19., pátek 31. 10. 2003
Sparta - Pardubice SPA - PCE
Sparta: Bříza - Výtisk, Řezníček, Jan Hanzlík, Buzek, Sloboda, Srdínko - Kratěna (30. Vondráček), Marek, Špilár - Jantovský, Šimíček, Eiselt - Hlouch, Bakus, Bartečko, od 41. min. navíc J. Šindel. Trenéři: Hadamczik, Konečný.
Pardubice: A. Svoboda - M. Sýkora, Mudroch, Čáslava, Pácal, A. Novotný, Duben, Podhradský, Zábranský - F. Mrázek, Dopita, Lubina - P. Sýkora, T. Divíšek, Janecký - Jaroslav Kudrna, Mikeska, Pištek - Kolář, Koukal, Průcha. Trenéři: Říha, Seidl.
Branky a nahrávky: 10. Eiselt (Jan Hanzlík), 49. Šimíček (Řezníček) - 30. P. Sýkora (T. Divíšek, Duben), 35. M. Sýkora (Dopita, Lubina). Rozhodčí: Turčan - Pešek, Šátava. Vyloučení: 9:10. Využití: 1:0. Diváci: 9640.
HC Sparta Praha

Komentář

Zápas začal oboustranou opatrností. Obě mužstva mařila rychlým přístupem rozehrávku soupeře již ve středním pásmu. Na první šanci diváci čekali až na konec páté minuty, kdy se mezi kruhy otočil Bartečko a prověřil Svobodu. Před letos nejvyšší návštěvou se skóre měnilo až na konci desáté minuty. Hanzlík od modré vyslal tvrdou střelu, kterou pardubický gólman vyrazil pouze ke zcela nekrytému Eiseltovi, pro něhož nebyl problém poslat Spartu do vedení. Hra se po gólu přitvrdila a hráči jeden za druhým odcházeli na trestnou lavici. V jednu chvíli se na sparťanské straně u časoměřičů sešli současně Buzek a Sloboda. Oslabení o dva muže sparťané i se štěstím přežili, ačkoli Pardubičtí mocně dotírali. Obránce Sloboda poté vyrobil neuvěřitelnou hrubku a na Břízu se řítil Dopita, ovšem zkušený gólman jeho pokus vykryl. První třetina skončila typicky v oslabení. Podruhé se na trestnou poroučel Mikeska a Sparta měla možnost hrát rozdělenou přesilovku.

Ovšem ani její druhou část sparťané nevyužili, zato skórovat v oslabení mohl Dopita, opět se řítil sám na Břízu. Sparta poté převzala otěže, ale Svoboda přestál i pokus Marka, který pálil do protipohybu. Stejným způsobem, jakým se sparťané dostali do vedení, mohli hosté vyrovnat. Bombu Petra Sýkory vyrazil Bříza pouze na Kudrnu, ale u něj naštěstí pro Spartu stál obránce, který mu znemožnil dorážku do prázdné branky. V polovině druhé třetiny pomohlo hostům ledabylé řešení herní situace Šimíčkem. Ve středním pásmu kapitán Sparty lehce ztratil puk, na dva obránce se chystalo rázem trio hostů a Petr Sýkora dorazil puk do odkryté klece. Hosté gól logicky povzbudil. Do vedení se málem hosté dostali ve 32. minutě, ale videorozhodčí překazil radost Pardubic z gólu Michala Sýkory. Vše si bývalý sparťan vynahradil v polovině 35. minutě, prosadil až před Břízu, vystřelil a puk přeplachtil sparťanského gólmana, hosté po zásluze vedli. Zakřiknutá Sparta mohla dostat další ránu, ale Kudrna před ležícím Břízou puk nezvedl. Srdínkův faul způsobil další z oslabení, ale po chvíli Mrázek nekontroloval vlastní hůl a ta přistála v obličeji Výtiska. V krátké přesilovce se domácí neprosadili a druhá sirény zazněla za stavu 1:2.

Dlouho čekali fanoušci Sparty ve třetí třetině na situaci, která by alespoň zaváněla vyrovnávací brankou. Až Mudroch nabídl domácím přesilovou situaci, ve které pálil Řezníček pouze do boční sítě. OVšem po chvíli Zábranský sekl Hloucha a přisedl ke svému spoluhráči. Ve dvojnásobné výhodě se po sérii přihrávek napřáhl Řezníček, v brankovišti se svým důrazem prosadil Šimíček a srovnal. I po této brance pokračoval výborný hokej, sparťanští trenéři točili se sestavou, ze které opět vypadl Ondřej Kratěna. Remízový stav velel oběma mužstvůj především nechybovat a hra odpovídala tomuto pojetí. Oba brankáři museli do konce třetí třetiny řešit pouze střely většinou z uctivých vzdáleností.

Prodloužení bylo téměř celé v režii Sparty. V 63. minutě našel Marek rozjetého Špilára, který proskočil mezi obránci, objel branku, vrátil puk svému centrovi, který hned z první našel mezi kruhy osamoceného Hanzlíka, ale jeho střela po ledě narazila pouze na Svobodův beton. Za pár sekund však zamotali sparťané hostům hlavy a osamocený bek Sparty najížděl od modré, ale váhání se střelou se nevyplatilo, Svoboda byl opět připraven. V poslední šanci prodloužení byl aktivní Marek, uspěl v souboji jeden na jednoho proti Michalu Sýkorovi, ale v nevýhodné střelecké pozici nemířil přesně. Šlágr tak skončil zaslouženou remízou 2:2.

Ohlasy trenérů

Miloš Říha, Pardubice: „Jeli jsme sem pro bod, ten si odvážíme. Při střelecké potenci, ve které se nacházíme, jsme spokojeni. Že neproměňujeme šance, je negativní. Na druhou stranu zase jsme schopni udržet vyrovnaný stav. Nepouštíme se do riskování, abychom tady třeba prohráli 3:2.“

Alois Hadamczik, Sparta: „My jsme také spokojeni. Hrajeme na úzký kádr a poté, co vypadl Ondra Kratěna, to bylo hodně špatné. Chyběly nám lepší přesilovky, kdybychom je sehráli lépe, mohli jsme vyhrát. Remíza je spravedlivá.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek