartečko, od 52. min. navíc Šindel, Vrbata.
Vítkovice: Pinc - Jurečka, Černošek, Seman, Zápotočný, Kumstát, Rimmel - Míka, Burger, Krayzel - I. Padělek, Turek, Hubáček - Irgl, Štefanka (58. Olesz), Tomášek.
Branky a nahrávky: 28. Chabada (Ton), 55. Marek (Procházka, Šimíček), 65. Šrek - 35. Turek (Jurečka), 47. Tomášek (Štefanka, Černošek). Rozhodčí: Kolísek, Šindler - Chytil, Unzeitig. Vyloučení: 4:4, navíc Štefanka (Vítkovice) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 4908. Stav série: 1:0.
HC Sparta Praha

Komentář

Poněkud překvapivý herní obraz nabídlo dění na ledové ploše necelým pěti tisícovkám diváků v první třetině. Vítkovice rozhodně nepřijely v roli obětního beránka a zle Sparta zatápěly. Sparťané v úvodní dvacetiminutovce dvakrát hráli v oslabení, Bříza musel likvidovat obrovskou šanci dvojice Štefanka - Irgl v první přesilové hře Vítkovic v 5. minutě, o osm minut později ve druhé početní výhodě hostů vyhrál Bříza souboj hned se třemi útočníky Vítkovic najednou. Útočné pokusy Sparty byly téměř bez výhrady neplodné, Pinc musel řešit především střely od modré, fyzicky dobře disponovaní Ostravané jakékoli dorážky nepovolili. Aktivnější Vítkovičtí se mohli v poslední minutě radovat z vedení, ale kombinace Krayzla s Burgrem skončila v poslední chvíli na bruslích ležícího sparťanského beka.

Šokem pro sparťany mohla začít druhá třetina. V prvních dvaceti sekundách se dvakrát v obrovské šanci ocitl Míka, ale Bříza čaroval. Nejprve vyhrál souboj jeden na jednoho, poté vykopl dorážku do prázdné branky. Uvolněně hrající hosté se dobře pohybovali, přistupovali rychle k protihráči a sparťané nemohli rozvinout kloudnou akci, naopak se dlouhou dobu pouze bránili. Tlak Ostravanů přerušilo vyloučení Zápotočného, který ve 27. minutě srazil Šimíčka. Pinc byl v ohni střel a nakonec do jeho branky zapadla dorážka Chabady, 1:0. Hosty jako by gól vydráždil k ještě většímu úsilí. Vzápětí se řítili do přečíslení 3 na 2, Tomášek ve 32. minutě nastřelil břevno, Turek se netrefil mezi kruhy, Hubáček z téhož místa trefil Břízovo rameno. Až při přesilové výhodě dorážkou do odkryté branky zaslouženě vyrovnal Turek, 1:1. I nadále puky létaly kolem branky Petra Břízy, nespokojení diváci dávali své rozčarování najevo. A sparťané se na popud obecenstva nakonec jali útočit. Marek vybruslil zpoza branky, ale nastřelil jen Pince, Broš bekhendem trefil jen beton vítkovického gólmana. Závěr druhé části odehrávala Sparta v přesilové výhodě.

Úvod třetí třetiny se nesl ve znamení vyrovnané hry, oba týmy se tlačily do útoku. Ve 47. minutě T-Mobile Arenou znělo nadšení hostí. Tomášek využil chyby ve středním pásmu a povedenou střelou nad rameno Petra Břízy poslal hosty do vedení, 1:2. Vzápětí se na Pince řítil Ton, ale nevyrovnal. Nervózním sparťanům čas rychle kvapil, ale jednobrankové manko je k tlaku nevyburcovalo, za což si od nespokojených fanoušků vysloužili opět pískot. Vítkovičtí si však zasadili úder sami. Špatné střídání hostujícího týmu dalo Spartě šanci na vyrovnání a ta ji využila. Bartečko nejprve z pravého kruhu správný cíl netrefil, ale po vhazování Libor Procházka křítnou přihrávkou přesně našel v 55. minutě Marka, který mezi betony Pince poslal vyrovnávající střelu, 2:2. Gól Spartu "nakopnul", zpoza obránce stříleli Ton, Marek, v šanci byl i Broš, ale hosté nakonec dovedli zápas do prodloužení.

Prodloužení začali opět lépe hosté, ale postupem času začal být více zaměstnaným mužem vítkovický gólman Pinc. Zakročit musel proti Brošovi, Markově i překvapivé Tonově střele. V 65. minutě Seman natlačil Tona do brankáře Pince, který upadl a puk z hole Pavla Šreka doplachtil do prázdné branky, 3:2. Po krátké poradě rozhodčí gól správně uznali, zkušený sparťanský bek tak dosáhl vítězné trefy!

Ohlasy trenérů

Ladislav Svozil, Vítkovice: „Z naší strany to bylo vynikající utkání. Zaskočili jsme Spartu a troufnu si říct, že jsme byli v normální hrací době lepším mužstvem. Bohužel jsme dali dvě tyčky a neproměnili jsme další šance. Vedli jsme dva jedna a nabídli jsme špatným střídáním Spartě přesilovku. To Sparta umí, vyrovnala na 2:2. Gól v prodloužení byl podle nás neregulérní, ale rozhodčí jsou tam od toho čtyři…“

Alois Hadamczik, Sparta: „Vítkovice dnes hráli velice dobrý hokej, ale play off se hraje se na góly a my jsme vyhráli 3:2. Máme v brance výtečného Břízu. Dnes jsme byli o krok pozadu, trošku těžkopádní, ale věřím, že se to spraví. Takové vítězství je pro mužstvo nesmírně cenné. Podle velké obrazovky to byl regulérní gól, protože našeho hráče natlačil hráč Vítkovic. Nelíbí se mi, když se říká diskutabilní gól. Máme techniku, od té by se to mělo odvíjet.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli