32., úterý 9. 12. 2003
Pardubice - Sparta PCE - SPA
Pardubice: Svoboda - Duben, Čáslava, Mudroch, Pácal, Podhradský, M.Sýkora, Zábranský - Blažek, Divíšek, Dopita, Janecký, Kolář, Koukal, Kudrna, Mikeska, Mrázek, Pištěk, Průcha, Razingar, P. Sýkora.
Sparta: Bříza - Hanzlík, Kasík, Míka, Sloboda, Srdínko, Výtisk, Řezníček - Broš, Chabada, Hromas, Jantovský, Kratěna, Marek, Paroulek, Sedlák, Tomajko, Vondráček, Vrbata, Šindel, Špilár.
Branky: 49. Broš (Chabada, Kratěna), 51. Chabada (Kratěna) - 45. Divíšek (Dopita, Blažek). Rozhodčí: Svoboda - Guth, Rittich. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. Diváci: 9115.
HC Sparta Praha

Komentář

Spartě chybělo sedm hráčů, v sestavě se už objevil Paroulek, který hned v úvodu krátce zasáhl do utkání. Vedle marodů za hosty už nenastoupil Václav Eiselt, jenž vyčerpal limit patnácti utkání v extralize a raději se vrátil do Berouna.

Úvodní tlak Pardubic rychle vyprchal. Přesto dokázali domácí v prvních minutách nutit Spartu k chybám, po jedné z nich zaměstnal Břízu bekhendovým pokusem z prostoru mezi kruhy Mrázek. Osmělovali se i sparťané, při hře čtyři na čtyři zatáhnul puk Špilár a jedovatou střelou ohrozil Svobodu. V 5. minutě tečoval mimo Břízovu branku Divíšek a po další vynucené chybě přestřelil z vyložené pozice Průcha. Sparťané přidali na opatrnosti a v polovině třetiny se začali tlačit před Svobodu. Především dvě střely Marka zaměstnaly Svobodu. Domácí však měli v první třetině více ze hry a ve 13. minutě vyrážel Bříza střelu Razingara. V přesilovce se sparťané usadili v pásmu až na poslední sekundy a vypálili jedinkrát z hole Slobody. V 18. minutě to zkoušel zblízka po ledě Průcha, Bříza zareagoval včas. A když ani domácím se v přesilovce nedařilo, první třetina skončila bez branek.

S úspěšnou taktikou vyrukovali hosté i do druhé části. Mikeska přesto mohl v jejím úvodu otevřít skóre, když individuálně prošel obranou Sparty, ale při kličce před Břízou se dostal z úhlu a trefil jen brankovou konstrukci. Bleskurychle odpověděl Špilár, jenž objel branku Moelleru, ale Svoboda jeho pokus se štěstím vyrazil. Sled šancí zaznamenali domácí při vyloučení Vrbaty. Střelu od modré Janeckého, který hrál své 600. utkání v nejvyšší soutěži, dorážel Průcha. Po rychlé kombinaci minul odkrytou Břízovu branku Blažek, v závěru vypálil dvakrát Michal Sýkora a z křídla to zkoušel Petr. Bříza však Spartu podržel. Hosté svoji přesilovku sehráli mizerně, byli nuceni faulovat, ale i na domácí přišel útlum. V polovině zápasu se tak aktivity chopili hosté, Chabada, i když z větší vzdálenosti, provětral Svobodovy betony a chyby v rozehrávce domácích ocenili někteří diváci poprvé pískotem. Ve 35. minutě po další nepřesnosti Východočechů pronikal do gólové šance Kratěna, puk mu ale sjel z hokejky a po chvíli neuspěl ani zblízka dorážkou. Za tři minuty už první útok Sparty zakombinoval před Svobodou, pardubický gólman se však hbitě přesunul proti voleji Kratěny. Z protiútoku neuspěli Dopita a Janecký, proti střele Kudrny z křídla se vytáhl Bříza.

Ve 42. minutě se o šance na obou stranách podělili Broš a Petr Sýkora. V oslabení ve 45. minutě se hostům dlouho nedařilo vyhodit, puk se odrazil po Dopitově přihrávce před branku, kde bekhendem pohotově dorazil Divíšek. Jenže odpověď Sparty na sebe nenechala dlouho čekat. Ve 48. minutě dal Kratěna dal v pásmu do jízdy Chabadovi, ten hledal před brankou najetého Broše, který až za brankovou čárou puk vrátil na Svobodu a pardubický gólman si jej srazil do sítě – 1:1. Za dvě minuty zkusil vystřelit švihem přes obránce Chabada a Svobodovo fatální zaváhání otočilo stav utkání – 1:2. Následnou početní výhodu sice hosté promarnili, ale stále drželi soupeře z dostřelu. Jen Kudrna v 54. minutě mířil zblízka mimo a střely Blažka a Petra Sýkory kryl Bříza. Poslední minuty se Pardubickým rozbily o důslednou obranu Sparty, která navíc pronikala do protiakcí. Minutu před koncem si domácí vzali oddechový čas a odvolali brankáře, ale ani závěrečný tlak a krátká přesilovka na výsledku nic nezměnily.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik, Sparta: „Pardubice jsou silný tým podporovaný výborným publikem. Udělali jsme výbornou práci v taktice a podržel nás Bříza.“

Miloš Říha, Pardubice: „Neproměnili jsme šance, které jsem si vytvořili. Netlačili jsme se moc do předbrankového prostoru a v tom byl problém. Myslím, že při gólu Chabady nedával Svoboda trochu pozor.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek