48., úterý 17. 2. 2004
Slavia - Sparta SLA - SPA
Slavia: Franěk - J. Novák, Kolařík, P. Kadlec, Kučera, Kuntoš, Graňák - D. Hruška, J. Beránek, Tomica - Klepiš, Krátoška, Antoš - Ivan, M. Kopecký, R. Dlouhý - Vondrka, Červenka, Kukla.
Sparta: Bříza - Sloboda, Řezníček, L. Procházka, Jan Hanzlík, Výtisk, Šrek - Ujčík, Broš, Chabada - Ton, Marek, Bartečko - Havelka, Šimíček, Tomajko - Vondráček.
Branky a nahrávky: 28. Klepiš (Krátoška, Antoš) - 56. Bartečko (Marek). Rozhodčí: Šindler, T. Svoboda - Pešek, Šátava. Vyloučení: 8:8. Bez využití. Diváci: 4098.
HC Sparta Praha

Komentář

Čtvrté letošní pražské derby začala aktivněji důrazná Slavia, dostávala se do šancí, v jedné z největších se ve 3. minutě ocitl Ivan, ale Bříza byl na místě. Nápor Slavie pokračoval, ale přerušil jej právě Ivan, který byl v polovině sedmé minutě vyloučen za hákování. U tyčky se snažil puk dorazit za Fraňka v přesilovce Marek, ale domácí gólman ve své slávistické premiéře zasáhl proti první velké šanci Sparty úspěšně. Série vyloučení na obou stranách poté hru rozkouskovala, přibylo ostrých soubojů a zákroků, hrál se fyzicky velmi náročný duel. Velkou šanci spálil na začátku 18. minuty domácí Tomica, který sám před Břízou nedokázal puk zasunout do branky. Další šance se neurodila a úvodní část hry se tak odehrála bez branek.

Po dvou a půl minutách třetí části mohl hádanku, kdo vstřelí první gól, rozlousknout Marek. Uháněl sám na Fraňka, ale ten sparťanského forvarda skórovat nenechal. V těchto fázích zápasu se aktivnější Sparta dostala Havelkou a Ujčíkem i do dalších šancí, pozorného Fraňka však ani jeden ze jmenovaných nepřekonal. Spartu v tlaku podpořilo vyloučení Antoše. Výhodu muže v poli nevyužila a Slavia trestala. Odkrytou část branky trefil po přihrávce Krátošky reprezentant Klepiš a poslal Slavii v tu chvíli na třetí místo extraligové tabulky. Oba soupeři vzápětí nevyužili každý přesilovou hru, poté se hra odbývala především ve středním pásmu, sparťané se ve snaze o srovnání těžko prosazovali přes zhuštěnou obranu Slavie. Přestávka rozdělila na dvě části sparťanskou přesilovku.

Agilní Ivan dvakrát zaměstnal Břízu v úvodu poslední třetiny. Sparťanský gólman musel několikrát ostře zasahovat také při hře čtyři na čtyři, nebezpečná byla zejména bomba Klepiše ve 47. minutě. Sparta postupně zvedala hlavu. Fraňka v polovině zápasu prověřili postupně Ton, Šrek, Ujčík, ale slávistický novic se činil. Šance na vyrovnání přišla v 51. minutě, kdy byl vyloučen obránce Kučera. Výbornou šanci spálil Ujčík, proti jehož střelec Franěk doslova začaroval. A musel i nadále čelit mocnému sparťanskému tlaku. Nervózní duel nakonec přerostl v 54. minutě do hromadné bitky, po níž rozhodčí vyloučil tři hráče, z čehož rezultovala přesilová výhoda Slavie. Na Břízu pálili Novák s Kučerou, ovšem zahřmělo na druhé straně. Již v plném počtu se po chybě domácí obrany dostal do úniku v posledních zápasech výtečně hrající Bartečko a kouzlo Fraňka padlo, střela pod horní tyčku znamenala vyrovnání, 1:1. Sparťané si vzali oddechový čas a snažili se rozhodnout, blízko byl zejména velmi aktivní Ujčík, ale Franěk svými zákroky nakonec posunul zápas k prodloužení.

To přineslo opatrnou partii, přesto to byli hosté, kdo byl blíže výhře. Po třech a půl minutách měl na holi rozhodnutí Hanzlík, ale Franěk zakročil opět úspěšně. I přes aktivitu Sparty ve zbytku prodloužení zápas skončil smírem, který znamená, že sparťané uhájili třetí místo v tabulce.

Ohlasy trenérů

Ondřej Weissmann (Slavia Praha): "Zápas přinesl vynikající hokej. My jsme měli skoro dvě třetiny převahu, jenom škoda, že jsme za stavu 1:0 nepřidali další gól, příležitosti jsme k tomu měli. Sparta má ovšem kvalitní mužstvo a v závěru tlačila, musíme poděkovat brankáři Fraňkovi, že nám vychytal remízu. Patrik Martinec nehrál, protože má natažený zadní stehenní sval. Není to sice nic vážného, ale raději jsme mu dali volno, aby nedošlo k nějakému vážnějšímu zranění."

Kamil Konečný (Sparta Praha): "Jako většina derby mělo utkání nespornou kvalitu, snad mu jen z pohledu diváka chybělo více gólů. To je ovšem zásluha obou brankářů, kteří podali velice dobrý výkon. Nám dost dlouho trvalo, než jsme přizpůsobili hru menším rozměrům slávistického hřiště, ale ve druhé půlce zápasu už jsme byli výrazně lepší a v poslední třetině jsme spíše body ztratili, než získali."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek