27., pátek 28. 11. 2003
Karlovy Vary - Sparta KVA - SPA
Karlovy Vary: Franěk - Krajíček, Ptáček, D. Hájek, Rodin, Galvas, Vantroba - Petr Kumstát, Skuhravý, Kraus - Netík, Lipianský, Bednařík - Tvrdík, Alinč, Košťál - V. Polák, Bacul, Němčický
Sparta: Bříza - Jan Hanzlík, Řezníček, Richter, Šrek, Sloboda, Srdínko, Výtisk, J. Kasík - Kratěna, Broš, Chabada - Špilár, Marek, Bartečko - Z. Sedlák, Šindel, Eiselt - Paroulek, Vrbata, Hromas
Branky: 11. Vantroba (Lipianský), 12. Skuhravý (Galvas), 60. Bednařík (Galvas, Franěk)- 38. Broš (Kratěna). Rozhodčí: Homola - Hejduk, Křivský. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:0. Diváci: 2990. střely na branku: . Průběh utkání: .
HC Sparta Praha

Komentář

S několika uzdravenými hráči zahajovali sparťané na ledě Karlových Varů druhou polovinu extraligy. Trenéři Sparty poslali do hry čtyři útočné formace. První střelu na Břízu vyslal symbolicky exsparťan Ptáček. Hned po pěti minutách hráli domácí přesilovou hru, ale pykající Chabada za katrem strávil celé dvě minuty. V sedmé minutě zazvonil Netík na tyč. Ovšem Pavel Šrek si na trestné odseděl v polovině úvodní třetiny pouze 78 sekund. Střelu Lipianského dorazil za Břízu slovenský bek Vantroba a Karlovy Vary se dostaly do vedení 1:0. Za minutu se ujala další dorážka. Galvas vyslal jedovku, kterou dorazil tentokrát Skuhravý, 2:0. Lepší dopink si domácí přát nemohli a spaťané se měli v obraně co ohánět. Zbrzdil je až nedovolený zákrok Krajíčka a přesilovka Sparty. V ní mohl srovnat Bartečko, ale Franěk sklepl betony včas. Šlo však o jedinou vážnější šanci. Západočeši v plném počtu více tlačili, byli pohyblivější, jednu z jejich útočných akcí přerušil faulem Pavel Šrek. V tomto oslabení nedlouho před první sirénou se opět málem ujala dorážka, Němčický však nedokázal tentokrát puk dostatečně zvednout. Do kabin se tak šlo za stavu 2:0 pro domácí Energii.

Sparťané ve snaze vstřelit kontaktní gól hned od začátku druhé části útočili, blízko ke gólu byl Marek, ale jeho střelu z úhlu bleskovým přesunem pokryl Franěk. Hra poté upadla, šance vymizely. Až při vyloučení Netíka se mohli sparťané radovat, ale Marek sám před Fraňkem poslal puk nad horní tyč, to běžela již 31. minuta. Sparta i nadále útočila, ale kýžený gól nepřicházel. Hokej jako na houpačce pokračoval. Aktivitu opět převzali domácí a ve 34. minutě se Košťál s Alinčem dostali do přečíslení, které Alinč zakončil střelou do betonů Petra Břízy. Dvě a půl minuty před druhou sirénou se Sparta přeci jen dočkala. Michal Broš využil chyby domácí obrany, obešel Němčického, najel si až před Fraňka a nechytatelnou střelou do šibenice dostal Spartu do kontaktu, parádní individuální akce sparťanského centra.

Třetí třetina tak slibovala dramatickou podívanou. Napětí přiživil faulem Netík a sparťané hned v úvodu hráli přesilovou hru a vycítili šanci, ale výhody muže v poli nakonec nevyužili. Na konci 45. minuty mohl srovnat Chabada, ale Franěk držel vedení Varů. Další přesilovku zařídil pro Spartu svým faulem Kraus, za půl minuty jej napodobil Tvrdík a bylo z toho 5 na 3. Jenže sparťané s touto možností naložili velmi neefektivně a Franěk si připsal pouze dva zásahy. Přesilovku si zahráli také energetici, pykal Výtisk. Ani domácím se nevedlo, jediná šance, do které se dostal Vantroba, zůstala nevyužita. I po sérii vyloučení trvalo těsné vedení Karlových Varů. Pět minut před koncem nastal čas pro sparťanský nápor, a skutečně se dostavil. Hosté byli aktivní, tlačili se před domácího gólmana, ovšem domácí hráči je nepouštěli do vyložených šancí. Marné tak byly pokusy alespoň o remízu, naopak Bednařík po přihrávce Fraňka vše do opuštěné klece zpečetil!

Ohlasy trenérů

Richard Farda, Karlovy Vary: "Po takové premiéře u mužstva, a navíc proti Spartě, by byl šťastný každý trenér. Chtěl bych hráčům poděkovat, že dali do utkání všechno, co v nich je a uhráli to srdíčkem. I když při dvojnásobné přesilovce si Sparta podřezala větev tak trochu sama."

Alois Hadamczik, Sparta: "Jsem přesvědčen, že k vidění bylo dobré utkání. My jsme hráli velmi dobře ve druhé a třetí třetině, v první to bylo horší. Když ale nevyužijeme dosti dlouhou přesilovku pět na tři a za celý zápas dáme pouze jeden gól, nezasloužíme si vyhrát. Nedali jsme branky."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli